Топ 10 интересни и забавни факта за Помераните

Померан Снимка: iStock

П омеранът е най-малкият представител на семейството на шпицовете. Като куче-компаньон, тези пухкави дребосъци са добре известни със своя компактен размер, гъста и мека козина, и не на последно място - сладко изражение!

ПомеранСнимка: iStock

Според твърденията на мнозина, Помераните произхождат от Исландия. Други обаче смятат, че тяхната поява се случва в района на Померания в Европа, който включва определени части от Германия и Полша. Поради липса на достатъчно исторически справки, тази информация към днешна дата е по-скоро спорна. Но това далеч не пречи на тези симпатяги да се превърнат в една от най-предпочитаните породи домашни любимци по целия свят! И как иначе - с тяхната очарователна, енергична, пакостлива, но и всеотдайна природа, която ги прави неустоими и способни да разтопят всяко сърце!

Има обаче и други забавни и очарователни факти за тези симпатяги, които ще ви удивят. Ето някои от тях:

Dogsandcats.bg
 • Помераните са една от най-шарените породи в света

Докато повечето от породите кучета се предлагат в 1-2 до максимум 4-5 нюанса, Помераните имат цели 25 различни разцветки и вариации, 18 от които са признати от Американския киноложки клуб. Някои от най-често срещаните от тях са: бяло, оранжево, шоколадово, „бобър“, черно или смес от всички изброени. 

ПомеранСнимка: iStock

Още по-очарователно е, че Помераните могат да променят цвета си с възрастта. Така че не се изненадвайте ако вашето кремаво четириного приятелче стане кафяво или пък кафявото ви куче започне да оранжавее, докато съзрява. 

 • Сините Померани нямат синя козина

Да, правилно прочетохте. Сините померани се класифицират като „сини“ не на база цвета на козината им, а спрямо този на носа им. Самото им кожухче е черно с донякъде синкави отблясъци. 

ПомеранСнимка: iStock

 • Кралица Виктория е имала Померан

Британската кралица Виктория е известна с любовта и манията си по Помераните. Тя била голям почитател на породата и скоро тя придобива шорока популярност на Острова. Нещо повече, в онези години да имаш един от представителите на породата в дома си се смятало за символ на висок обществен статус.

 • Бу, иконата на социалните медии, е Померан

Едва ли е възможно да не сте попадали на Бу – абсолютната икона и обявен за най-сладкото кученце в света! И може би най-популярният Померан на всички времена. Скоро след като собственичката му Ирен прави страницата на домашния си любимец, четириногото бързо се превръща в любимец на феновете и само за три години (от 2016 г. натам), сладкото кученце събира над 17, 5 милиона последователи!

 • Президентът Теодор Рузвелт имал Померан

26-ият президент на САЩ Теди Рузвелт е известен с любовта си към животните. Той притежава много домашни любимци, включително папагали, гълъби, котки и много кучета. Сред тях е и Померанчето на име Джем. 

ПомеранСнимка: iStock

 • Помераните са вдъхновение на художниците

Що се отнася до класическото изкуство, Помераните са повлияли на редица художници и артисти в различни жанрове. Смята се, че Моцарт е посветил една от своите мелодии или арии на домашния си любимец Померан на име „Пимпърл“. Померан придружава Микеланджело, докато великият италиански художник работи върху легендарната Сикстинска капела. Междувременно се смята, че Шопен пише „Валсът на кучетата“, докато като наблюдава пухкавото си Померанче Маркъс да гони ентусиазирано опашката си.

И не спираме дотук! Световноизвестният математик и учен Исак Нютон често драска идеите си под зоркия поглед на своя Померан, точно като теолога Мартин Лутер. 

ПомеранСнимка: iStock

 • Те се използват като кучета пазачи

Померанчетата са отлични пазачи, колкото и външният им вид да не оставя подобно впечатление! Всъщност, тези четириноги са впечатляващо добри в забелязването на всичко необичайно! Те са любопитни и интелигентни кученца и макар да е трудно да си ги представим в ролята им на пазачи, те са се справят чудесно като „мини аларма“. Високият им лай и добре развит слух спомагат за това, а като добавим и силно защитния им нрав спрямо собственика и членовете на семейството им, това ги превръща в чудесни пазачи. 

 • Померанът Джиф държи цели два рекорда на Гинес

Померанът Джиф, който участва в музикалното видео „Dark Horse“ за Кети Пери, е горд притежател на не един, а два световни рекорда на Гинес. Това е и най-популярното куче с удивителните 10 милиона последователи в Instagram. 

ПомеранСнимка: iStock

Преди да стане знаменитост, Джиф влезе в новините, поставяйки рекорд на Гинес за „Най-бързото куче на две лапи“. Той завършва състезанието, изминавайки забележителните 10 метра само на задни крачета за впечатляващите 6,56 секунди. Рекорд бележи и в бягането на 5 метра, където завършва за 7,76 секунди, само че на предни крака. Джеф поставя рекордите през 2014 г. 

 • Два Померана оцеляват от потъващия Титаник

Едва ли някой не знае за трагичната история на Титаник – британският пътнически лайнер, чието потъване след сблъсък с айберг, се смята за една от най-големите злополуки на всички времена. Над 1500 души губят живота си, а сред пътниците на Титаник е имало 12 кучета. От тях оцеляват едва три, като две от тях са Померанчета.

 • Помераните са герои в множество книги и филми

Помераните сякаш винаги са били популярни! Едно от най-известните кучета в литературата, например, е черният Померан на име Дъчес (Duchess), който се появява в книгата на Беатрикс Потър  „The Pie and Patty Pan“. Другият пък се казва Бънти Роджърс, главен герой в австралийската книга, наречена „Моето пътуване от Бънти“ на известния писател Хънтър Роджърс.

Няколко филма също представят породата Померан. „Glumb and Dumber“, „Harlem Nights“, „Secret Life of Pets“, „Chasing Papa“ и „Killer Bud“ са част от лентите, които си заслужава да бъдат споменати. 

ПомеранСнимка: iStock

 • Помераните могат да родят близнаци

Раждането на близнаци при кучетата се смята за рядко явление, но Помераните имат способността да го постигнат. Близнаците обикновено имат една и съща пъпна връв, въпреки че се развиват в отделни ембрионални торбички. 

 • Любими кученца на редица знаменитости

Сладките Померанчета са много популярни домашни любимци и сред знаменитостите. Ако поровите в Интернет, ще откриете редица познати лица, щракнати от папараците, докато се разхождат насам-натам със своите очарователни малки космати другари. 

Парис Хилтън, Ева Лонгория, Хилъри Дъф, Кели Осбърн, Никол Ричи и Лиан Раймс са само част от почитателите на породата.

ПомеранСнимка: iStock

И още малко за Помераните...

Помераните са силно защитна порода, чиито представители са много лоялни и привързани към стопанина и семейството си. Така че, ако търсите сладък и красив спътник, който може да ви предупреди, когато нещо не е наред, това е подходящото куче за вас!

 

 

 

 

 

 

Виж още