Забавни занимания, с които да поддържате кучето си здраво и щастливо

куче щастие Снимка: iStock

А ко сте го чували преди, струва си да го повторим. Ако никога не сте го чували, обърнете внимание: умореното куче е щастливо куче. Недостатъчното упражнения – било то умствени или физически, е в основата на повечето поведенчески (и много здравословни) проблеми.

За щастие, има разнообразие от забавни дейности за кучета, чрез които можете да поддържате питомеца си здрав и щастлив. А в идеалния случаи – това са неща, които харесват и на двама ви! 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Дейности, с които да поддържате кучето си стимулирано психически и физически

  • Обучителни класове

Класовете за обучение предлагат множество предимства както за вас, така и за домашния ви любимец. Те ви дават възможност да подобрите послушанието, уменията за социализация и умствената ловкост на питомеца си. Тези курсове (например по аджилити), не само предоставят структурирано обучение, но и насърчават техники за положително подсилване. Те подобряват дисциплината и стимулират ментално косматия ви другар. И не на последно място – насърчават по-силната връзка с вашия космат спътник. 

Dogsandcats.bg

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Пешеходен туризъм

Кучетата обичат да са сред природата, за това и пешеходният туризъм е отличен начин да събудите приключенския дух на домашния си любимец! Проучете близките туристически пътеки и се впуснете в едно вълнуващо пътешествие заедно!

Туризмът осигурява стимулиращо сетивно изживяване за кучето ви, излагайки го на нови аромати, звуци и гледки. Това е чудесна тренировка за мускулите и издръжливостта на четириногия ви спътник. Не забравяйте да вземете много вода, лакомства и торби за отпадъци, за да си осигурите безопасен и приятен преход.

куче щастиеСнимка: iStock

  • Лов на съкровища из къщата

Предизвикайте уменията на кучето си за решаване на проблеми и естествените му ловни инстинкти, като организирате лов на съкровища в дома или задния си двор. За целта скрийте няколко от любимите му лакомства или играчки на различни места, а след това го насърчете да ги открие с помощта на обонянието и наблюденията си.

Тази дейност осигурява умствена стимулация, насърчава фокуса и концентрацията и може да бъде пригодена така, че да отговаря на нивото на уменията на вашето куче. Чрез нея не само се забавлявате, но и укрепвате връзката помежду си, а питомецът ви се научава да разчита на вашите напътствия и похвали.

куче щастиеСнимка: iStock

  • Дълги разходки

Никога не подценявайте силата на добрата, дълга разходка! Редовните излизания из квартала са проста, но много ефективна дейност, която осигурява както физически упражнения, така и умствена стимулация на вашето куче. Използвайте това време, за да изследвате нови аромати, да срещнете приятелски настроени съседи и да позволите на четириногия си другар да маркира територия. От време на време променяйте маршрута, за да направите разходките по-интересни и да ангажирате сетивата му. Не забравяйте да поддържате стабилно темпо, подходящо за възрастта, породата и физическото състояние на четириногото. 

куче щастиеСнимка: iStock

 

Виж още