Съвети за по-ефективно почистване на кучешки косми

куче Снимка: iStock

А ко имате чувството, че постоянно откривате кучешки косми навсякъде из дома си или че домашният ви любимец сякаш не спира да линее през цялата година, то бързаме да ви успокоим – не сте единствени! Космите и пърхотът на четириногите ни другари могат да бъдат нещо повече от досадни – те могат да бъдат и опасни, ако някой от семейството ви страда от алергия. 

куче козинаСнимка: iStock

За щастие прахосмукачката и превантивната поддръжка могат да помогнат за намаляване на алергените в дома ви и подобряването на цялостното качество на въздуха. Освен това, за да бъде почистването по-ефективно, можете да:

Намерите местата, където се събират космите на домашния ви любимец

Местата в дома ви, където се събират най-много косми, са тези, които имат най-висок статичен заряд, коментира Гарвин Марк, собственик на Pet Pros Services, компания, специализирана в почистването на домове с домашни любимци пред уебсайта PetMD. „Колкото по-малък е въздушният поток в дадена зона, толкова повече косми ще има там“, казва още Марк.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Тези места включват зоната около коша за пране, леглото/клетката, където спи животното, под леглата, диваните и столовете. Космите могат да се натрупат и в ъглите на стаите, както и около долните панти на вратите.

Необходими инструменти за почистване на космите от домашния ви любимец

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да се уверите, че разполагате с висококачествена прахосмукачка с мощно засмукване. 

куче козинаСнимка: iStock

Освен нея, можете да използвате също добър сух моп в стаите без килими, както и микрофибърни кърпи за прах – за по-бързо почистване на зоните.Избягвайте да използвате метли, когато е възможно, тъй като те разпиляват космите и пърхота във въздуха.

Съвети за по-ефективно почистване на дома ни от космите на кучето

В идеалния случай – почистването с прахосмукачка трябва да се прави няколко пъти седмично, като трябва да се съсредоточите особено върху местата, където питомеца ви прекарва най-много време. 

куче козинаСнимка: iStock

Има някои части от дома ни, които се почистват най-добре без прахосмукачка. Такъв е случаят с мебелите от дърво, плат, микрофибър или велур.

Когато почиствате мебели като скринове и маси за кафе, най-добре е да използвате почистваща кърпа, леко навлажнена с вода или лак за дървени повърхности. Наличието на малко влага върху самата кърпа ще ви помогне да уловите космите, вместо просто да ги забършете и разпилеете по пода.

Най-ефективният начин за премахване на косми от мебели от плат, микрофибър или велур, е да сложите ръкавици за почистване и да минете с тях мебелите. Алтернативата на този метод (ако нямате специални ръкавици) е кърпа, леко навлажнена с вода. 

куче козинаСнимка: iStock

Не забравяйте да почистите и прахосмукачката си

След като почистите космите от дома си, не забравяйте да направите същото и с прахосмукачката. Освен изпразването й, периодичното почистване на филтъра, маркучите и четките ще ви помогне да сте сигурни, че прахосмукачката ви няма да прегрее или да се запуши, докато я използвате. 

Между почистването с прахосмукачка специалистите препоръчват редовно четкане на домашния ви любимец (което можете да правите всеки ден, особено през сезоните на линеене) и редовното му къпане. Това ще ви помогне да премахнете мъртвите и падналите косъмчета. 

куче козинаСнимка: iStock

 

Виж още