Сърдито куче: 4 причини защо кучето ви е раздразнително

сърдито куче Снимка: iStock

К учетата изпитват много от емоциите, присъщи на хората, включително щастие, тъга, страх и гняв. Така че не би трябвало да ни изненадва, че четириногите ни другари могат да се чувстват и раздразнителни. Ако домашният ви любимец е сърдит, вероятно е да изръмжи или да се отдалечи, когато се опитате да го докоснете. Не бива да го приемате лично – когато едно четириного е раздразнително, обикновено за поведението му си има причина. 

сърдито кучеСнимка: iStock

Кое прави кучетата сърдити и раздразнителни?

Да, кучетата действително могат да се държат сърдито, коментира д-р Маги О‘Брайън, ветеринарен психолог в Southeast Animal Behavior and Training пред PetMD. Въпреки това, „раздразнителен“ би била по-подходяща дума, изтъква тя, тъй като „сърдит“ се използва по-скоро с отрицателна нотка. 

„Обикновено можем да забележим раздразнително поведение при кучета, които имат по-ниска толерантност към определени стимули или взаимодействия. Вероятно е те да проявят антисоциално поведение, като се стремят да спазват дистанция от определени хора или други животни. Възможно е да има прояви и на агресия като ръмжене“, изтъква д-р О‘Брайън. 

Dogsandcats.bg

сърдито кучеСнимка: iStock

Можете да разберете, че косматият ви другар е раздразнен, като наблюдавате езика на тялото му. Сред признаците, за които да се отглеждате, са: навеждане на главата или показване на бялото на очите, облизване на устните, тревожни бръчки по челото, приклекнала или скована поза на тялото.

От съществено значение е да се опитате да определите защо кучето ви се държи сърдито. Особено ако това не е типично поведение за него. Според специалистите, една от основните причини защо едно четириного е раздразнително, е болка или дискомфорт. Фактори като стрес също могат да накарат домашния ви любимец да бъде по-дръпнат от обикновено. Нека разгледаме малко по-подробно някои от най-честите възможности:

4 потенциални причини защо кучето ви е сърдито

  • Болка или дискомфорт

Често раздразнителността е свързана с болка. Като това важи не само за хората, но и за домашните ни любимци. Кучетата могат да изпитват различни мускулно-скелетни проблеми, като наранявания и навяхвания, фрактури, ортопедични състояния като тазобедрена дисплазия или болки в ставите поради артрит.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Кожни проблеми

Друга често срещана причина кучетата да са по-раздразнителни са кожни проблеми, най-често породени от паразити (бълхи или кърлежи).

Сърбежът на кожата може да накара животното да се чувства крайно дискомфортно. Ако самите вие някога сте имали слънчево изгаряне или сте алергични към нещо, то знаете колко неприятно е това усещане. Според скорошно проучване, при кучетата с атопичен дерматит, който причинява прекомерен сърбеж, често се наблюдава поведение, свързано с тревожност, страх или агресия.

куче сърбежСнимка: iStock

  • Стрес

Сърдитото куче може да е стресирано куче. Често раздразнителността при четириногите се поражда от промени в околната среда и обичайната им рутина. Може би наскоро сте сменили работата си или сте добавили нов домашен любимец в семейството – каквато и да е причината, обичайният график на питомеца ви е нарушен, което може да доведе до тревожност и раздразнителност.

сърдито кучеСнимка: iStock

  • Възраст

Въпреки че възрастта сама по себе си не е непременно причина кучето ви да бъде по-раздразнително, по-старите четириноги са по-податливи на различни медицински проблеми, които могат да доведат до заядливост.

„Възрастните домашни любимци са изложени на по-голям риск от остероартит, загуба на сетивност и други болестни процеси. Това може да ги накара да не се чувстват добре, което от своя страна – да ги направи раздразнителни“, коментира д-р О‘Брайън. 

сърдито кучеСнимка: iStock

Как да помогнем на сърдитото си куче да се почувства по-добре?

Ако вашето спокойно куче внезапно започне да се държи по-дръпнато и сърдито, първото нещо, което трябва да направите, е да се свържете с ветеринарния си лекар и да насрочите час за преглед. Това се налага, тъй като често поведението на раздразнителност е свързано с медицински проблем, който трябва да бъде диагностициран и решен.

Ако сте изключили медицински проблем, има други стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на вашия опашат сърдитко да се почувства по-добре. Като начало, избягвайте да правите големи промени в околната среда и установената рутина на питомеца си (особено ако е по-възрастен), тъй като това често води до по-дръпнато поведение. 

куче сърбежСнимка: iStock

Как самите вие реагирате, когато кучето ви се държи раздразнително, също е от ключово значение, добавя д-р О‘Брайън. „Важно е в никой случай да не наказвате животното за поведение като ръмжене или щракане с челюст. Това са форми на комуникация, чрез които животното ви моли за пространство или за прекратяване на дадено взаимодействие. Наказанието може допълнително да повиши нивото на стрес на кучето и да го научи да не използва тези предупредителни сигнали в бъдеще“. 

Вижте още:

Защо някои кучета са толкова прилепчиви

Защо кучето ми яде само, когато съм вкъщи

Виж още