Защо да не оставяме кучета на каишка да се поздравяват

кучета Снимка: iStock

А ко вашето куче е дружелюбно настроено към останалите четириноги, винаги готово за игри и нови запознанства, вероятно се чудите защо сме акцентирали на това защо не бива да го оставяте да поздравява непознати кучета, докато го разхождате на каишка. В крайна сметка – какво би могло да се случи, нали вие го водите и контролът е във вашите ръце, а то е добро и никога не би подходило с друго, освен с приятелско поведение? А и кучетата са социални същества, нали? 

Всъщност има много неща, които могат да се объркат при тези видове взаимодействия.

Ето 3 важни причини да не позволявате на вашето куче да се среща с нови кучета, докато е на каишка

  • Не всички кучета са приятелски настроени

Само, защото знаете, че вашият домашен любимец е с лек и дружелюбен характер, никога не е безопасно да се предположи, че и други кучета са такива, дори и собственикът им да твърди, че са. Освен това – много четириноги, които иначе са приятелски настроени, могат да станат нервни, докато се разхождат на каишка. Едни се разбират добре с малки кучета, други с големи. При трети важи правилото, че ако те преценят, че искат да се поздравят и сприятелят – всичко е наред, но, когато друго куче навлезе в тяхното лично пространство неканено и те не могат да отстъпят, защото са на каишка – стават тревожни. 

По-агресивните кучета също имат право да се разхождат, стига собственикът им да ги контролира. Оставянето на вашето куче да се приближи до тяхното им отнема контрола, а това може да доведе до нежелани инциденти.

Dogsandcats.bg

  • Неудобно е

Начинът, по който се поздравяват кучетата е различен от човешкия. Обикновено те се приближават едно до друго отстрани, избягвайки директен зрителен контакт – с наведена глава, за да подушат дупето на другото куче. Често това е съпроводено с няколко обиколки в кръг. Когато двете животни са на каишка, те лесно могат да се заплетат. 

Внезапното ограничение на движението може да изнерви дори и дружелюбно куче и изведнъж да се стигне до непредизвикани прояви на агресия. А при кучешки бой на вързани на повод четириноги е цяло приключение да успеете да ги разделите преди да има сериозно пострадали. Каишката пречи на домашните любимци да използват предпочитания от тях приятелски поздрав, а приближаването на едно куче към друг с глава напред може да предизвика агресивна реакция от другата страна.

  • Насърчавате лошите навици

Какво имаме предвид: Дори и двете кучета на каишка да са приятелски настроени, те може да се развълнуват толкова, че се виждат, че да забравят за всички команди и тренировки за поведение при разходка на повод, на които са ги учили стопаните им. Често можете да видите кучета, чиито собственици ги дърпат или влачат по тротоара в опит да ги „разделят“ с друго животно, с което просто са се поздравили разминавайки се. И ако в този момент, в който домашният ви любимец сякаш напълно е забравил за маниерите си вие го „възнаградите“, давайки му възможност да подуши всяко преминаващо покрай него куче, това ще затвърди у него идеята, че всичко му е позволено щом е вързан. И той ще продължи да ви влачи накъдето си пожелае.

Това може да бъде опасно, защото дърпайки се понякога кучето може да се измуши от каишката си и да попадне на улицата. А вие можете да паднете, да нараните ръката или рамото си или да получите някакво друго нараняване. 

Как вашето куче може безопасно да се среща и да се радва на други кучета?

Перфектното място за целта са кучешките паркове, особено в частите им, които са заградени и сте спокойни, че домашният ви любимец няма да хукне в неизвестна посока. Въпреки че стопаните са тези, които преценяват и най-често пускат по-приятелски настроени животни на тези места, и там съществуват рискове. Помнете – никога не можете да сте сигурни, че едно куче е непременно дружелюбно. Бъдете внимателни и не изпускайте от очи косматия си приятел – дори да изглежда, че се социализира добре и се разбира с останалите четириноги. Понякога тези взаимодействия между няколко кучета, които си играят в оградена зона са много полезни и забавни, но бързо могат да ескалират в нещо недотам приятно.

 

Вижте още:

5 причини да спрете да гледате в телефона си, докато разхождате кучето

Виж още