Защо е важно да почистваме след кучето си

почистване след кучето Снимка: iStock

С ъс сигурност да почистваме изпражненията на кучето си не е най-забавната, нито любимата ни част от това да бъдем стопани на четириного. Но е не само задължителна, но и важна по редица причини, за които често не се замисляме. Излишно е да посочваме очевидната – както на вас не ви е приятно да настъпите кучешки екскременти, така и на някой друг няма да му е приятно – в това можете да бъдете сигурни. 

почистване след кучетоСнимка: iStock

Вижте още 10 причини защо е важно да почистваме след домашния си любимец.

1. Дъждовната вода пренася изпражненията на вашето куче директно в канала. А оттам – в близкия водоем, където той се излива. 

Dogsandcats.bg

2. Животинските изпражнения добавят азот към водата. Неговият излишък изчерпва кислорода в нея, необходим за живот на рибите и другите организми.

3. В изпражненията на кучетата могат да се съдържат вредни организми като гиардия, салмонела, Ешерихия коли, които се предават, както на други животни, така и на хора – най-вече чрез поглъщане на замърсена вода.

4. Аскаридите и Анкилостомите (видове чревни паразити, кръгли червеи, тении), които се развъждат в изпражненията на вашето куче, могат да живеят в почвата дълги периоди от време и да се предават на други животни или хора.

5. След паразитите – идват плъховете. Популацията на вредните гризачи е особено голяма в градски райони, където има много отпадъци, най-вече хранителни. Сами се досещате, че за плъховете изпражненията на домашния ви любимец са предпочитана вечеря. 

6. Грози ви глоба. На много места има изискване да почистите след домашния си любимец. За да не се чудите дали се намирате на такова – защо не започнете да почиствате навсякъде след кучето си?

7. Отговорното отношение към отпадъците, които вашето куче оставя, може да насърчи повече собственици на хотели да предвидят и стаи за домашни любимци, пътуващи със стопаните си. Виждайки, че се грижите за хигиената след животното, те може би ще станат малко по-спокойни да ви допуснат с четириногия ви приятел – без да ви таксуват за това двойно.

8. Ще се повторим, но е важно - никой не обича да стъпва в кучешки изпражнения, нито те да полепват по обувките му. Без да искаме ги пренасяме в дома, колата или на работното си място…Крайно неприятно е!

почистване след кучетоСнимка: iStock

9. Почистването след домашния ви любимец не би било проблем, ако носите в себе си торбичка. Липсата й не би могла да е адекватно извинение. 

10. Съседите и останалите стопани на кучета ще оценят добрите ви маниери.

Ако редовно почиствате след кучето си, то тези причини едва ли са нещо ново за вас. Важно е да не живеем с убеждението, че след като са вид органичен отпадък, изпражненията на нашето куче са безвредни за околната среда и следователно – не би следвало да пречат на никого.

почистване след кучетоСнимка: iStock

В Европа, а и по цял свят, глобите за непочистване след домашния любимец никак не са малки, а отскоро и у нас се наблюдават проверки дали добросъвестно събирате изпражненията на кучето си на местата, където това е изрично упоменато. Да, не е никак забавно и със сигурност има далеч по-приятни неща, които можем да правим с кучето си навън, но е важно – учтиво, добросъседско и не на последно място – начин да поддържаме света и околната среда една идея по-чисто и хигиенично място. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виж още