Защо някои кучета са толкова прилепчиви

куче Снимка: iStock

В инаги, когато се приберете от работа (а и не само, понякога още със самото ставане!) кучето ви следва от стая в стая, без да ви изпуска от очи? Стреми се винаги да е близо до вас, наблюдавайки всяко ваше движение? Всичко изброено ви звучи познато? Е, бързаме да ви успокоим – не сте единствени!

Може би не го осъзнавате, но у дома имате това, което се нарича „велкро куче“. Нека заедно разберем какво точно означава това и дали имате причини да се безпокоите относно твърде прилепчивото поведение на домашния си любимец.

кучеСнимка: iStock

Какво представляват велкро кучетата?

Ако сте отговорили положително на някой от гореизброените въпроси, вероятно имате усещането, че косматият ви другар има доста прилепчиво поведение. Именно оттам идва и определението за „велкро куче“ – защото то сякаш е привързано към стопанина си. 

Dogsandcats.bg

Въпреки че безспорно е мило и симпатично, често твърде прилепчивото отношение на косматия ви спътник може да бъде и леко досадно, особено след дълъг работен ден, когато сте уморени, а животното просто не ви оставя на мира – дори за минута!

куче човекСнимка: iStock

Защо кучето ми е толкова прилепчиво?

Има няколко често срещани причини, поради които кучето ви може да се държи по този начин. От заучено поведение до признак на поведенчески проблем – нека ги разгледаме по-подробно:

  • Заучено поведение

Често прилепчивото поведение при кучетата е заучено. Под това се има предвид, че не е естествено за четириногите, а те го научават от хората чрез начина, по който общуваме с тях. Ако, например, винаги давате лакомство на питомеца си, когато ви последва в кухнята, или го галите всеки път, когато легне в краката ви, вие го учите, че следването ви води до някакъв вид награда.

куче човекСнимка: iStock

  • Болест или старост

По-възрастните кучета, които имат проблеми със зрението или слуха, както и тези, които изпитват когнитивен спад, могат внезапно да станат по-прилепчиви, защото околната среда става непознато място след отслабване на основните им сетива. Четириноги, които са болни или отегчени, също могат да станат по-прилепчиви към стопаните си. 

  • Безпокойство и стрес

Домашни любимци, които имат проблеми с тревожността, често развиват прилепчиво поведение. Интересното е, че кучетата могат да ви следват от стая в стая и ако усетят, че самите вие сте стресирани и имате нужда от подкрепа.

  • Някои породи са по-предразположени

Сякаш всички изброени причини не са достатъчни! Но е факт, че някои породи са по-склонни към прояви на прилепчиво поведение от други. Това важи най-вече за дребосъците като Ши Тцу, например, както и за всички четириноги, които по-природа обичат човешка компания. 

Джак ръсел териерСнимка: iStock

  • Тревожност при раздяла

Прилепчивостта при кучетата може да сигнализира и за по-голям поведенчески проблем: тревожност при раздяла. Важно е да се научите как да правите разликата между двата вида поведение, като ако се колебаете, добре е да се консултирате и с ветеринарния си лекар.

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

Привързаността и тревожността при раздяла са сходни, но не съвсем еднакви. Като цяло, това, което ги различава, е как кучето реагира, когато е далеч от неговия човек.

Прилепливите кучета искат да са около вас, когато сте у дома, но не се паникьосват, когато ви няма. Домашен любимец, който изпитва тревожност при раздяла изпада в ужас, когато не сте наоколо.

Тревожността от раздяла кара четириногите да проявяват разрушително поведение, когато са оставени сами. Това включва непрекъснато хленчене, унищожаване на вещи и имущество, уриниране или дефекация в дома ви. Прекомерната привързаност се превръща в проблем, когато прогресира до тревожност при раздяла. Ако едно прилепчиво куче постепенно започне да става тревожно или да се паникьосва, когато остане без човешка компания, време е да потърсите професионална помощ. 

Джак ръсел териерСнимка: iStock

Как да помогнем на кучето си да бъде по-малко прилепчиво?

Ако имате прилепчиво куче, което обаче не изпитва безпокойство при раздяла, има някои начини как да го научите да стане малко по-независимо. Ето няколко идеи как да се случи това:

  • Увеличете упражненията

Малко повече физическа активност и забавления на открито ще изморят домашния ви любимец и той може би ще предпочете да си почине, отколкото да ви следва навсякъде. 

  • Стимулирайте ума му

Отегченото куче може да стане прилепчиво, защото няма какво по-добро да прави. Интерактивните играчки и пъзели са добър вариант да ангажирате вниманието на животното, насърчавайки го да се занимава само и да бъде по-независимо. 

кучеСнимка: iStock

  • Създайте му специално пространство

Ако вашият домашен любимец си има свой кът, където може да се оттегли сред уюта на любимите си играчки, той може да предпочете да го направи, вместо да ходи след вас от стая в стая. Поставете меко одеяло или някоя стара дреха, попила аромата ви, а ако награждавате с лакомство животното всеки път, когато се отправи към „своето място“, той ще започне да го свързва с положителна асоциация.

Ако никоя от изброените стратегии не помогне и не намали прилепчивото поведение на косматия ви другар, консултирайте се с ветеринарния си лекар или се обърнете към специалист по поведение на домашни любимци за допълнителни насоки.

Вижте още:

Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни  

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

 

 

Виж още