Трябва ли да се тревожим, ако кучето ни уринира по-често?

куче урина Снимка: iStock

А ко имате у дома домашен любимец, то най-вероятно сте забелязали, че кучетата общуват с урината си. Те не само маркират територия, но кога и къде го правят говори много за душевното им състояние, интересите и приоритетите им. Ако не изучавате или дори – не обръщате внимание на поведението на кучето си при уриниране, тогава пропускате голяма част от неговия живот!

По-наблюдателните стопани на четириноги понякога отчитат колебания, както в честотата, така и в обема на урината, която питомците им произвеждат. И това, съвсем логично и нормално, предизвиква въпроси дали имаме причини за притеснение, когато забележим, че домашният ни любимец пикае повече от обикновено?

куче урина маркиранеСнимка: iStock

Колко често кучетата уринират?

Докато честотата на уриниране варира в зависимост от размера, породата и възрастта на животното, повечето кучета пикаят между 3 до 5 пъти през деня, като това се случва на всеки 4-8 часа. При малките кученца това се случва на всеки два часа, но те все още се учат как да контролират пикочния си мехур за по-дълги интервали от време. По-големите породи имат и по-големи мехури, което значи, че могат да изминат около 6-8 часа, докато изпитат нужда да се облекчат. По-малките от своя страна трябва да уринират по-често. 

Dogsandcats.bg

Макар да няма общовалидно правило, добър ориентир е следното: едно голямо куче на средна възраст трябва да отиде то тоалетна по малка нужда на всеки 6-8 часа. 

куче урина маркиранеСнимка: iStock

Какво количество урина губят кучетата?

Обикновено общото отделяне на урина при кучетата за един ден е около 0,02 литра на килограм телесно тегло. Това означава, че едно 20-килограмово куче ще уринира около 0,40 литра на ден, което е малко по-малко от кенче с бира.

Трябва ли да се притесняваме, ако кучето ни уринира повече от обикновено?

Има различни причини, поради които кучетата могат внезапно да започнат да уринират повече. Някои от тях са безобидни, докато други може да са симптоми на основни здравословни разстройства. Разбирането на първопричината за навиците на изхождане на вашето куче е от жизненоважно значение, когато трябва да направите разлика между обикновеното и необичайното.

Чести причини кучето ви да уринира повече от обикновено

Нормално е собствениците на домашни любимци да са обсебени от здравето на питомците си. Добрата новина е, че вашият четириног приятел е доста издръжлив и не всяко кихане или изненадваща дрямка са признак на заболяване. 

куче урина маркиранеСнимка: iStock

Храната и лекарствата са сред най-честите причини едно куче да уринира повече от обичайното. Консервираната храна има повече влага от сухата, която от своя страна кара животното да пие повече вода и съответно – да уринира повече. 

Възрастта на кучето също влияе върху поведението му при уриниране

Уринарната инконтиненция оказва влияние върху живота на повечето кучета, като състоянието често започва в зряла възраст и прогресира в напреднала. След като животните развият развият уринарна инконтиненция, те често не са в състояние да се стискат. Ветеринарният ви лекар е този, който след поставяне на диагнозата, ще предпише курс на лечение.

Сезонните промени могат да накарат кучетата да се изхождат по-често

Повечето стопани на домашни любимци често не осъзнават един от най-очевидните варианти, засягащи графика на уриниране на техните питомци – температурните промени. По-честото уриниране може да е знак, че кучето е по-жадно от обикновено поради сезонните климатични цикли. 

куче пикаенеСнимка: iStock

Не бива да забравяме и, че кучетата не се потят като хората. Те регулират телесната си температура чрез задъхване, което използва повече от съхраняваната в тялото им вода. Увеличаването на консумацията на вода не само помага на кучетата да се справят с горещото време през лятото, но също така води до по-чести паузи за гърне. 

Поведението на маркиране вероятно не е причина вашето куче да уринира по-често, макар много стопани на четириноги да мислят точно това. Всъщност, поведението на маркиране често се цитира като причина за внезапно увеличаване на пикаенето, но е малко вероятно стерилизирано или кастрирано куче внезапно да започне да уринира по-често, тъй като подлагането на въпросните интервенции значително потиска инстинктите на мъжките да маркират територия и женските да съобщават за еструс.

Сериозни медицински причини, които карат кучетата да уринират повече

След като сте изключили някоя от често срещаните възможности, поради които кучето уринира по-често, необходимо е да разгледате и по-сериозните причини, които изискват консултация с ветеринарен лекар за поставяне на диагноза и назначаване на лечение. 

 • Инконтиненция при стерилизиране

Стерилизирането и кастрирането на кучетата ни крие редица предимства. Не само, че по този начин предотвратявате нежелана бременност и намалявате глобално популацията на бездомни животни, но и намалявате рисковете от рак за домашния си любимец. Въпреки това, както при всяка медицинска процедура и тук може да има усложнения. Някои четириноги, особено женските, могат да получат инконтиненция след стерилизация. 

 • Инфекция на пикочните пътища

Инфекцията на пикочните пътища е често срещано и лечимо състояние, което кара кучетата да уринират по-често. Подобно на инконтиненцията, инфекцията на пикочните пътища засяга по-често женските кучета, отколкото мъжките от всяка порода или възрастова група. ИПП се появяват при кучетата, когато бактериите попаднат в гениталните отвори и обикновено се лекува с антибиотици.

 • Инфекция на пикочния мехур
 • Камъни в пикочния мехур
 • Възпаление на пикочния мехур (цистит)
 • Големи количества урина 

Когато повишеното уриниране при кучетата е придружено от повишена консумация на вода, то може да страда от вродено заболяване или метаболитно разстройство. 

 • Диабет
 • Намалено производство на стероиди от надбъбречните жлези
 • Повишени нива на тиреоидни хормони
 • Заболяване на бъбреците
 • Болест на Кушинг
 • Тумори

Какво да правите, когато кучето ви пикае повече от обикновено

Първото нещо, което трябва да направите, когато забележите, че кучето ви уринира по-често, е да продължите да го наблюдавате в продължение на 48 часа, като си записвате времето и честотата на уриниране. 

Ако увеличението се дължи на диета, лекарства, температура или възраст, тогава най-вероятно сте идентифицирали виновника. Ние ви съветваме винаги да се консултирате с ветеринарния си лекар, когато имате притеснения, че животното проявява симптоми на по-сериозно здравословно състояние. 

Вижте още: 

По колко пъти е нормално да уринира кучето

Защо кучетата обичат да маркират автомобилни гуми

Виж още