Ще настине ли кучето ни, ако ближе лед

куче Снимка: iStock

М ожем ли да даваме на кучето си да ближе лед? Може би сте си задавали този въпрос през горещите летни месеци, чудейки се какво разхлаждащо лакомство да дадете на домашния си любимец. Или в случай, че малко лед се е отчупил от вратата на фризера, а косматият ви приятел случайно го е изял?

Знаем, че хората могат спокойно да ядат лед, но безопасно ли е това за домашните ни любимци?

Краткият отговор е да, кучетата могат да ядат лед.

Докато парченцата са достатъчно малки, за да не представляват опасност от задавяне за домашния ви любимец, то ледът е напълно безопасен за него. Всъщност, натрошеният лед е чудесно, освежаващо и хидратиращо лакомство за косматия ви приятел през горещите летни дни. 

Dogsandcats.bg

Разбира се, има изключения, какъвто е случаят с четириноги, които имат по-чести дентални проблеми, претърпели са скорошна стоматологична интервенция или са с чувствителни зъби. Ако при вас на лице е някои от тези случаи – консултирайте се с ветеринарния си лекар, преди да споделите с кучето си лед или други студени храни и напитки. 

кучеСнимка: iStock

Полезен ли е ледът за кучето ни?

Даването на лед на домашния ви любимец или поставянето му в купичката с вода е чудесен начин да сте сигурни, че животното е добре хидратирано през горещите месеци. 

Ледът е добър начин да охладите и балансирате телесната температура на четириногото, а фактът, че не може да поеме замръзналата вода твърде бързо, ще ви спести потенциалната опасност от подуване на стомаха. 

Може ли ледът да увреди зъбите на вашето куче?

Кубчетата лед или нещо толкова твърдо, че не можете да го „вдлъбнете“ с нокът, крият известен риск от счупване на зъбите при кучетата. Колкото по-голямо е парчето лед, толкова по-голям е шансът за фрактура на зъба. 

Честото дъвчене на лед може да причини и износване на зъбния емайл на домашния ви любимец. За това – постарайте се винаги да давате малки кубчета или стърготини, при това – в умерени количества и не всеки ден.

Как безопасно да даваме лед на кучето си?

Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, преди да давате на кучето си човешка храна и напитки. Същото се отнася и за кубчетата с лед. 

За да се наслади на разхлаждащото и приятно чувство, което ледът може да му донесе, давайте на кучето малки парченца, с които гарантирано няма да може да е задави. При по-дребните четириноги – най-добре е да е натрошен. Можете да поставите леда директно в паничката на животното, заедно с малко прясна вода. 

кучеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец обича да дъвче леда, а не да го ближе, избягвайте по-големи или твърде плътни, твърди късове, тъй като те лесно могат да нацепят зъбите му.

Как ще дадете леда на вашето куче зависи изцяло от вас и предпочитанията на самото куче. Замръзналата вода може да е наистина забавно и разхлаждащо лакомство през горещите летни дни – за това, не се колебайте да го споделите с косматия си другар. И бъдете спокойни - той няма да се разболее или настине след това!
Виж още