Спомнят ли си кучетата сънищата си

куче спи Снимка: iStock

Д окато кученцето ви хърка и държи половината ви семейство будно, чудите ли се какво сънува? Може би си представя, че гони котката на съседа, разхожда се с вас или си мисли за онази вкусна пица, която си поръчахте вчера и която не споделихте с него. Всичко е възможно, но питали ли сте се някога: когато се събудят, дали кучетата изобщо си спомнят сънищата си?

куче спи леглоСнимка: iStock

Признаците, че кучето ви вероятно сънува

Въпреки че все още няма много изследвания в тази област, мнозина собственици на кучета споделят наблюденията си от действията на домашния си любимец, докато той е дълбоко заспал. 

Някои от примерите включват скимтене или тих лай в съня на животното – две индикации, че кучето ви прави или мисли за нещо в съня си. Може също да забележите, че питомецът ви лежи, а краката му се движат, сякаш бяга.

Dogsandcats.bg

Въпреки че на пръв поглед не е трудно да разберем дали домашният ни любимец сънува обаче, по-трудно е да преценим дали животното действително може да си спомни сънищата си. Няма никакви признаци, които да ни насочат, че кучето ни може да си спомни какво е сънувано. Така че, изглежда, за сега, всичко се свежда до нашата интерпретация. 

куче спи леглоСнимка: iStock

Какво казва науката?

Научно казано, специалистите са настроени положително към идеята, че кучетата имат сънища като хората. Това отчасти се дължи на факта, че собствениците наблюдават косматите си другари да се движат и издават звуци в съня си.

Според Psychology Today, нашите мозъци не са много различни „структурно“ от кучетата и мозъчните вълни, които четириногите произвеждат по време на сън, са много подобни на нашите. Това дава достатъчно доказателства, че кучетата вероятно могат да сънуват. 

куче лапиСнимка: iStock

Що се отнася до паметта, това е по-трудна тема за определяне. Въпреки това, от Scientific America потвърждават, че кучетата имат това, което се нарича епизодична памет. Тя се изразява в това, че имаме определени спомени, които са специфични за нас и определено събитие, което сме преживели. Всъщност, кучетата може и да не са единствените животни с тази способност, но се правят все повече изследвания по темата. Въпреки това, тази информация не дава доказателства от научна гледна точка, дали кучетата си спомнят какво са сънували. 

Помогнете на вашето куче да поддържа сетивата си остри

Въпреки че няма как да обучите домашния си любимец да помни сънищата си, можете да му помогнете да изостри сетивата си. Сред ежеденвните неща, които можете да направите, са редовните разходки, включващи време за подушване и изследване. Помирисването на заобикалящата го среда ще помогне на животното да научи повече за света около себе си, а упражненията са полезни и за самите вас!

куче лапиСнимка: iStock

Балансирана диета, пъзели-играчки със скрито вътре лакомство, обучение и припомняне на вече усвоени команди и трикове – всичко това са все начини да помогнете на косматия си другар да бъде здрав, да тренира паметта си и в крайна сметка – да изостри уменията си.

Вижте още: 

От колко часа сън се нуждае кучето

10 научни ползи защо да пускаме кучето в леглото

 

Виж още