Тези 5 кучета имат най-малко здравословни проблеми

куче Снимка: iStock

И збирането на идеалния домашен любимец включва много повече сърце, отколкото наука – просто познавате, че това е вашето животинче в секундата, в която го видите. Знаем добре, защото и ние сме го преживели! 

Когато избирате куче, необходимо е да имате предвид редица фактори, включително здравето и продължителността на живота на конкретната порода (или поне приблизително), заедно с характеристики като темперамент и очакван размер. Защото, в крайна сметка, на всички ни се иска да имаме домашен любимец, който се вписва в начина ни на живот. И с когото да прекараме години на всеотдайна обич и привързаност! 

За това ви предлагаме да разгледаме заедно пет от породите, за чиито представители е известно, че имат най-малко здравословни проблеми. Разбира се, държим да отбележим, че всичко е строго индивидуално, за това класацията ни може да ви послужи по-скоро като ориентир. 

  • Чихуахуа

Тези симпатични мъници са сред най-дълголетните четириноги – редовно достигат до 20 и повече години. Стига да се грижите правилно и всеотдайно за тях! Чихуахуата обикновено имат малко здравословни проблеми, въпреки че са предразположени към лоши зъби, разхлабени колене и проблеми с трахеята като други малки четириноги. И не правете грешката да смятате, че вашето космато другарче не се нуждае от упражнения само, защото е малко: то бързо ще затлъстее, ако не му отделяте достатъчно време за игри и разходки.

Dogsandcats.bg

ЧихуахуаСнимка: iStock

  • Австралийска овчарка

Ако трябва да се придържаме към Книгата на Гинес, то най-дълголетното куче, регистрирано някога там, е Австралийската овчарка Блуи е най-дълголетният представител на породата – на цели 29 години! Въпреки че средната възраст на тези четириноги е много по-ниска, тези домашни любимци несъмнено са сред най-издръжливите работни породи. Следете за редовното почистване на очите и ушите на животното, за да предотвратите инфекции. 

кучеСнимка: iStock

  • Пудел

Имате алергия, която ви създава проблеми? Имате късмет! Освен че са добър вариант за вашето здраве, Пуделите имат сравнително малко собствени медицински проблеми. Бъдете особено внимателни към ставите на животното и следете за признаци на тазобедрена дисплазия. С правилните грижи и редовна профилактика, можете да разчитате на несравнимата компания на вашия Пудел повече от десетилетие.

кучеСнимка: iStock

  • Белгийска Малиноа

Тези овчарки са сред най-здравите и издръжливи четириноги в кучешкия свят. Ключова при тях е добрата селекция – когато избирате вашата Малионоа, направете проучване, тъй като недобросъвестен развъдчик може да не вземе правилните предпазни мерки и в последствие да се окажете с болно кученце в ръце. Поддържайте хигиената – мийте зъбите и ушите на четириногото, за да предотвратите всякакви проблеми в тези области. 

кучеСнимка: iStock

  • Хрътка

Завършваме нашия списък с кучета с най-малко здравословни проблеми с Грейхаунда. Главното, за което трябва да внимавате с тези кучета, е подуване на стомаха. Преди да доведете у дома бъдещия си домашен любимец – уверете се, че родителите му са били тествани за полиневропатия на хрътки - добър развъдчик вече ще се е погрижил за това.

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте, че намирането на здраво животно не свършва с избора на правилната порода. Отделете време, за да проучите бъдещия си спътник, като се уверите, че отглеждането му се извършва етично и както родителите, така и кутретата са добре обгрижвани. След това – потърсете очевидни признаци, които да сочат, че нещо с животното не е наред, като: накуцване, кашлица, увиснали или течащи очи или проблеми с теглото.

И накрая –

от вас зависи да се грижите добре за вашия космат приятел, като му осигурите добре балансирана диета, не пропускате редовните прегледи при ветеринарния си лекар и отделяте достатъчно време за упражнения и физическа активност.

Следвайки тези добри и доказали се във времето практики и избирайки здрава порода, почти гарантирано ще имате най-добър приятел за години напред.

 

 

Виж още