Защо кучето ми яде само, когато съм вкъщи

куче Снимка: pixabay.com

С топаните на кучета сме свикнали, че домашните ни любимци имат странни, дори объркващи навици и често поведението им може да остане неразбираемо за нас. Всички се радваме на някои сладки и мили реакции на косматите ни приятели, но има и неща, които ни се иска да променим. Като отказът на някои домашни любимци да се хранят, когато собствениците им не са вкъщи, например.

Какво предизвиква това поведение?

Подобно на други навици на кучетата, тенденцията да не се яде, когато стопанинът не е наоколо, вероятно се корени в някои неразрешени поведенчески проблеми. Сред по-често срещаните причини за това са:

  • Тревожност при раздяла

Ако домашният ви любимец отказва да се храни, освен ако вие не сте в стаята или изобщо – у дома, тревожността при раздяла може да е причината. Точно както хората, на някои четириноги не им се яде, когато да разтревожени или нещо ги безпокои. 

Някои кучета, особено тези с травматично минало, може да се чувстват в състояние на пълна безопасност и спокойствие, за да се хранят само, когато наоколо има доверен човек. Освен това, не бива да забравяме, че домашните ни любимци са социални животни, а това предполага, че те се чувстват по-комфортно, когато други членове на глутницата им (особено нейният лидер – стопанинът им) е наоколо.

Dogsandcats.bg

куче тъгаСнимка: iStock

Как да разберем дали кучето ни страда от тревожност при раздяла?

За да разберете дали вашето куче изпитва или не тревожност при раздяла, помислете за цялостното му поведение във ваше отсъствие и какво се опитва да ви подскаже животното чрез него. Дали има други индикатори за стрес като унищожаване на обувки, дъвчене на предмети, дефекация или уриниране? А може би съседите са ви споделили, че докато сте на работа кучето не спира да лае? 

Прекомерното вокализиране също е сигнал, наред с деструктивното поведение, че косматият ви другар не прекарва времето сам вкъщи, удобно дремвайки си на дивана, а най-вероятно изпитва тревожност при раздяла.  

Други причини кучето ви да отказва да се храни във ваше отсъствие

Не всички домашни любимци, които не искат да се хранят в отсъствието на стопаните си, изпитват тревожност при раздяла. Това е само една от по-често срещаните възможности. Ако имате подозрения, че се касае именно за нея, добре би било да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет. 

куче яденеСнимка: pixabay.com

  • Навик

Като малко кученце, домашният ви любимец се научава „как“ да яде вечерята си, когато собственикът му е в стаята. Това заучено поведение често се формира случайно, а не е нарочно насърчавано от човека.Повечето хора не си поставят за цел да научат домашния си любимец да яде само, когато са в стаята. Когато животното е малко, ние следим за това дали то харесва храната, която сме избрали, дали яде твърде бързо и тн. И всичко това е съвсем естествено и нормално.

Несъзнателно всеки собственик на кученце стои често до него по време на хранене. Случва се и да похвалите кутрето, когато най-накрая се ориентира какво се иска от него и се справи успешно със съдържанието на паничката си. Не се замисляме обаче, че така създаваме връзка в съзнанието на четириногото между храненето и присъствието ни наоколо. 

кучеСнимка: pixabay.com

Как да помогнем на куче с проблеми с храненето

Решението на този проблем зависи изцяло от причината за появата му. Ако домашният ви любимец изпитва тревожност при раздяла, обучението на база положително подсилване с цел укрепване, както и увеличаването на физическите упражнения могат да бъдат полезни техники. 

Извеждането на животното на енергична разходка сутрин, преди да отидете на работа, може да помогне, тъй като то ще изразходва излишната си енергия, която в противен случай би насочило към прояви на деструктивно поведение, подклаждано от вашето отсъствие.

Проучете и околната среда на кучето, за да видите дали няма и друг фактор, които потенциално изостря безпокойството на любимеца ви. Например, ако косматият ви приятел се страхува от затръшване на врати или винаги лае звука от спиращ на етажа ви асансьор – помислете да оставите телевизора или радиото включени, за да смекчите и туширате външния шум. Можете да оставите и някоя своя дреха в леглото на животното, за да може вашия аромат да му подейства успокояващо. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Понякога може да е лесно да диагностицирате корена на проблема сами, но в повечето случаи, ако косматият ви другар упорито отказва да яде, докато ви няма, добре е да се консултирате с ветеринарен лекар. Специалистът ще ви насочи в каква посока да направите необходимите промени в ежедневната рутина на четириногото, за да се справите с това поведение. 

 

Вижте още:

Колко дълго можем да оставим кучето само

5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

 

Виж още