Спомен за кучетата на Титаник

Титаник Снимка: iStock

К акво знаете за кучетата на Титаник? Преди повече от 100 години се случи едно от най-трагичните и със сигурност – най-известните корабокрушения в историята. Малко след полунощ на 14 април 1912 година Титаник (RMS Titanic), един от трите британски лайнера от типа „Олимпик“ се удря в айсберг и потъва в Атлантическия океан в ранните часове на 15 април. Над 1500 души губят живота си. 

Титаник отплава на 10 април 1912 г. от Саутхемптън, Англия. Това, което мнозина не знаят обаче е, че

когато започва трагичното си пътуване, на борда на лайнера има поне 12 кучета. Всички четириноги са придружавали пътници от първа класа на пътуването до Ню Йорк. За съжаление, от тези 12 само 3 оцеляват. 

Dogsandcats.bg

ТитаникСнимка: iStock

Трите кучета, оцелели от Титаник

Първият, Лейди, е млад Померан, качен на спасителна лодка №7 със собственичката си Маргарет Бехщайн Хейс. Стопанката му увива Лейди в одеяло, за да запази телесната топлина на животното. 

Втрият Померан, принадлежащ на текстилния магнат Мартин Ротшилд и съпругата му Елизабет Джейн Ан, също се спасява от потъващия кораб, на лодка №6. За съжаление, той остава само със стопанката си, тъй като Мартин не оцелява. 

И последното известно куче, за което се знае, че е слязло от потъващия Титаник, принадлежи на наследника на издателството Harper & Row - Хенри С. Харпър и съпругата му Мина. Сун Ят-Сен, Пекинез, който се присъединява към членовете на корабния оркестър (арфистите) и техния преводач на спасителна лодка №3.

ТитаникСнимка: iStock

Какво знаем за другите кучета на Титаник

Сравнително малко се знае за останалите кучета, загубили живота си в трагедията на Титаник. Известно е, че сред тях е имало Фокстериер и Френски булдог. 

Две от четириногите са принадлежали на Уилям Ърнест Картър, водещ въглищен индустриалец от Филаделфия. Трагичната история разказва, че Картър казва на децата си, Луси и Били, че техните домашни любимци – Еърдейл териер и Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, ще бъдат добре, качвайки хлапетата на спасителна лодка. За съжаление, кучетата не оцеляват.

Друго от загиналите кучета е любимият Немски дог на пътник от първа класа, Ан Елизабет Ишам. Историята разказва, че Ишам моли капитана да й позволи да вземе кучето си на спасителната лодка със себе си, но поради големия размер на животното й бива отказано. Обезумяла, стопанката отказва да се качи на борда на спасителната лодка, избирайки да остане в кучешкото отделение заедно с най-добрия си приятел. 

ТитаникСнимка: iStock

Дж. Джоузеф Еджет е професор в университета Widener и куратор на изложбата на Титаник, посветена на стогодишнината на университета. Особено трогнат от историите на кучетата на борда на злополучния лайнер, той споделя:

„Връзката между хората и техните домашни любимци е нещо изключително специално. За мнозина, кучетата действително са част от семейството. За това и верните четириноги другари също следва да получат своето място в историята, защото те също губят живота си, редом до своите стопани по време на круиза“, коментира той в прессъобщение, публикувано през 2012 г., цитирано от Dogtime.

ТитаникСнимка: iStock

Подновеният интерес към Титаник предизвика нова трагедия

На 19 юни 2023 година изчезва подводница с петима души екипаж на път за останките от „Титаник“. Плавателният съд, собственост на фирмата OceanGate Expeditions предлага на високоплатежоспособни туристи и изследователи да достигнат до останките от световноизвестния лайнер. 

Самите останки от потъналия кораб се намират на дълбочина от 3800 метра на около 680 км южно от канадския остров Нюфаундленд. 

Към датата 23 юни е потвърдено, че никой не е оцелял на борда на експедицията, а останки от подводницата са намерени в зоната около потъналия кораб, пишат от Vesti.bg. 

 

 

 

Виж още