5 причини да спрете да гледате в телефона си, докато разхождате кучето

куче Снимка: iStock

Р азходките с домашния любимец са чудесно време, за да наваксате с новините на вашия смартфон или да погледнете сутрешните си имейли, нали? Всички сме го правили или сме виждали други стопани на четириноги да го правят. Освен това –кучето ни прави чести спирки по пътя си, за да подуши определено място – така че защо да не използвате това време, за да изпратите на колегата си кратко съобщение?

Да, всички сме заети хора, но действително ли не е добра идея да гледаме в телефона си (дори за кратко) по време на разходката с домашния ни любимец?

Краткият отгвор е - желателно е да не го правите. Всъщност може да бъде и доста опасно. Вижте пет причини, поради които трябва да отлепите очите си от екрана на телефона по време на разходките с косматия ви приятел. 

  • Губите поглед над околния свят и обкръжението си

Дори в ситуация, в която домашният ви любимец добре познава района и възпитано ходи до вас, ако сте вперили поглед в телефона си рискувате да се блъснете в някого или да настъпите нещо, което при други обстоятелства бихте избегнали. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Ако не сте част от случващото се навън, не следите с кого и какво се разминавате и обръщате твърде много внимание на телефона си, рискувате собствената си безопасност. Да не говорим, че само едно разсейване по време на разходка (ако сте пуснали кучето си без повод) е достатъчно, за да загубите от очи косматия си приятел. Не излагайте себе си или кучето си на подобна опасност – оставете телефона у дома или го дръжте в джоба си – за по-сигурно.

  • Кучето ви може да направи нещо опасно или непозволено

Ако сте твърде заети с наваксването на най-новите постове с шеги на любимия ви комик в Twitter или разглеждане на поредната фотосесия на някой инфлуенсър в Instagram, вероятно ще бъдете твърде разсеяни, за да забележите, че кучето ви е изяло боклук или случайно изхвърлени остатъци от нечия вечеря. А понякога – интерес за домашния ви любимец могат да представляват и изпражненията на други кучета, нали?

Изхвърлените около кофата за отпадъци хранителни продукти могат да бъдат опасни, токсични и пълни с бактерии, а ако съдържат кости от пиле – могат да причинят мигновени наранявания при счупване в устата на животното. Спестете си неприятностите, свързани със спешно посещение при ветеринарен лекар поради поглъщане на опасни или отровни предмети, като оставите проверката на социалните мрежи за по-късно. 

  • Кучето ви може да се сбие с друго четириного

Дори и домашният ви любимец да не е агресивен и да е възпитан добре да ходи – както на каишка, така и без повод, другите кучета, които ще срещнете по време на разходката си може и да не са. 

кучеСнимка: iStock

За това е важно да сте 100% съсредоточени – особено ако се разминавате с непознати четириноги по ежедневния си маршрут. Понякога дори секунди са достатъчни на две животни да се сбият и ако сте разсеяни – реакцията ви ще бъде по-бавна. Заслужава ли си да рискувате здравето на домашния си любимец, а и разправиите с други стопани само, за да проверите дали някой е харесал последната ви снимка във Facebook – едва ли!

  • Кучето ви може да се опитва да ви каже нещо

Ако не отделяте цялото си внимание на домашния си любимец по време на разходката, може да не забележите, че кучето ви се задъхва прекалено силно или накуцва с едното си задно краче, например. А това е важно – особено в по-горещите дни и/или при по-дълги разходки. Ваша отговорност е да следите дали домашният ви любимец не е дехидратиран или изморен навън, защото това може да му причини топлинен удар за минути. И не искате вие да разберете за това последни, нали?

кучеСнимка: iStock

  • Вашето куче ще оцени вниманието ви

Всички водим забързан начин на живот, изпълнен с ангажименти и работа. Улисани в предстоящия тежък ден в офиса, може и да не се замислим сутрин, например, че разходката с домашния ни любимец е едно от най-важните неща в неговото ежедневие. И той заслужава да му се обърне индивидуално внимание.

Почти няма нещо, което да не може да изчака 15-20 минути, през които да разходите спокойно домашния си любимец. За да е качествено прекарано това време – оставете телефона у дома. Повярвайте ни – той ще го оцени! Сами ще видите, че знаейки, че има цялото ви внимание, кучето е склонно да ви слуша повече и да спазва командите ви без да се налага да ги повтаряте. 

 

Вижте още:

5 мотивиращи съвета за ежедневната разходка с кучето

Виж още