Топ 5 съвета за обучение на кучета за начинаещи стопани

куче дресура Снимка: iStock

О бучението на кучето ви е важна част от това да бъдете отговорен собственик на домашен любимец. Освен това е и забавен начин да се свържете с косматия си другар! Ако за първи път се сблъсквате с дресурата на четириного или не сте сигурни откъде да започнете, то предлагаме ви няколко съвета, които ще ви насочат в правилната посока!

куче дресураСнимка: iStock

  • Поставете ясни граници

Като член на домакинството ви, кучето ви трябва да има ясни граници, които да спазва. Когато тренирате домашния си любимец, работете върху ясното им дефиниране. Тези правила може да включват неща като да не скача върху мебелите или гостите ви, да не ви облизва по лицето или да стои далеч от спалнята ви. Имайте предвид, че ще трябва да работите върху обучението на вашето куче да се подчинява на конкретни команди, за да налага лесно и последователно тези граници.

куче дресураСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Използвайте положително подсилване

Подсилването на доброто поведение чрез награди е много ефективен начин за обучение. Идеята му е винаги щом кучето ви изпълни дадена команда, да го наградите – с похвала и/или лакомство. Така установявате силна връзка между поощрението и желаното от вас поведение. 

  • Започнете с основни команди

Не претоварвайте кучето си, очаквайки твърде много от него в началото. Започнете бавно, като работите върху основни команди като „седни“ и поддържайте тренировъчните сесии кратки. Можете постепенно да започнете да обучавате кучето си за по-дълги периоди от време и да преминете към по-сложни команди, като например „пусни“, едва след като основното обучение е успешно.

куче дресураСнимка: iStock

  • Затвърдете предпочитаното поведение

За да сте сигурни, че кучето ви разбира кое поведение намирате за „добро“, от решаващо значение е да го подсилите веднага. Когато питомецът ви не изпълнява това, което искате от него или прави нещо нередно, стремете се да не го подсилвате неволно с внимание. Вместо това откажете наградите, докато кучето не изпълни успешно желаните команди. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Последователност

Да бъдете последователни е един от най-важните аспекти, свързани с обучението на кучето ви. Домашният ви любимец ще се научи да изпълнява командите ви по-бързо, ако очаква награда и похвала, като това се случва всеки път, а не само от време на време. Важно е и всички членове на домакинството ви да използват едни и същи команди, за да се избегне объркване. 

куче дресураСнимка: iStock

Имайте предвид, че всяко куче се учи със собствено темпо, така че не се обезсърчавайте, ако изглежда, че на домашния ви любимец му отнема известно време. Ако наистина се притеснявате за темпото, с което питомецът ви усвоява нови умения, върнете се назад и проверете дали следвате всички 5 съвета! Ние сме уверени, че с време и търпение от ваша страна,  домашният ви любимец в крайна сметка ще разбере какво се очаква от него и успешно ще се научи да изпълнява вашите команди.

Вижте още:

Как да използвате положително подсилване при дресурата на кучето си

7 неща, които собствениците на кучета са се научили да приемат

Виж още