Защо кучето се взира във вас

френски булдог Снимка: iStock

П редставете си следната картинка. Вие си стоите и гледате спокойно телевизия. А кучето ви – кротко е седнало до вас и ... гледа само вас. Ставате и отивате да си приготвите вечеря – домашният любимец сменя местоположението си в кухнята и отново се фокусира върху лицето ви. Сякаш има очи само за вас и нищо друго не го интересува. Отивате до банята и… той отново е с вас, втренчено следящ действията ви. И се взира, и взира…

Защо кучето ни е толкова обсебено от всичко, което правим и постоянно, чрез взиране, търси контакт с нас? 

Вижте 5-те основни причини за това му поведение. Сигурни сме – ще разпознаете лесно какво се опитва да ви каже животното!

  • Демонстрация на обич и привързаност

Точно, както ние хората не можем да „свалим“ очи от обекта на най-съкровените ни чувства, стремим се да гледаме в очите половинката си, така и кучетата използват взирането като показно за обожанието, което изпитват към стопаните си

Dogsandcats.bg

Според скорошни изследвания, свързани с кучешкото поведение, взаимният поглед между нас и домашния ни любимец освобождава същата хормонална реакция, която се получава при майка и бебето й. За това, ако животното ви гледа с копнеж и без друга видима причина, това е знак, че то ви обича и просто се чувства щастливо, че сте наоколо. 

френски булдогСнимка: iStock

  •  Търсене на внимание

Често кучетата започват да се взират в стопаните си в търсене на внимание. Това не е задължително обвързано с конкретно действие, което се очаква да направите като да ги погалите или да си поиграете. Те по-скоро искат да забележите, че и те са в стаята, да индикират присъствието си.

  • Кучето е объркано

Ще познаете лесно това състояние, защото то включва освен типичния поглед, вторачен във вас, леко наклонена глава, понякога – и леко свити уши. Да, кучетата имат най-сладкия и неподражаем начин да ни покажат, че не са сигурни какво се случва, какво правят и че очакват от нас да им дадем посока на действие. Понякога, ако сме им дали определена команда и те отговорят с подобен поглед, значи може би не разбират съвсем какво се иска от тях. В тази ситуация е добре да се замислите дали тренировките на домашния ви любимец са дали необходимия резултат и дали да не затвърдите основните от тях чрез повече повторения.

  • Иска нещо

Често пъти кучето ни се взира продължително в нас, сякаш очаквайки да получи нещо. Този тип заучено поведение е, в повечето случаи, по вина на самите стопани, които са научили животното, че щом им отправи „този жален поглед“, то ще получи награда. Дали ще е разходка, лакомство, гушкане или игра – ако ги възнаграждавате с нещо всеки път, когато стоят и се взират във вас, логично кучетата ще продължат да го правят, за да получат това, което искат.

хъскиСнимка: iStock

  • Знак за агресия

Фокусираният поглед на домашния ни любимец може да ни каже с няколко минути преднина, че кучето се чувства заплашено или е склонно да прояви агресия.Най-често в такива ситуации то застава неподвижно, козината на гърба му се вдига – „наежва“. Обикновено агресивните погледи са насочени към непознати кучета, по-рядко – към техните собственици. Важно е да следите езика на тялото на кучето си при взаимодействие с други четириноги, особено при мъжките животни. 

Взирането в стопаните или в други кучета може да изглежда странно за нас, но в кучешкия свят това е утвърдена форма на комуникация.

За това, следващият път, когато се чудите защо „ви зяпа“ запитайте се какво ли се крие зад тези погледи и какво ли минава през ума на домашния ни любимец.

Вижте още:

Защо кучето обича да играе с чорапите ни

 

Виж още