Разпознава ли кучето гласа ни по телефона

куче Снимка: iStock

К огато сте извън града, често звъните на човекът или хората, които се грижат за домашния ви любимец, за да чуете как е той, нали? Не се тревожете – с повечето стопани на кучета е така! За съжаление, също толкова често се повтаря и следния сценарий: Докато говорите на четириногия си другар с най-сладкия, миловиден „бебешки тон“ по телефона, за да му кажете, че го обичате и ви липсва, той изобщо не реагира. 

Това няма как да не ни накара да се зачудим: Дали любимото ни куче разпознава гласа ни по телефона? И дали има смисъл от тези „разговори“ или те просто са загуба на време? 

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да разпознаят гласа ни по телефона?

Въпреки че все още няма научни изследвания относно това дали кучетата разпознават собствениците си по телефона, факт е, че всеки човек звучи различно, когато гласът му преминава през апарат. За това и едно е сигурно: домашният ви любимец не чува гласа ви по същия начин, както е свикнал, когато сте около него.

Dogsandcats.bg

Освен това, според учените, умственият капацитет на четириногите е приблизително същият като на 2-3 годишно дете. Което, на практика значи, че те не са в състояние да си представят психическото състояние на друг. Или с други думи – вашето куче може да чуе гласа ви по телефона, но не и да „събере две и две“, за да установи, че вие сте някъде от другата страна и звукът идва от вас.

кучеСнимка: iStock

Може ли кучето да ни види от екрана на таблет или смартфон?

Интересен въпрос, който вълнува много стопани на домашни любимци. За съжаление, когато косматият ви друга вижда човешко лице на екрана на някое устройство, той не осъзнава, че това е стопанинът му. Това сочат и резултатите след проведено проучване на д-р Атила Андикс, научен сътрудник от Eotvos Lorand в Будапеща.

По принцип, кучето ви е свикнало да ви вижда лично, с нормалния ви размер, а когато сте на екран – вие сте твърде малки, за да разпознае то, че това е неговият човек. 

Вижте още: Какво виждат кучетата на екрана на смартфона ни

Поддържайте връзка с вашия домашен любимец, когато отсъствате

Въпреки че, за съжаление, кучетата ни не са в състояние да разпознаят стопаните си по телефон или чрез видео връзка, все пак има начини да се уверите, че четириногият ви другар се чувства добре, когато не сте наоколо. 

Проучване от 2011 г., проведено от шведски изследователи по темата разкрива, че кучетата понякога са по-развълнувани, когато собствениците им се приберат вкъщи, след като са били навън за два часа, отколкото в случаите, когато са отсъствали 30 минути. 

кучеСнимка: iStock

За ваше успокоение обаче (знаем, че всеки изпитва малко вина, когато оставя домашния си любимец на чужди грижи по време на ваканция или пътуване) – четириногите не са реагирали по различен начин, когато времето за отсъствие се е увеличило от два на четири часа. 

Въпреки че питомецът ви не може да определи с точност колко време ви е нямало, ако то надвишава два часа обаче, тревожността при раздяла съществува. За някои четириноги да са далеч от стопаните си може да е по-тежко, а липсата на любимия им човек да отключи деструктивно поведение, включващо изпускане на различни места из дома ви, хленчене, дъвчене на предмети и имущество, лай.

За да минимализирате тези прояви на тревожност, най-добрият подход е да поддържате кученцето си щастливо и заето, докато отсъствате. Постарайте се да има удобно местенце, където да подремва, разбира се – заобиколено от различни играчки, които да ангажират вниманието му. Някоя стара ваша дреха, пропила аромата ви, също ще подейства успокояващо на по-нервите четириноги. 

В заключение можем да кажем, че

колкото и да ни се иска, по-вероятно е домашният ни любимец да не разпознава гласа ни по телефона. Така или иначе обаче, това едва ли би могло да спре някой стопанин да проверява често дали косматият му спътник се чувства добре в негово отсъствие.

А и не трябва! 

 

Вижте още: Какво виждат кучетата, когато гледат телевизия

 

Виж още