Защо Йоркитата са толкова популярни домашни любимци

Йоркширски териер Снимка: iStock

Й оркширските териери са привързани, малки и жилави кученца. Обикновено са много дружелюбни и имат силно желание да общуват с хората. С правилния подход, възпитание и нежна, любяща грижа, те са едни от най-добрите семейни домашни любимци, които можете да имате! Продължете да четете, за да се уверите в това (в случай, че все пак имате някакви съмнения)!

Йоркширски териерСнимка: iStock

Продължителност на живота

Йоркитата могат да бъдат много любвеобилни, което ги прави чудесни спътници – както за семейства с деца, така и за хора, които живеят сами. В света на кучетата по-малките четириноги като цяло живеят по-дълго от по-големите. При тези териери продължителността на живота е между 12 до 16 години. Или иначе казано – имате повече време с домашния си любимец!

Упражнения

Йоркширските териери определено са почитатели на активните игри и ежедневните разходки са задължителни. Добре е те да са поне два пъти на ден, по минимум 30 минути. Излизането на открито, освен че дава възможност на животното да се раздвижи и да свърши нуждите си, подобрява психическото му здраве. Разходките осигуряват на домашните любимци, които прекарват много време на закрито, незаменима стимулация с гледки, звуци и миризми. 

Dogsandcats.bg

Йоркширски териерСнимка: iStock

Разходи

По-малките домашни любимци вървят с по-малки разходи, свързани с отглеждането им. Това е така, защото те ядат по-малко, имат нужда от по-малки дози лекарства и продукти за превенция (например, обезпаразитяване срещу бълхи и кърлежи), а ако се разболеят, дозата на лекарството, от която ще се нуждаят, ще е по-малка в сравнение с тази за по-голямо куче. Следователно – и по-евтина.

Темперамент

Йоркитата могат да са доста шумни кученца, така че е важно да сте наясно с тази черта на породата, преди да доведете кученцето у дома. Някои териеримогат да бъдат реактивни, така че никога не бива да ги оставяте без надзор в компанията на малки деца. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Уверете се, че малчуганите, които прекарват време с домашния ви любимец, знаят как да се държат около него. Това не включва внезапни, резки движения или викове. И, разбира се, никакво физическо насилие над животното. 

Здраве на зъбите

Йоркитата са склонни да страдат от зъбни заболявания. Поради това ви препоръчваме да започнете грижите за денталната хигиена на питомеца ви от възможно най-ранна възраст. Това включва миене на зъбите с паста за кучета, използване на дентални лакомства и редовни профилактични прегледи при ветеринарния ви лекар. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Медицински проблеми

Йоркширските териери са предразположени към някои заболявания, сред които:

  • Сърдечни проблеми - необичаен сърдечен ритъм и пропускащи сърдечни клапи);
  • Кожни алергии – повишен риск от атопичен дерматит в сравнение с други породи;
  • Ендокринни проблеми – захарен диабет и болест на Кушинг
  • Проблеми със ставите – най-вече пателарна луксация и наранявания на кръста;
  • Бъбречни заболявания – включително камъни в пикочните пътища и хронични проблеми с бъбреците;
  • Колапс на трахеата – състояние, срещано и при други малки и той породи.

Груминг

Йоркитата имат дълга, копринена или вълниста козина, което означава, че имат нужда от разресване с подходяща четка поне веднъж дневно. Важно е да не се оставя козина да попада в очите им, тъй като това може да доведе до очни язви. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Тъй като козината им расте дълга, те се нуждаят периодично от посещение при грумър за подстригване. Те не линеят много, което ги прави добър вариант, ако член на семейството ви има лека алергия. Веднъж седмично е добре да се проверява дължината на ноктите и ако се налага – подрязването им. 

В заключение, Йоркитата са страхотни семейни домашни любимци. Те могат лесно да се адаптират към начина на живот на стопанина си. И не само – в даден момент просто няма да можете да си представите живота без вашия териер!

Виж още