Всички кучета ли обичат да плуват?

куче плува Снимка: iStock

С настъпването на топлите летни месеци няма нищо по-примамливо от това да прекараме деня на излет в близост до някое езеро, язовир или на плажа. За много от собствениците на кучета това е и начин да разнообразят рутината на косматия си другар. Но това, че за нас е забавно означава ли, че и на домашния ни любимец му е приятно? 

Както всяко нещо, предпочитанията на четириногите относно плуването зависят от индивидуалните нагласи на самото животно. Въпреки че някои породи са естествено по-привлечени от водата, отколкото други, пишат от Американския киноложки клуб.

кучеСнимка: iStock

Всички кучета ли обичат да плуват?

Разбира се, че не. Подобно на хората, някои четириноги предпочитат приятно накисване или плискане във водата, докато други могат да се чувстват далеч по-удобно да се излежават край басейна, без да се мокрят изобщо.

Dogsandcats.bg

Породите кучета, за които е известно, че като цяло се радват на водните забавления, включват Нюфаундленд, Португалско водно куче, Лабрадор, Голдън и като цяло повечето ретривъри, както и много видове шпаньоли, които са отглеждани, за да са естествено добри плувци. 

куче плуваСнимка: iStock

За тези четириноги и други като тях, плуването може не само да предложи охлаждащо облекчение от летните жеги, но и да послужи като ефективна и ангажираща форма на упражнения, стимулираща както тялото, така и ума им. И не на последно място – плуването може да послужи за заздравяване на връзката между кучето и неговия стопанин, ако приемем, че и двамата му се наслаждават.

Породи, които не обичат да плуват

Някои хора може и да смятат, че всички кучета знаят как да плуват, но за съжаление това не отговаря на истината. Четириноги е неравномерно разпределено тегло, като булдозите, които са с изнесена напред тежест, никога не трябва да се оставят да плуват без специална жилетка, тъй като лесно могат да потънат. Кучета с къси крака, като Басет, Дакел и Мопс, също срещат проблем да се задържат на повърхността за дълго.

мопсСнимка: iStock

Това обаче не означава, че този тип кучета не обичат да се мокрят, особено в много горещите летни дни. Брахицефалните породи дори се нуждаят от малко допълнителна помощ за охлаждане в особено топлите следобеди. 

Ако все пак имате куче, което попада в категорията „нетрадиционен плувец“, което обаче обича да стои във водата, можете да му помогнете да й се наслади, като използвате спасителна жилетка и задължително го държите под око през цялото време. Изберете някой по-плитък поток и не пускайте питомеца си да влиза на дълбоко от съображения за безопасност. 

Поддържане на безопасността на кучето ви около вода

Независимо от вида на кучето, което имате, ако знаете, че то обича да плува и планирате да му позволите да се наслади на малко водни забавления, трябва да имате предвид някои неща, които могат да помогнат за предотвратяване на възможни наранявания и злополуки. 

кучеСнимка: iStock

Основно правило е винаги да следите кучето си – не го изпускайте от поглед, когато е близо до вода. Спасителната жилетка се препоръчва за всички четириноги, независимо от това колко добре се справят във вода, особено ако се къпете в дълбок воден басейн като езеро или море. Много кучета не осъзнават дълбочината на водата, нито преценяват възможностите си и може да искат да плуват по-дълго, отколкото силите им го позволяват. Трябва да сте готови да се намесите, особено ако играете на донасяне, което предполага питомецът ви да се отдалечи навътре във водата. 

В заключение, някои кучета може и да са родени да плуват, но не всички домашни любимци се наслаждават на водата. А някои просто не могат поради специфичната форма на тялото си. Винаги наглеждайте питомеца си, когато сте близо до воден басейн, без значение дали обича да плува или не. Спасителните жилетки са добра идея за всички четириноги, особено при тези с къси крака. И накрая – не карайте кучето си да плува, ако то не иска, тъй като това е потенциално опасно и може да му създаде негативни асоциации с водата за цял живот.

куче плуваСнимка: iStock

 

 

Виж още