Съдят ли ни кучетата?

куче осъдително Снимка: iStock

К учетата се смятат за „най-добрите приятели на хората“ от векове, а техните вярност и лоялност са добре документирани, пишат от Pupford Аcademy. Въпреки това, темата за това дали четириногите ни другари имат способността обективно да преценяват хората, вълнува учени и стопани от години. Защото това е въпрос, чиито отговор може да хвърли светлина върху сложния характер на връзката човек-куче.

Опитът да разберем как кучетата ни възприемат нещата около себе си, може да направи чудеса в укрепването на връзката с косматите ни спътници.

Когнитивни способности на кучетата и възприятията им за хората

Въпреки че кучетата нямат същите нива на сложни разсъждения и решаване на проблеми като хората, те притежават набор от когнитивни способности, които им позволяват да се ориентират в околната среда и да си взаимодействат с други животни, включително – с хора. 

куче осъдителноСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Домашните ни любимци са удивително интелигентни същества, които обаче се нуждаят от известни насоки и обучение, за да се адаптират към конструкциите на човешкия свят. Помага им най-вече забележителната им способност да разчитат и да реагират на нашите емоции. Четириногите са силно настроени към израженията на лицето, тона на гласа и езика на тялото ни и са в състояние да разберат широк спектър от емоционални знаци, включително щастие, страх, гняв и тъга. 

Всъщност, според последни изследвания, кучетата могат дори да открият промени в личната ни миризма, свързани с различните емоционални състояния, в които се намираме в даден момент.

Тази способност да възприемат и реагират на човешките емоции вероятно е свързана с дългата история на опитомяване и коеволюция на кучетата и хората. И тъй като с времето четириногите са ставали все по-интегрирани в човешките общества, те вероятно са развили и повишена чувствителност към нашите емоции като начин да разбират по-добре и да отговарят на нуждите и желанията ни. Да, всяко куче е уникално, но всички те са способни на растеж и разбиране. 

куче осъдителноСнимка: iStock

Независимо дали кучетата активно ни съдят въз основа на нашите чувства или просто отговаря на нашите емоционални сигнали, ясно е, че двете неща са тясно свързани и играят важна роля в отношенията човек-куче. 

Езикът на тялото и тонът на гласа ни при комуникацията куче-човек

Езикът на тялото и тонът на гласа са важни аспекти на комуникацията човек-куче. Домашните ни любимци са силно чувствителни към езика на тялото на стопаните си и често могат да интерпретират нашите невербални знаци по-точно, отколкото вербалните. 

Например, кучето ви може да разбере дали сте щастливи или ядосани въз основа на изражението на лицето и позата ви, дори ако говорите със спокоен тон на гласа. Питомецът ви може да долови фините промени в тембъра ви и да използва тази информация, за да разбере емоционалното ви състояние. 

Като обръщаме внимание на езика на тялото и тона на гласа си, можем да общуваме по-добре с нашите приятели кучетата и да засилим връзката си с тях. 

куче човекСнимка: iStock

Ролята на социализацията

Въздействието на социализацията играе критична роля при оформянето на поведението на кучетата спрямо хората. Четириногите, които са изложени на различни стимули, хора, животни и като цяло разнообразна среда по време на критичния период на социализация (16-24 седмица от живота им), е по-вероятно да бъдат по-добре приспособени и приятелски настроени към непознати в по-късен етап от живота си. Би могло да се заключи и, че на база това, е по-вероятно те да имат способността да определят склонностите на определен човек и да правят преценка въз основа на тях.

От друга страна, кучета, които не са правилно социализирани, могат да станат страхливи или агресивни към хората, особено към непознати. Ето защо социализацията е толкова важен аспект от отглеждането на домашен любимец. 

кучета паркСнимка: iStock

Вижте още: Как да сформираме социални навици куче

Кучетата съдят ли ни?

Според проучване, проведено от изследователи от университета в Киото, Япония, кучетата може би са в състояние и притежават инструментите да преценят човешката компетентност. Цитираното изследване включва 74 кучета от различни породи, на които са показани две групи хора, държащи в ръцете си лакомства. 

Представителите на първата тестова група трябвало бързо да отворят празен контейнер и да го покажат на животните, докато втората група се мъчи да отвори същия контейнер и в крайна сметка се отказва. След това на кучетата е даден избор от кой човек да вземат лакомство. И какво, мислите се случва? Четириногите последователно са избирали хората, които демонстрирали компетентност и постоянство при отварянето на контейнера.

И така, нека разгледаме въпроса още по-отблизо...

Концепцията за преценка се отнася до процеса на формиране на мнение и извършване на оценка за нещо или някого. Докато кучетата несъмнено са способни да възприемат и реагират на човешкото поведение и емоции, остава въпросът дали те ни съдят активно или не. И отговорът му е една идея по-сложен, отколкото изглежда. 

кучеСнимка: iStock

Да предположим, че приемем предпоставката, че кучетата наистина ни оценяват и съдят. Тогава възниква уместният въпрос: Как можем да се превърнем в образцови стопани в техните очи? Един от начините да оправдаем големите очаквания на четириногите е да практикуваме техники за съпричастност. 

Емпатичните действия са ключови за стопаните на домашни любимци

Държим да подчертаем, че никой до момента (включително и ние) не е проникнал в главата на кучетата, за да знае какво и как възприемат в дадена ситуация. За това е важно винаги да работим в посока здравословна комуникация с питомеца си. Това може да ни помогне за подобряване на благосъстоянието и качеството му на живот, тъй като сме наясно с неговите специфични нужди и предпочитания.

И ако нашите кучета действително ни съдят, защо не им покажем, че сме способни на емпатия? Че се стремим да разбираме и да бъдем чувствителни към техните нужди, чувства и емоции? Както и, че сме готови да дадем всичко от себе си, за да им осигурим подходяща храна, упражнения и редовни ветеринарни грижи. 

куче социализацияСнимка: iStock

И докато според изследването на учените в Киото, може би домашните ни любимци действително са способни да преценяват човешката компетентност, на нас остава да им осигурим най-добрата, грижовна и подкрепяща среда. 

Вижте още: 

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

 

Виж още