Усеща ли кучето, когато стопанинът му е пиян

куче Снимка: iStock

С помняте ли си времето в гимназията, когато в петък вечер след излизане с приятели, се прибирате в къщи по-късно от обикновено, опитвайки се да вдигате възможно най-малко шум, за да не ви чуят родителите ви? От дистанцията на времето можем да ви уверим, че дори и да сте били убедени, че по този начин сте заблуждавали спящите си майка и баща, то най-вероятно те много добре да знаели какво се случва. 

Е, с вашето куче е същото. С разликата, че домашният любимец не ви съди ако се върнете почерпени в три часа през нощта. Въпреки това – косматият ви приятел винаги може да усети, че нещо във вас е различно, когато сте пили. 

Има няколко основни индикатора за домашния ви любимец, чрез които животното разбира, че стопанинът му е пиян:

  • Миризма
  • Език на тялото
  • Поведение
  • Промени в обичайната рутина

Не бива да забравяме, че домашните ни любимци познават много добре всяко наше движение. Това е и един от невероятните аспекти на връзката между човек- куче: ние всъщност сме еволюирали, за да реагираме един на друг. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Когато сте пили, миришете различно

Едва ли има нужда да припомняме, че кучетата имат много по-добро обоняние от нас. Всъщност, доказано е, че частта от мозъка на четириногите, предназначена за анализ на миризми, е около 40 пъти по-голяма в сравнение с човешката. Някои животни могат да подушат определени медицински състояния като рак и диабет, да разберат кога стопанката им чака дете във основа на аромата на променящите се хормони и тн. 

С такива способности не е никак чудно, че кучетата могат да помиришат, че сме поели по-голямо количество алкохол от обикновено - различната миризма излиза от дъха и порите ви. 

Дори и да сте изпили само едно питие, за кучето си вие вече миришете различно. От друга страна, ако често пиете по чаша вино в края на деня, домашният ви любимец вероятно се е приспособил към този аромат, така че той надали ще го притеснява. 

  • Държите се странно

В допълнение към вашия аромат, косматият ви приятел реагира и на езика на тялото ви, когато сте пили. Ако сте обърнали няколко чашки повече, може би действате и се движите по различен начин. А това няма как да остане незабелязано от домашния ви любимец. Гласът ви може би става с няколко октави по-висок. А може би прекарвате много време пред хладилника в търсене на нещо, което е точно пред очите ви? Или твърде дълго се опитвате да откриете къде сте оставили телефона си? А може и просто да се смеете повече от обикновено. 

Ако се блъскате в столове или се спъвате в килимите из къщата, липсата на баланс може да притесни кучето ви. 

кучеСнимка: iStock

  • Ставате по-чувствителни

Поведението ни, когато пием се променя, но същото се отнася и за емоционалното ни състояние. Някои хора стават по-малко потиснати, по-развълнувани и любвеобилни щом пият. И това неминуемо рефлектира на отношението към косматия ни приятел.

Например, вашият домашен любимец определено ще забележи, когато късно вечер започнете да го гоните из къщата, опитвайки се да го прегърнете силно. И дори може да се опита да се отърве или скрие от вас под леглото, ако сметне, че това поведение му се вижда странно или не му допада. 

Ако е възможно, опитайте се да сведете до минимум всякакви непредсказуеми, нестабилни движения и твърде екзалтирано поведение около кучето ви, когато сте пили.

В крайна сметка – не искате да обърквате животното и да го карате да се чувства уплашено или несигурно, нали?

  • Промените в рутината

Кучетата се чувстват по-спокойно и комфортно, когато следват определени правила и ежедневна рутина. Всяка промяна в обичайните ви навици веднага ще бъде индикирана от косматия ви другар. Ако имате лош махмурлук и имате желание да спите цял ден, кучето ви най-вероятно няма да има нищо против… след като получи сутрешната си разходка, разбира се. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че косматият ви спътник ще разбере, че не ви е добре, това няма да го спре да ви чака до вратата, побутвайки каишката си с муцуна. Добре е да го имате предвид. 

Кучетата никога не трябва да пият алкохол

Ако правите събиране у дома, бъдете внимателни да не оставяте алкохолни напитки отворени в близост до кучето ви. Четириногото може да се изкуши да опита – особено ако миришат или изглеждат интересно. 

Дори и в малки количества алкохолът може да бъде токсичен за домашните ни любимци. Бъдете отговорни към здравето на четириногия си другар – дори, когато се забавлявате с приятели в петък вечер. А ако искате да почерпите и домашния си любимец – присъединете го към забавата като му купите специална бира за кучета. Категоризирана като лакомство, тя е безопасна за консумация от животните. 

кучеСнимка: pixabay.com

Вашето куче никога няма да ви се разсърди или да ви осъди за това, че сте се напили. Но не бива да забравяте, че косматият ви спътник се влияе от това как се променя поведението ви в тези моменти. За това е важно да разберете какво е въздействието, което вашата вечер навън, подкрепена с повечко алкохол, може да окаже върху четирикракия ви другар. 

 

Вижте още:

Могат ли кучетата да виждат в тъмното

Защо кучето се взира във вас

Виж още