Вие сте по-добър стопанин на кучето си, отколкото си мислите!

куче човек Снимка: iStock

У всеки собственик на домашен любимец в даден момент (при някои – дори по-често) се прокрадва съмнението: Дали се справяме добре с отглеждането на кучето си? Дали правим всичко както трябва или можем и още?

Съмненията в себе си – всички ги имаме!

Отглеждането на четириного може да бъде трудна работа. Изискват се време, усилия, а често – и добра психика! И тъй като има много възходи и падения по пътя, разочароващи моменти и въпроси, свързани с отглеждането на животното, логично на преден план се появяват и съмненията. 

куче човекСнимка: iStock

Подобно на много неща в живота, често можем да се усетим, че се съмняваме в усилията си. Или по-точно – в ефекта, който те имат. Може би, също като на нас, се питате дали това, което правите, е достатъчно добро, правилно, на място и дори – дали си струва усилията.

Dogsandcats.bg

Бързаме да ви успокоим – тези чувства са съвсем истински и не сте единствените, които ги изпитват. Моментите на съмнение относно способностите ви като стопанин на четириного са често срещан сценарий. Въпреки това, трябва да знаете нещо важно:

Вие се справяте по-добре, отколкото си мислите!

Да, всички ние имаме нужда от това напомняне от време на време. Разбира се, с лекото уточнение, че е жизненоважно да осигурявате на косматия си другар подходящото количество упражнения и вниманието, от което има нужда, да се грижите за физическата му форма. Това включва ветеринарни прегледи, правилно хранене и използване на научно обосновани методи за обучение. 

куче човекСнимка: iStock

Грижата е половината от работата!

Ако четете тези редове, това, само по себе си, е доказателство, че ви е грижа за домашния ви любимец. И вероятно се справяте чудесни с отглеждането му. Или казано с други думи – вие вече сте преполовили пътя, движейки се в правилната посока!

Кучетата ни са социални животни, които изпитват цяла гама от емоции, така че ние вярваме, че те добре разбират, кога полагаме усилия. И това, че го правите, е доказателство за тях, че сте страхотен стопанин!

Четенето на статии, гледането на видеоклипове относно техниките на обучение и научаването на повече за поведението, здравето и благосъстоянието на кучето ви – това са все знаци, че действително ви е грижа!

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Кучетата прощават

Кучетата ни са много прощаващи същества. Това, вероятно, е част от причината, поради която сме развили толкова силна връзка помежду си в хода на историята. Така че, дори да правите грешки (което се случва при всеки), домашният ви любимец все пак ще ви обича. И, лично за нас, е утешително да знаем, че косматият ни другар ще е винаги до нас, независимо от всичко. 

Разбира се, прошката е нещо ценно, с което трябва да боравим внимателно и нежно, а не да се възползваме от нея. Защото знанието, че домашният ни любимец ще ни прости, трябва да ни осигури спокойствие, докато полагаме усилия да бъдем най-добрите възможни стопани.

Фокусиране върху позитивите

Знаем, че понякога може да е трудно, но за всеки стопанин на домашен любимец би било полезно да се фокусира върху позитивните, а не върху негативните неща, свързани с отглеждането на животното. 

куче човекСнимка: iStock

Ако се опитвате всеки ден да научите повече за това как да тренирате питомеца си, това е положително!

Ако осигурявате на животното много физически и умствени упражнения ежедневно, това е положително!

Ако отделяте време за тренировки и обучение, това е положително!

Ако следите какво хапва кучето, осигурявате му храна, подходяща за възрастта му, както и здравословни лакомства в премерени количества, това е положително!

Същото се отнася и за действията на вашето куче. Може да бъде полезно да разгледате подобренията от перспективата на времето. И сами ще видите, че ако сравните поведението на питомеца си сега с това, което е било преди, да кажем, 6 месеца, то подобрение ще име. И това е нещо положително!

ШнауцерСнимка: iStock

И така – защо смятаме, че сте по-добър собственик на домашния си любимец, отколкото си мислите?

Въпреки че отглеждането на куче може да бъде известно предизвикателства, съмнението е съвсем регулярна част от него. Опитайте да го обърнете в своя полза, да се възползвате! Бъдете позитивни и се постарайте да запомните добрите неща, които правите с косматия си другар. 

Кучетата ни са любящи и прощаващи същества, които могат да се справят с много от грешките, които правим по пътя си. Бъдете търпеливи с поведението на питомеца си, съсредоточете се върху полагането на основите и продължете да работите, за да станете най-добрият стопанин на четириногия си другар, който можете да бъдете!

куче рутинаСнимка: iStock

 

 

Виж още