Стават ли кучетата по-игриви, когато стопаните им ги гледат?

куче игра Снимка: iStock

З наем, че кучетата са способни на всякакви номера в името на малко повече внимание от страна на стопаните им. В това, разбира се, няма нищо лошо. Дори е приятно и стоплящо сърцето да знаем, че косматият ни другар се забавлява в наше присъствие, отпуска се и се чувства комфортно. 

Много собственици (и ние сме сред тях) на четириноги са забелязали, че питомците им сякаш стават още по-игриви и ентусиазирани в заниманията си, когато те са наоколо. 

куче играСнимка: iStock

Стават ли кучетата по-игриви, когато стопаните им са наоколо?

Скорошно проучване, цитирано от Американския киноложки клуб показва, че ако ви се струва, че кучето ви е по-игриво във ваше присъствие, то вероятно сте съвсем прави. 

Dogsandcats.bg

Линдзи Меркам, специалист по поведение на животните, споделя, че четириногите силно се приспособяват към нивото на интерес, което хората проявяват към тях. Този извод е направен на база проведен от нея експеримент, включват десет двойки домашни кучета. Изследователите записвали на видео поведението на домашните любимци при три сценария: когато стопанинът им отсъства, когато е в стаята, но ги игнорира и накрая – когато е там и ги обсипва с внимание под формата на словесна похвала и галене.

куче играСнимка: iStock

Учените (може би се досещате и сами!) са открили, че кучетата, които играят със стопанина си по-често, са много по-склонни да се разиграят буквално за секунди, стига той да им обърне внимание. 

Защо кучетата са по-игриви, когато ги наблюдават?

В цитираното по-горе проучване има загатнати някои идеи защо четириногите се държат по този начин. Сред вероятните хипотези за това поведение са:

  • Кучетата може би виждат вниманието на стопаните си като вид награда.
  • Домашните любимци научават, че ако се държат игриво, когато стопаните им присъстват, има по-голям шанс те да се присъединят към забавлението.
  • Четириногите виждат известен комфорт и безопасност в играта със стопаните си.

Възможно е домашният ви любимец да се държи различно във ваше присъствие и, защото вижда хората като обогатяващи околната среда. Четириногите обичайно свързват стопаните си с щастие, за това и ги насърчават да се присъединят към тях в игрите. Идентично с хората, и косматите ни другари изпитват прилив на окситоцин, когато си взаимодействат с любимия си човек. Хормонът на щастието може да ги насърчи да търсят контакт, а подчертаната игривост да е израз на това положително емоционално състояние.

куче играСнимка: iStock

Планиране на дейности за вас и вашето куче

Много дейности, свързани с домашните ни любимци, изискват движение, упражнения, чист въздух – все плюсове, които спомагат за доброто ни настроение и ни поддържат във форма. Въпреки това, когато прекарвате време с домашния си любимец, важно е да се съсредоточите върху него. Качественото време – това е ключов фактор за връзката с косматия ви другар. 

Количество срещу качество

Има ясно разграничаване между качество и количество, когато става въпрос за добре прекарано време с домашния ни любимец. Стопаните на кучета, които водят питомеца си в парка, например, сядат на една пейка и не отделят очи от мобилния си телефон, не получават точки за качествено време. Да, животното общува и се социализира, но това по никакъв начин не се отразява положително на връзката му със стопанина. 

Качествено прекараното време означава директно взаимодействие – да гледате кучето си, да му говорите, да играете с него, да се разхождате заедно. Дори и да е половин час на ден, уверете се, че отделяте внимание на домашния си любимец, той ще го оцени, бъдете сигурни!

куче играСнимка: iStock

В заключение, въпреки че се необходими още проучвания по темата за това как вниманието на стопаните влияе върху поведението на домашните им любимци, със сигурност може да се каже, че кучето ви е щастливо, когато вие сте наоколо. А това рефлектира и върху настроението му. От друга страна, самите вие можете да изпитате удоволствие да наблюдавате питомеца си, докато се забавлява, знаейки, че сте част от причината това да се случва! Така че – всички печелят!

Вижте още: 

10 признака, че кучето ви е щастливо с вас

8 начина да направите разходките с кучето по-забавни

 

 

Виж още