5 причини защо кучето ви не спира да лае

куче лай Снимка: iStock

В българския език има стотици хиляди думи, но представете си за момент, че единственото нещо, което можете да кажете, е „банан“. Независимо дали сте щастливи или тъжни, имате нужда от храна или прегръдка, или искате да изразите желанието си да отидете на разходка – единственото нещо, което околните чуват да излиза от устата ви като израз на всичко изброено, е „банан“.

Може да ви звучи леко смешно, но ето така изглеждат кучетата, когато се опитват да общуват със стопаните си. За това е важно да обръщаме внимание и на контекста и тона, когато животното лае, лае и лае...

„Лаят при кучетата може да е предизвикан от различни неща“, коментира д-р Кристина Сполдинг, сертифициран специалист по поведение на домашни любимци от Ню Йорк пред PetMD. Специалистът допълва, че „въпреки че някои домашни любимци не лаят много, те намират други начини да покажат емоциите си и да сигнализират, че искат нещо – скачат, скимтят или крадат неща...“.

куче лайСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако вашият домашен любимец е от по-вокалния тип и понякога имате чувството, че сякаш може да лае вечно или го прави от часове, предлагаме ви заедно да разгледаме пет често срещани причини, поради които четириногото не спира да джафка. Както и значението зад различните видове лай – за да знаете как най-добре да реагирате!

  • Кучето иска нещо

Лаят при поискване, коментира Сполдинг, се появява тогава, когато животното иска да привлече вниманието на стопанина си. Може да се нуждае от разходка, просто да иска да поиграете или да е време за вечеря. 

За разлика от другите видове лай, този тип има специфичен и разпознаваем ритъм. Обикновено е по-кратък, с повече паузи между излайванията, като междувременно кучето гледа вас или нещото, което иска. 

куче лайСнимка: iStock

  • Алармен лай

Познат на повечето собственици на кучета, този лай обикновено съпътства всяко позвъняване на вратата. Досетихте се точно за какво говорим, нали?

Аларменият лай е свързан с нещо, което привлича вниманието на кучето. Тъй като този вид е силно дразнещ и най-често искаме той да спре възможно най-бързо, най-важното, което трябва да запомните е, че никога не бива да крещите на животното. Това го ожесточава още повече! Вместо това, отклонете вниманието му с любима играчка или друго нещо, което може да дъвче.  

куче лайСнимка: iStock

  • Тревожен лай

Емоцията зад този вид лай е подобна на алармения, но контекстът може да е различен. Тревожното джафкане може да се появи, когато напускате дома си (отивате на работа сутрин) или по време на разходка, когато към питомеца ви се приближава друго четириного. Този тип лай често неправилно се определя като агресия, коментира Сполдинг.

„Обикновено, ако едно куче лае в агресивен контекст, това всъщност се основава на страх“, казва тя. „Хората често се объркват, защото тази вокализация е съчетана със заплашителен език на тялото - поне на пръв поглед. Всъщност обаче, това е просто демонстрация, с която питомецът ви иска да държи останалите далеч от себе си, тъй като ги намира за страшни“, коментира още специалистът.

куче лайСнимка: iStock

  • Кучето ви е развълнувано

По време на разходка кучето може да издаде възбуден лай, ако види друго четириного по пътя си. Той е характерен за ситуации, при които нещо допада на питомеца ви. Видял е катерица на близкото дърво или друго животно, с което иска да поиграе, например. 

Границата между лай, породен от страх и такъв от вълнение е тънка, особено когато животното е на каишка, за това трябва да се следи ситуацията, в която кучето се намира.

куче лайСнимка: iStock

Кучето ви просто иска внимание

Както сами се убедихте, контекстът означава толкова много, когато се опитваме да разберем защо кучето ни лае. Понякога обаче, може да си остане и напълно неясно какво точно иска четириногото. Ако, разбира се, приемем, че изобщо джафкането му има определена цел. 

Често лаят на домашния ни любимец може да е продиктуван от разочарование или скука. В ситуации, в който не сте сигурни каква е причината за него, справедливо би било да се предположи, че животното просто иска да общува с вас, нали?

куче лайСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето лае прахосмукачката

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

 

Виж още