Стават ли кучетата по-умни с възрастта?

кучета Снимка: iStock

Ч есто смятаме, че хората стават по-мъдри, когато остаряваме. Дали обаче можем да кажем същото за домашните ни любимци?

При направено запитване седем от всеки десет (или 71% от анкетираните) собственици на кучета са потвърдили убедеността си, че техният четириног другар е станал по-умен с напредване на възрастта. Проучването е направено от компанията за сурова натурална храна за домашни любимци Stella & Chewy’s, цитирано от OnePoll.

кучетаСнимка: iStock

В анкетата са участвали 2000 стопани на кучета и котки, съобщава StudyFinds. Голяма част от тях смятат, че с напредване на възрастта домашните им любимци са станали по-добри във взаимодействието си с други четириноги и хора (72% от анкетираните), както и в научаването на нови команди или трикове (56%).

Dogsandcats.bg

Над половината от собствениците на домашни любимци, взели участие в анкетата (54%) споделят, че по-малките домашни любимци са по-лесни за обучение, информират от Dogtime.com. Въпреки това, цели 87% са на мнение, че не е невъзможно да научите и по-старо куче на нови трикове. 

Междувременно повече стопани на възрастни домашни любимци (91%) смятат, че имат по-силна емоционална връзка с питомеца си, отколкото тези, които отглеждат по-млади домашни любимци (85%).

Стават ли кучетата по-умни, когато остареят?

Макар идеята, че домашните ни любимци стават по-умни с възрастта, безспорно да звучи очарователно и силно да ни се иска да вярваме, че това е така, всъщност няма преки доказателства, че годините влияят на интелигентността на четириногите. По-правилно би било да се каже, че

по-старите домашни любимци са по-зрели и умни, тъй като са натрупали повече опит и познания с годините съжителство с хората. 

Освен това, когнитивното развитие на четириногите в по-зряла възраст е на по-високо ниво. И всичко това е благодарение на грижите, които полагате за домашния си любимец, включващи обучение, социализация, упражнения, пълноценна диета и добро общуване – както с хора, така и с други четириноги.

кучетаСнимка: iStock

На каква възраст кучето е най-умно?

Имат ли кучетата ни пик на интелигентността? Може да се учудите, но ако можем да говорим за момент, в който домашните ни любимци са „най-умни“, то това би бил периодът на първите три месеца от живота им. Звучи странно, но всъщност е съвсем логично – това е времето, когато косматият ви другар е най-схватлив и учи нещата изключително бързо. Малките кученца са изключително любопитни към хората, атмосферата и всичко, което виждат през този период. Разбира се, всеки домашен любимец е уникален и различен със своите нагласи и желания. 

Как да проверим интелигентността на кучето си?

Има някои знаци, които могат да ви ориентират относно интелигентността на вашия домашен любимец. 

  • Кучето ви помни и изпълнява командите, които сте тренирали.
  • Домашният ви любимец няма проблем да остава сам вкъщи. Той знае как да оцелее.
  • Кучето ви знае кога сте разстроени. И има специфично поведение за подобни случаи.
  • Животното разбира кога ще напуснете дома си (запомнило е части от поведението ви, които предшестват излизането).

Как да стимулираме ума на домашния си любимец всеки ден

кучетаСнимка: iStock

Всеки добър собственик се надява да има умно куче. А ако искате да стимулирате интелигентността на косматия си другар – има някои упражнения, които можете да опитате. 

  • Осигурете на животното пъзели и интерактивни играчки.
  • Не го оставяйте твърде дълго само и без занимания – социализацията може да направи кучето ви по-умно.
  • Осигурете му редовен график на хранене и пълноценна диета.
  • Разнообразявайте разходките с игри и упражнения.
  • Запишете кучето си на клас за обучение на четириноги.
  • Играта на криеница с лакомства е чудесен начин да стимулирате ума на четириногото чрез обонянието му.

кучетаСнимка: iStock

 

Виж още