Защо Голдън ретривърите толкова обичат да си играят с чорапи

куче чорапи Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е чорапите ви да изчезнат мистериозно? Ако е така, не сте сами – загубата на чорапи е толкова често срещана в световен мащаб, че математиците дори създадоха формула, целяща да изчисли шанса единият от двата чорапа да се „загуби“ по време на пране. Забавно, но и абсолютен факт!

Тези брилянтни умове обаче, не са взели предвид нашите пухкави кучешки приятели – известни крадци на чорапи! Защото, загубата на чорап при пране е често срещано явление, но какво ще стане, ако той изобщо не е стигнал до пералнята? Всичко, което е необходимо, е един палав Голдън ретривър с достъп до мръсното ви пране. 

куче чорапиСнимка: iStock

Ризите и панталоните ни са твърде големи, за да се поберат удобно в устата на кучето, но чорапите са малки, меки и миризливи, което ги прави идеални за прибиране и скриване. Особено в случаите, когато четириногите се нуждаят от комфорт и позната миризма.

Dogsandcats.bg

Историята на Голдън ретривърите – и защо тези кучета толкова обичат чорапи?

За да разберем защо представителите на породата (а и други кучета) обичат да си играят с мръсните ни чорапи, нека да се върнем назад до далечната 1868 година, за да проучим по-отблизо произхода на тези любими семейни приятели.

Смята се, че днес се радваме на тези домашни любимци със златиста козина, благодарение на шотландския лорд Туидмаут. Кучетата, които той селектирал за помощници в лова били изключително интелигентни и нетърпеливи да угодят на стопанина си, а основната им работа била да търсят и да му носят ранения дивеч без да го разкъсват или нараняват допълнително.

Но защо чорапи?

Като ловни кучета, Голдъните обичат да носят разни неща в уста. Те са толкова нежни и внимателни в това си умение, че неслучайно заедно с Лабрадорите са известни като четириноги с „меки усти“. 

куче чорапиСнимка: iStock

Днес повечето собственици на тези кучета не ги използват за ловни задачи, така че чорапите се явяват отличен заместител на отстреляния дивеч. Подобно на птиците и малките животни, чорапите са меки и лесни за кражба (извличане) и носене от стая в стая. 

Откъде идва тази обич към дрехите на стопаните?

Много породи кучета, включително Голдъните, обичат да крадат мръсното пране и да го оставят директно в краката на стопаните си, сякаш това е най-ценното им притежание. Защо го правят?

Е, всичко се връща към нашия личен аромат. Вещите на стопанина (включително – облеклото му) са свещен предмет в очите на домашния му любимец. Защото те носят аромата на любимия му човек!

Носенето на мръсните ви дрехи е начин животното да ви каже: „Хей, намерих това за теб! Сигурно е важно, защото мирише точно като теб!“.

Чрез това си поведение, нашите любими космати приятели просто се опитват да заздравят връзката си с хората. Въпреки че е очарователно и сладко, ако това се случва често има риск кучето да съсипе дрехите ви, може би е добре да промените рутината си. 

кучеСнимка: iStock

Как да пренасочим желанието за игри с чорапи на кучето ни?

Ако се окажете от губещата страна в битката за опазването на чорапите си, може би е време да се опитате да пренасочите вниманието на домашния си любимец към нещо друго, с което да си играе. Голдън ретривърите крадат чорапи по няколко причини, като най-често това е скука или тревожност при раздяла. И тъй като чорапите ви ухаят на вас и имат мека текстура, те са предпочитан „обект на похищение“. Ето какво можете да направите:

  • Стъпка 1: Съберете мръсните чорапи от пода

Оставянето на мръсни чорапи на пода е като открита покана за Голдън ретривъра ви да ги отмъкне, когато не гледате. Те са на разположение, покрити с аромата на собственикa... За да минимализирате възможностите за кражба, най-добре е мръсните ви чорапи да престояват по пода възможно най-кратко. 

  • Стъпка 2: Вземете различни играчки за дъвчене 

Когато за първи път посрещнем кучето в дома си, няма как да знаем на какви играчки ще се радва в последствие. Ето защо е добре да имате различни – за да има с какво да ангажирате вниманието на животното. 

голдън ретривърСнимка: iStock

Що се отнася до Голдън ретривърите, сред най-предпочитаните от тях играчки за дъвчене са меките плюшки, скърцащи играчки и пъзели със скрито вътре лакомство. 

Осигуряването на достатъчно играчки на домашния ви любимец ще помогне за предотвратяване на кражбата на чорапи, тъй като животното ще бъде твърде заето със своите вещи, за да взима вашите. 

Стъпка #3: Винаги хвалете доброто поведение

Кучетата обичат, когато им обръщаме внимание – особено Голдън ретривърите! Проблемът произтича от факта, че животните не правят разлика между добра и лоша реакция. И ако научат, че лошото им поведение привлича повече внимание, те ще започнат да се държат по този начин по-често. 

голдън ретривърСнимка: iStock

Повечето професионални дресьори на домашни любимци ще ви кажат, че подсилването на желаното (доброто) поведение е ключово в обучението на четириногите. Игнорирайки разрушителните пориви на косматия си другар, вие укрепвате разбирането на вашия питомец за това кои негови действия са приемливи във вашето домакинство. 

Какво имаме предвид? Ако вашият Голдън привлече вниманието ви чрез дъвчене на чорапи, той ще продължи да го прави, докато не намери по-добър начин, чрез който да го забележите. За да пренасочите това поведение, включете и предмети с вашия аромат, за да накрате животното да се чувства комфортно. 

Голдън ретривърите обичат глутницата си, така че, когато са сами вкъщи, техните любими човеци им липсват повече от всичко друго. Домашните ни любимци не разбират защо напускаме къщата без тях, нито са наясно „след колко малко време“ се прибираме. Така че на свой ред може да крадат чорапи, за да се чувстват по-близо до вас, докато не сте наоколо. 

голдън ретривърСнимка: iStock

В заключение – Голдъните са изключително лоялни животни, отглеждани специално заради високия си интелект. Лесно е да разберем защо обичат да крадат и да си играят с чорапи – в крайна сметка това силно напомня всичко, на което са били обучавани в миналото. Това обаче, далеч не означава, че вашият домашен любимец не може да бъде спрян да унищожава чорапите ви. Е, може да се наложи да направите някои промени в домакинството и да инвестирате в нови играчки за дъвчене, но в крайна сметка – резултати ще има!

 

Вижте още: 

10 забавни факта за Голдън ретривърите

Виж още