Три начина да спрете кучето си да ви буди рано

куче събуждане Снимка: iStock

Д а, може би събуждането е запазена марка на петлите, но ако сте собственик на куче то добре знаете, че и четириногите по нищо не отстъпват на ранобудните пернати! Ако имате куче, то си имате аларма, която да ви буди всяка сутрин... И която няма бутон за отлагане! Защото за едно решително четириного, да събуди стопанина си е основната мисия всяка сутрин! 

Това е добре, ако естествения часовник на домашния ви любимец е в съответствие с ежедневния ви график. В крайна сметка, кой не би предпочел да започне деня си с облизване от четириногия си спътник? За тези от вас, които обичат да си поспиват обаче, ранните сутрешни активности на кучето могат да развалят почивката и да ви накарат да станете по-рано дори през почивните дни. 

куче събужданеСнимка: iStock

Въпреки това, не се отчайвайте: можете да научите домашния си любимец да не ви буди сутрин... или поне не толкова рано, колкото до момента! Ето няколко начина как можете да направите това:

Dogsandcats.bg
  • Пуснете всички завеси

По своята същност кучетата са първични същества. Те се осланят и зависят от циклите на природата, за да оформят своя график. Което означава, че често се събуждат, когато слънцето изгрява. Като дръпнете всички завеси вечер, питомецът ви няма да се събуди с изгрева. Това може да ви спечели ценни минути (или дори часове), преди да дойде време да станете от леглото. 

куче събужданеСнимка: iStock

  • Разхождайте го до късно, за да го изморите

Ако изведете кучето си на една допълнителна разходка преди лягане, то ще се измори допълнително. И крайният резултат? Ще увеличите шансовете му да спи спокойно през цялата нощ. По този начин ще бъде и по-малко вероятно да ви събуди за тоалетна рано сутрин. 

куче събужданеСнимка: iStock

  • Стойте неподвижно, когато се опита да ви събуди

Този съвет може да изглежда като най-простият... но всъщност е най-трудният. След като сте определили часа, в който искате да станете, да речем – 7:30 сутринта, не ставайте от леглото нито миг по-рано. Кучето ви може да хленчи, да лае, да скача по леглото или да дърпа одеялото ви... Освен ако не е спешно, не му обръщайте внимание! Като любящ собственик този акт на съпротива ще се противопостави на всеки ваш инстинкт. Въпреки това, ако успеете да издържите, то това ще научи кучето ви, че часът ви за ставане е 7:30 сутринта – нито миг по-рано. 

куче събужданеСнимка: iStock

И накрая, след като станете от леглото, не хранете питомеца си поне половин час. За оптимални резултати – разходка, а след това закуска. Ако дадете на животното да яде веднага, щом се събудите, то ще научи, че времето ви за ставане е свързано с яденето му. И това ще го насърчи да ви буди всеки ден – възможно най-рано.

Вижте още:

Защо кучето ми се протяга, когато ме види?

5 причини защо кучето ви не спира да лае

Виж още