Как да използвате положително подсилване при дресурата на кучето си

куче дресура Снимка: iStock

П оложителното подсилване е нещо, за което чуваме все по-често. И за това си има причина. Това не е просто модерна дума, а метод за дресура на четириногите, който набира все по-голяма популярност сред специалистите по поведението на животното. Това е и метод, който можете да приложите в дресурата на кучето си, за да му помогнете да покаже най-добрата си възможна страна, пишат от Американския киноложки клуб.

куче дресураСнимка: iStock

Положителното подсилване е нещо, което домашният ви любимец възприема като приятно. И което се случва по време или непосредствено след изпълнението на дадена команда. Именно това поощрение прави по-вероятно въпросното поведение да се появи отново. Например, кучето ви ляга в краката ви, вие казвате „добро куче“ и то щастливо започва да маха с опашка, нали? Е, това е така, защото вие сте го похвалили (подсилили положително) за това, което е направило. 

Съществува обаче известно объркване относно разликата между положителното подсилване и наградите. Ето един лесен начин да ги разграничите: наградите идват след изпълнение на дадена команда или определено поведение, докато похвалите – по време на самото изпълнение и/или непосредствено след като то се случи.

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

Например, ако помолите кучето си да „седне“ и то изпълни това, което се иска от него, а вие кажете „Добро куче, сега ще ти дам бисквитка“ и тръгнете към кухнята, където държите лакомствата, то тогава вие давате награда на питомеца си за добре свършената работа. От друга страна, ако вече държите лакомството в ръка и отправяте команда на животното да седне, то го прави и вие казвате „Браво!“, давайки му и лакомството, тогава вие положително сте подсилили това поведение. 

Използване на положително подсилване и награди

При повечето кучета работи изключително добре комбинация от положително подсилване и награди. Имайте предвид, че не всички четириноги са мотивирани от храната. В този случай е добре да сте изобретателни – заложете на похвала, докосване или любима играчка/игра, на която четириногото се радва. Опознавайки домашния си любимец ще знаете и какво харесва най-много.

куче дресураСнимка: iStock

Важно е също винаги, когато използвате лакомства, да не забравяйте да похвалите кучето непосредствено преди да го наградите. Така то ще си създаде положителна асоциация не само с храната, но и с похвалата. Защото в даден момент може да нямате нещо да хапване под ръка, докато гласът ви винаги е на разположение. 

Лакомствата за обучение е най-добре да са малки и желателно – по-ниско калорични. В по-големите зоомагазини можете да откриете богат избор, като повечето от тях са с големина колкото една хапка. Носете ги в джоба, раницата или якето си, за да са на удобно място и да ги използвате винаги, когато искате да подсилите дадено поведение на домашния си любимец.

куче дресураСнимка: iStock

Вижте още: 

5 урока при обучението на кучета, които научихме по трудния начин

6 породи кучета, известни с упорития си нрав

4 остарели техники за обучение на кучетата, които да избягвате

Виж още