Защо кучетата обичат да маркират автомобилни гуми

куче гуми Снимка: iStock

О свен постоянен източник на обич и безрезервно приятелство, любимите ни кучета имат и някои навици, които безспорно изглеждат, в най-добрия случай, странни за нас, хората. Повечето от тези поведения обаче, крият своя логика. Е, кучешка логика. 

Сред един от тези навици, които са на пръв поглед – необясними за стопаните, но и често наблюдават от мнозина от нас, е препикаването на гумите на паркиран автомобил. Това маркиране се среща по-често при мъжките кучета, защо обаче те го правят? 

куче гумиСнимка: iStock

Всички кучета ли го правят?

Започваме с уговорката, че не всички мъжки кучета като цяло вдигат крак, когато уринират. Тези, които го правят обаче, обикновено го утвърждават като навик след достигане на полова зрялост, което е между 6 и 9-месечна възраст. И преди сме споменавали, че при домашните ни любимци пикаенето има различни важни цели и елиминирането е само една от тях. Кучешката урина съдържа в себе си „комуникативни хормони“, които служат на косматия ви приятел за обмяна на информация с останалите четириноги в района. Или с други думи – това е нещо като визитна картичка, която казва - „Бях тук по-рано“. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо кучетата маркират територия

Уринирането служи и за маркиране на територия, уведомление за останалите кучета в района, че вашият домашен любимец е минал оттук. 

куче гумиСнимка: iStock

Много кучета пикаят върху вертикални плоскости

Много четириноги вдигат крак и уринират върху вертикални предмети като пожарни кранове, телефонни стълбове и да, автомобилни гуми. В книгата си Canine Behavior: Insights and Answers авторката Бони В. Бийвър споделя своите наблюдения, че мъжките кучета насочват урината си към вертикални плоскости в цели 97,6 процента от времето. 

Специалистите по кучешко поведение смятат, че това вероятно се дължи на желанието на животното да остави своята „визитна картичка“ на нивото на носа си. Така че тя да бъде най-лесно и бързо „разчетена“ от друго преминаващо през същото място куче в последствие. 

Но защо точно върху автомобилни гуми?

Гумите на колата ви са място, богато на миризми. А това ги прави желано и предпочитано „хранилище“ за урината на кучетата. Трудно ви е да си го представите? Нека ви помогнем – замислете се за всички отвратителни, но примамливи от гледна точка на домашния ви любимец аромати, които са останали по гумите ви: животински изпражнения, храна, боклук. 

Ако някога сте отглеждали четириного (или поне сте били близо до него за определен период от време), то вероятно знаете, че кучетата обичат всички миризливи неща. И гумите, заедно с джантите на автомобилите са начело на „ароматната“ им класация. 

Съществуват и някои доказателства, според които миризмата на урина има тенденцията да се задържа по-дълго върху вертикални обекти, отколкото върху хоризонтални плоскости,

обяснява ветеринарният лекар и автор Брус Фогъл в книгата си „Опознай кучето си“. Никой все още не се наема да обясни защо това е така, но явно в това поведение се крие логиката, че по този начин миризмата ще остане достъпна за други четириноги възможно най-дълго. 

И накрая, малко по-прозаичното обяснение – ако един домашен любимец се е изпикал на дадено място, в повечето случаи останалите ще последват примера му. Кучешка логика. 

Как да спрем кучето си да пикае върху автомобилни гуми

За повечето стопани на четириноги не е най-лошото нещо на света, че питомецът им препикава от време на време гумите на паркирани наблизо автомобили. Въпреки това, този тип поведение може да се превърне в проблем, ако животното целенасочено маркира всяка кола по пътя си, забавяйки скоростта на разходката. Или (както често се случва), ако имате съсед, които е особено придирчив към състоянието на личния си автомобил. 

куче гумиСнимка: iStock

Макар да е известно предизвикателство, с търпение и постоянство можете да поработите върху това поведение на маркиране на домашния ви любимец. Използвайте положително подсилване, за да наградите животното всеки път, когато „пропусне“ да се отбележи върху гумите на близкия паркиран автомобил – дори и в началото това да е по-скоро инцидентно. 

Уверете се, че винаги, когато излизате на разходка имате под ръка лакомства, за да мотивирате животното да върви в желаната от вас посока. Когато минавате в близост до автомобил – пренасочете вниманието на кучето към вас, използвайки лакомство. Изберете кратка, но запомняща се команда като „пусни“ или „не“ още, щом забележите, че четириногото гледа към гумите на колата. Заедно с командата покажете на четириногото и почерпката, която ще получи при изпълнението й. И щом кучето ви погледне, вместо да се фокусира върху близката автомобилна гума – похвалете го и го почерпете с наградата. 

А ако нямате проблем с това домашният ви любимец да маркира колите в района от време на време – помислете, че водите толкова вълнуващ (поне според домашния ви любимец) живот, че гумите на колата ви са изключително богати на информация и източник на забавления за косматия ви другар. Погледнато от тази гледна точка не звучи толкова лошо, нали?

 

Вижте още: Защо кучетата вдигат крак, когато уринират

Виж още