Защо Бигълите вият толкова много

Бигъл Снимка: iStock

А ко имате Бигъл у дома, то вероятно добре знаете колко често домашния ви любимец „отпуска глас“. Безспорен факт е, че представителите на тази порода са сред най-гласовитите в кучешкия свят, а някои изследователи дори смятат, че името им може би идва от френската дума „be'gueule“, която в буквален превод означава „отворено гърло“. 

БигълСнимка: iStock

Бигълите са ловна порода, наподобяващи Фоксхаунд, отглеждани в миналото за лов на зайци. Любопитен факт е, че при тях има три вида вой (или лай), всеки от които служи за различна цел. Понякога тази вокализация може да стане прекомерна и да повлияе както на вашето, така и на качеството на живот на самото куче.

Идентифицирането на това какво иска да ви каже домашният любимец чрез виенето е първата стъпка към умението потенциално да се научите да го контролирате или поне – да намалите силата и честотата на воя. 

Dogsandcats.bg

Коренът на поведението

Вашият Бигъл е вокален по три различни начина. Той има своя стандартен лай, чрез който ви уведомява за неща като това, че има някои до вратата, време е за разходка или кучето е развълнувано от новата си играчка, например. Тъй като по природа са доста гласовити, често ще чуете представителите на породата да лаят, алармирайки ви за почти всичко, което привлече вниманието им в ежедневието. 

БигълСнимка: iStock

Вторият вид вокализация е ловният вой, който е специфичен за Бигълите. Той включва отмятане на главата назад и отваряне напълно на гърлото – точно, както описва и името на тези четириноги. Този звук, който звучи леко тъжно, може да продължи доста дълго. И той е запазен само за лов, обикновено – предназначен, за да предупреди останалите, че животното е уловило определена миризма, която да последва или е открило ранена плячка. Дори и никога да не е ходил на истински лов, вашият Бигъл може да приложи този вой, за да ви предупреди за нещо, тясно свързано с инстинктите му за преследване. Освен това, виенето прави вашият домашен любимец щастлив, тъй като го връща назад към корените му. 

Често може да се случи и следното: Бигъл, отглеждан у дома, да започне с лай, който след това да премине във вой, за да предупреди стопанина си, че е намерил играчката си, скрита под канапето. Или, че пощальонът е пристигнал или пък просто, че е чул шумолене на листа поради лекия ветрец навън. Имайте предвид, че воят на Бигълите се носи много надалеч, така че вашите съседи със сигурност ще получат това съобщение. 

БигълСнимка: iStock

Последният звук, който е типичен за представителите на тази ловна порода, е нещо средно между гореизброените лай и вой. Той е по-остър и груб от лаенето, но и не толкова дълъг като воя. Кучето го използва най-често, когато е тъжно или чуе друго четириного да вие, сякаш чувствайки се длъжно да се присъедини към песента му. 

Според някои изследователи, този вой може би води далеч назад, чак до вълчия произход на кучетата. Дивите им предци са използвали този вид вокализация, за да съобщят местоположението си, за да подсилят чувството си за общност.

Насърчаване на поведението

Прекомерният лай често се проявява при домашни любимци, които се борят с тревожност при раздяла. Той може да се дължи и на скука, а понякога е в резултат на заучено поведение. Тревожността от раздяла възниква, когато вашият Бигъл е сам и се чувства нещастен от този факт. Освен продължителен лай и вой, тя може да е придружена от деструктивно поведение, включващо унищожаване на вещи и имущество. 

БигълСнимка: iStock

Ако подозирате, че лаенето/виенето се дължи на безпокойство при раздяла, отделете малко време, преди да излезете за работа, за да се разходите с четириногия си другар. 30-минути игра също да достатъчни, за да изморят приятно питомеца ви. Уверете се, че той разполага и с комфортно място в дома ви, където може да подремне спокойно и необезпокоявано. 

Ако кучето ви има склонност да лае по всичко, което види или чуе, не поставяйте леглото му в близост до прозорец. Добра идея е да оставите фонов шум (включено радио или телевизор). Интерактивните играчки със скрито лакомство вътре (тип Конг) също са вариант, чрез който да държите вниманието на домашния си любимец ангажирано за по-дълъг период от време.

бигълСнимка: iStock

Привличане на вниманието

Стопани на Бигъли споделят, че често кучетата им използват воя си, за да привлекат вниманието им. В началото, разбира се, това е полезно – винаги знаете кога ще имате посетители, животното е гладно или има нужда да излезе за тоалетна. Бигълите обаче са доста схватливи животни, които научават бързо, че виенето е чудесен начин да предизвикат реакция у вас. И, бъдете сигурни, те ще го приемат като знак, че могат да го правят през цялото време. 

Може би единствената работеща стратегия в този случай, е да не обръщате внимание на кучето си. Игнорирайте го, докато вие с цел да привлече вниманието ви. И не забравяйте – за кучетата дори отрицателната реакция е по-добре от никаква и засилва нежеланото поведение.

бигълСнимка: iStock

За Бигълите с любов

Любими домашни любимци на семейства по целия свят, Бигълите са социални животни, които имат нужда от достатъчно физическа, но и умствена стимулация, за да бъдат спокойни. Някои представители на породата са по-гласовити от други, но е голяма рядкост да попаднете на мълчалив Бигъл. Някои кученца се научават да вият още, преди да бъдат напълно отбити, като подражават на майката, а други са едва на няколко месеца, когато вече издават звуци. 

Бигълите са известни със своята вокална природа. Въпреки че безспорно са малко по-шумни от други породи, те са мили, любящи и умни животни, които са верни приятели на своите стопани. И да, те обичат да вият! Ако шумът е проблем за вас, може би е добре да потърсите друга порода. Но знайте, с подходящо обучение, упражнения и обич, Бигълът е чудесен домашен любимец!

бигълСнимка: iStock

Вижте още: 10 любопитни факта за Бигълите

Виж още