8 начина да направите разходките с кучето по-забавни

куче Снимка: iStock

В сички стопани на кучета знаят, че трябва да извеждат домашните си любимци поне по два пъти на ден, за минимум 30 минути. Разбира се,

всички имаме моменти, когато да излезем навън в компанията на четириногия си другар далеч не е най-предпочитаната ни дейност. Правенето на едно и също нещо всеки ден неминуемо става скучно, а задължителната разходка на косматия ви спътник не прави изключение.

В същото време обаче знаем, че е важно да се придържаме към ежедневната рутина на животното. Имаме добра новина за вас - има как да съчетаем полезното с приятното! 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви 10 начина, чрез които да направите разходките с домашния си любимец по-забавни и интересни.

  • Нека вашето куче ви навигира

Един лесен начин да разнообразите разходката на косматия си приятел е да го оставите сам да реши къде да отиде. Вместо да поемете по стандартния си маршрут – дайте възможност на домашния си любимец да навигира посоката и да ви води. Разбира се, в повечето случаи животното може би ще се придържа към добре познатия път, но тази игра е чудесен начин да дадете на четириногото шанс да ви покаже какво е интересно за него.

кучеСнимка: iStock

  • Оставете домашния си любимец да подуши наоколо

Разходките са в основата си физически упражнения, но също така са чудесен начин да поддържате кучето си психически стимулирано

Тъй като повечето четириноги по цял ден са вкъщи, докато ние сме на работа, разходката представлява единственото време от деня, когато те имат възможност да изследват света навън. Ако не сте почитатели на това да спирате на всеки две крачки, предвидете няколко „почивки за подушване“ по време на излизането си. 

  • Отидете в близкия парк

Ако разходката в собствения ви квартал ви се струва скучна и досадна, защо не отидете до близкия парк? Изследването на нови пътеки, миризми и шумове може да се окаже неочаквано забавно за вашия домашен любимец, а и за самите вас! Можете да се натъкнете на нови приятели с четириноги, а това ще се отрази добре на социализацията и на двама ви

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Ползите от живота с куче

  • Поканете приятел

Кога за последен път поканихте приятел, за да се разходите заедно? Ще се учудите колко по-забавна и приятна може да е разходката в парка, ако междувременно общувате с любим човек и споделяте какво ви се е случило „лице в лице“, а не чрез социалните мрежи. Като бонус – допълнителното внимание ще зарадва и домашния ви любимец!

  • Променете темпото

Какъв темп спазвате, докато разхождате кучето си? Ходите ли бързо, правите джогинг или сте почитатели на по-бавните и приятни моменти навън? Опитайте да превключвате темпото си от време на време – това е един много добър и забавен начин да добавите малко разнообразие, в което скоростта е основен компонент.

кучеСнимка: iStock

  • Добавете обучение

Докато разхождате кучето си е добър момент да направите нещата малко по-забавни, като добавите няколко бързи тренировки. Можете да повторите и затвърдите основни команди - домашният ви любимец доказано ще се фокусира и задържи вниманието си по-лесно навън, ако преди това се е поизморил качествено.

Вижте още: 5 основни команди, на които да научите кучето си

  • Вземете лакомства за поощрение

Можете да опитате някои забавни игри навън, като вземете със себе си някои от любимите лакомства на косматия си приятел. Хвърлете ги в тревата и заедно се забавлявайте, докато животното ги намери. Заниманията, които включват работа с носа изострят естествените способности и инстинкти на косматия ви спътник. По този начин от една страна правите времето навън по-приятно, а от друга – предлагате на животното допълнителна умствена стимулация.

кучеСнимка: iStock

  • Поставете си цели и направете игра от това

Решили сте, че ви трябва малко повече физическа активност тази седмица? Или смятате, че има места в квартала ви, които по една или друга причина все още не сте имали възможност да посетите заедно с домашния ви любимец? Целите, свързани с ежедневната разходка на кучето ви могат да бъдат най-разнообразни като единственото правило е да се придържате към тях и винаги да отбелязвате напредъка си! 

А вие имате ли свои начини, по които правите ежедневната разходка с кучето си по-забавна? Споделете ни в коментар!

Виж още