Защо е по-добре да не казваме „чао“ на кучето си на излизане

куче Снимка: iStock

З а по-голямата част от стопаните на четириноги, домашните любимци са се превърнали в членове на семейството. И поради това сме склонни да се държим по такъв начин с тях, сякаш биха разбрали всичко. Но дали действително е необходимо да казвате „чао“ на четириногия си спътник всеки път, когато напускате дома си? Замисляли ли сте се, че това може по-скоро да засили безпокойството, отколкото да успокои животното?

кучеСнимка: iStock

Защото, ако сте в особено близки отношения със своя домашен любимец (не се тревожете, при всички ни е така!), тази сцена може би ви е позната: събирате нещата си, преди да излезете за работа и дори да закъснявате намирате време, за да се сбогувате дълго с кучето си, предлагайки му абсолютното уверение, че ще се върнете „съвсем скоро“ и напомняйки му, че е „най-доброто момче“. 

Вижте още: Липсваме ли на кучето си, когато ни няма

Dogsandcats.bg

Какво е тревожност при раздяла?

И преди сме обръщали внимание на това поведение при някои домашни любимци. Казано с няколко думи, според ASPCA, тревожността при раздяла е поведение, което се задейства при някои кучета, когато техните собственици излизат – без значение колко кратко е отсъствието им.

кучеСнимка: iStock

То се проявява в симптоми като лай, хленчене, повишено слюноотделяне и деструктивно поведение, което включва унищожаване на вещи и имущество, а понякога и умишлена дефекация в дома. Всички признаци на състоянието се появяват едва, след като собственикът е оставил животното само вкъщи. 

При някои кучета тревожността при раздяла може да се задейства чрез определени „сигнали“, че предстои стопанинът да напусне къщата. Например, прибирана не ключовете от колата в джоба на якето или чантата, обличане на палтото, обуване на обувките и други.

Тревожността при раздяла може да варира, а проявленията са от леки до тежки. Лечението зависи от нивото на тревожност, което домашният ви любимец изпитва, както и от симптомите, които демонстрира във ваше отсъствие. Обикновено, при четириноги с умерена до тежка тревожност се налага помощ от професионален треньор, като терапията може да включва и медикаменти, докато тези с по-леки симптом могат да бъдат коригирани с основно обучение и редовна рутина. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Трябва ли да се сбогуваме с кучето си на излизане?

Когато става въпрос за тревожни кучета,

не е толкова важно дали трябва да се сбогувате с животното, колкото как го правите. Защото, колкото и добронамерени да сте, уверявайки на изпроводяк косматия си другар, че го обичате и скоро ще се върнете при него, това може да бъде разтълкувано погрешно от четириногото. И да произведете обратния ефект, засилвайки неговите страхове.

Освен това, все още не е доказано, че кучетата ни разбират всичко, което им казваме. Докато с абсолютна увереност можем да кажем, че четириногите реагират на някои думи и разпознават добре съобщенията, които им изпращаме с тялото си.

кучеСнимка: iStock

Така че, ако се окажете леко приклекнали на пода, очи в очи с домашния си любимец, обещавайки му, че ще се приберете вкъщи веднага след работа, кучето не разбира, че това значи, че няма да ви има едва няколко часа. За сметка на това, косматият ви приятел може да прочете тъгата в лицето ви, което за него значи, че има основателна причина да се тревожи, че остава сам. 

Как да кажа "чао" и "здравей" на кучето ми?

Ако домашният ви любимец страда от тревожност при раздяла, най-добрият начин за действие винаги включва подходът „по-малкото е повече“.

Ако самите вие се чувствате по-добре и държите да се сбогувате с домашния си любимец на излизане от дома си, най-добре е да го направите кротко, мило и спокойно. Можете за кратко да погалите кучето, но не се бавете, не се застоявайте и не изразявайте собствената си тъга от раздялата. Просто кажете „довиждане“ или „чао“ и излезте. 

кучеСнимка: iStock

Често имаме усещането, че домашният ни любимец искрено се разстройва всеки път, щом види, че излизаме и сякаш го изоставяме. За това и първата реакция на голяма част от стопаните на четириноги в този случай е да се върнат назад, за да обсипят животното с внимание и обич. Опитвайки се да покажем на косматия си приятел, че няма от какво да се тревожи обаче, ние засилваме безпокойството и усещането му, че всъщност има за какво да го е страх. Така че, дългото сбогуване в повечето случаи (особено при кучета, които страдат от тревожност при раздяла) може да причини повече вреда, отколкото полза. Защото същото ниво на вълнение, което съпътства напускането или прибирането ви обратно вкъщи, само засилва това, в което животното вярва – да остава само е нещо лошо.  

Вижте още: Колко действително помнят кучетата

За да се преборите с тези негативни емоционални връзки, специалистите по кучешко поведение съветват да се опитате да бъдете максимално спокойни, да не придавате голямо значение нито на излизането, нито на прибирането си у дома след работа. Така постепенно ще туширате усещането на животното, че това да в няма е нещо изключително и то ще започне да го определя като част от ежедневната си рутина. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още