Усещат ли кучетата носталгия по дома

куче тъжно Снимка: iStock

М огат ли кучетата да изпитват носталгия? Ако някога сте си задавали този въпрос, то отговорът е – абсолютно да. В случай, че някога ви се е случвало да се грижите за домашния любимец на приятел, докато отсъства, то може вече да сте станали свидетели на това. 

Кучетата ни са много емоционални същества, които са силно привързани към дома и любимите си човеци. Когато не се намират на позната територия, а от семейството им няма и следа, те неминуемо ще започнат да показват класически признаци на тревожност и депресия.

куче тъжноСнимка: iStock

Как да разберем, че кучето ни изпитва носталгия по дома?

Да приемем, че ви предстои почивка, на която нямате възможност да вземете домашния си любимец. За да се чувства той максимално комфортно, сте решили да го оставите в хотел за кучета, където може да си играе с други себеподобни, докато за него се грижат любезни служители. И така – вие тръгвате спокойни с мисълта, че докато си прекарвате добре с коктейл в ръка на плажа, вашият космат другар също се забавлява.

Dogsandcats.bg

При животното обаче, бързо се стига до момента на осъзнаване, че „всички тези хора са непознати“! А любимият ми човек го няма? И къщата е различна, няма го и леглото... И да всичко това не изглежда на домашния ви любимец никак правилно. 

Шансът вашето куче да не прояви никакви признаци на стрес или тревога, ако отсяда някъде на ново място за първи път, са минимални. Една от емоциите, които ще изпита четириногите е и носталгия, чиито прояви най-често включват липса на апетит, чести дълбоки въздишки, хленчене, запек, нежелание за игра и по-често дремване от обикновено. Това състояние обичайно продължава няколко дни. И да, тъжното е, че вашето куче ще се адаптира и ще се порадва на мястото, където сте го оставили малко, преди вие да се приберете при него.

куче тъжноСнимка: iStock

Историята на едно приятелство

Кратка историческа справка, подкрепена с доказателства разкрива, че кучетата са били първите опитомени животни от човека, като това се случва преди повече от 15 хиляди години. Четириногите са били редом до хората в качеството си на семейна единица, помагайки на семейството си в търсенето на храна. 

Вижте още: Как кучетата са станали най-добри приятели на хората

И точно, както своите стопани, така и животните, които са се изгубили или се намират далеч от дома си, са склонни да проявят признаци на депресия. Това се обуславя и от принадлежността им към глутницата. А, когато нейните членове не са заедно или животното се намира извън познатата си територия, тревожността и носталгията скоро напомнят за себе си.

куче тъжноСнимка: iStock

Какво казва науката?

След провеждане на различни научни изследвания по темата, днес знаем, че кучетата ни притежават сходни до нас черти, включително способността да изпитват емоции. Известно е, че всички бозайници споделят невроанатомични структури като неврохимични пътища в лимбичната система, които са и в основата на чувствата. 

Съвсем естествено е куче, което е част от семейство или глутница, да започне да се привързва и да изпитва обич към хората и дома си. Респективно – когато е далеч, животното показва признаци на тъга, депресия или тревожност. Да, до такава степен си приличаме с нашите кучешки приятели!

Как да помогнем на домашния ни любимец да не тъжи толкова за дома?

Понякога е неизбежно и се налага да поверите домашния си любимец на грижите на семейство, приятели или хотел за кучета, когато пътувате. Има обаче няколко начина да помогнете на животното да се чувства една идея по-малко потиснато от отсъствието ви. 

Като начало, може да ви изглежда глупаво, но е важно да не правите голям въпрос от това, че няма да ви има за няколко дни. Опитайте се да запазите максимално спокойствие и си спестете драматичните сбогувания, придружени с уверенията, че „ще се върнете скоро“. Колкото по-дълго проточвате да си кажете „чао“, толкова по-тревожно ще стане вашето куче в момента, в който превъртите ключа от външната страна на входната врата.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо е по-добре да не казваме „чао“ на кучето си

За да направите престоя на новото място по-малко стресиращ за четириногото, не забравяйте да вземете някои от личните му неща. Леглото, любимото одеяло, няколко играчки и лакомства – все неща, които ще му напомнят за вас и дома. 

Макар да не е доказано, че домашните ни любимци са в състояние да разпознаят гласа ни по телефона, не пречи да поздравите кучето си, докато говорите с приятеля/роднината, на чиито грижи сте го оставили. Износена дреха, пропита с вашия аромат, поставена в легълцето на животното също ще направи нощите му една идея по-спокойни!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Разпознава ли кучето гласа ни по телефона

Виж още