Какво показва вида на екскрементите на кучето

куче Снимка: iStock

А ко сте сред съвестните и отговорни стопани на кучета, които винаги почистват след любимците си, то със сигурност ежедневно обръщате внимание на екскрементите на животното си. Да, това далеч не е най-приятната част от отглеждането на домашния ни любимец, но е важно.

Знаете ли обаче, че изпражненията всъщност могат да бъдат много показателни за здравословното състояние на кучето и какво не е наред с диетата му? 

От цвета до текстурата - дори този неприятен момент, свързан със събирането на отпадъците след домашния ни любимец може да ни помогне в грижите за него. Ето няколко неща, за които да следите, както и някои по-необичайни, при наличието на които е добре да се свържете с ветеринарния си лекар. 

Кога всичко е наред

Нормално изглеждащите кучешки изпражнения, които индикират за доброто здравословно състояние на домашния ви любимец имат твърда и леко влажна текстура. Важно е да наблюдавате вашето куче по време на разходките, за да можете да установите какъв е нормалният обем на екскрементите му. Така ще знаете, ако нещо не е наред. Миризмата също е определяща. 

Dogsandcats.bg

Ако диетата на животното е с включени твърде много фибри, то обикновено то произвежда по-голям обем изпражнения с по-силна миризма. 

А ако менюто му е съставено предимно от суха храна и четириногото среща трудности с обработването на всички хранителни вещества в нея, то може да има по-малки по-обем изпражнения с по-слаб мирис.

И двете неща се считат за нормални и нямате причини за безпокойство. Основното е да свикнете с начина, по който изглеждат и миришат неговите екскременти. 

кучешки изпражненияСнимка: iStock

  • Ефектите от БАРФ диетата

Кучетата, които се хранят със сурова храна, която е с високо съдържание на калций или кости, често произвеждат екскременти с бял цвят и шуплеста (ронлива) текстура. Това може да е знак, че домашния ви любимец е изложен от риск от констипация (запек), което може да му причини дискомфорт и да доведе до невъзможност да отиде по голяма нужда без чужда помощ.  

Важно е за знаете, че ако кучето има хроничен запек, това може да влоши качеството на живота му, да доведе до летаргия, загуба на апетит и повръщане. В този случай трябва да потърсите помощ при ветеринарния си лекар. Имайте предвид, че е доста вероятно той да поиска проба от екскрементите на кучето за анализ и диагностика.

  • Бели или кафяви петънца

Ако забележите бели или жълтеникави петънца в изпражненията на домашния си любимец, трябва да запазите пробва и веднага да я занесете на ветеринарния си лекар. Тези петна могат да значат заразяване с паразити като аскарида или тения.

  • Цветът на изпражненията е черен, кафяв, зелен, жълт или червен  

Ако забележите, че екскрементите на кучето ви са катранено черни, зелени, жълти или червени, това обикновено е знак за вътрешни кръвоизливи и проблеми в чревната или аналната област. Може да е всичко – от нараняване на стомашно-чревния тракт до раково заболяване. Вашият ветеринар ще установи това, като изследва занесена от вас проба.

кучешки изпражненияСнимка: iStock

  • Мека, водниста текстура

При по-рязка промяна на диетата на домашния ви любимец може да се наблюдават изпражнения с по-рядка текстура. Това може да е и индикация, че кучето е изяло нещо, което не бива и организмът му го изхвърля чрез екскрементите си. Ако видът им не се промени в течение на няколко дни може да се наложи отново да промените менюто на животното. 

Понякога по-редките изпражнения могат да са сигнал и за наличие на чревни паразити. Във всички случаи, ако не се върнат към нормалното след няколко дни, посетете с проба ветеринарния си лекар за консултация. 

кучешки екскрементиСнимка: iStock

  • Мазни и сиви изпражнения

Екскременти, които имат сив цвят и изглеждат леко мазни могат да са сигнал, че в диетата на вашето куче има твърде много мазнини. Може би е време за промяна в менюто – твърде многото мазнини биха могли да доведат до възпалителни състояние като панкреатит. Те най-често преминават леко, но могат да са и животозастрашаващи за домашния ви любимец, за това не подценявайте значението на диетата му.

  • Диария 

Ако кучето ви има разстройство и ходи над обичайните пъти по голяма нужда (три до пет изхождания на ден), а обемът на воднистите му изпражнения е голям, доста вероятно е да има проблем с тънките черва. Той може да е причинен от нараняване до вирусна инфекция, заради бактерии или хранителни алергии. Изпражнения за проба и тест при ветеринарния ви лекар ще ви дадат необходимите отговори. 

Обратното – ако диарията е честа, но в малък обем, значи може би се касае за проблем с дебелото черво на домашния ви любимец. И за това състояние може да има редица причини, включително глисти, полипи, язви и дори рак. 

  • Меки и лигави екскременти

кучешки изпражненияСнимка: iStock

Ако изпражненията на кучето ви са с необичайно мека и лигава текстура, това може да е знак за наличие на паразити или паровирус. Вгледайте се – ако забележете червейчета, ларвички или яйца в тях, това е сигурна индикация. Задължително е да занесете проба за тест при ветеринарния си лекар. 

Подобно на други състояния, свързани с домашния ни любимец, и тук в сила е следното правило – всичко, различно от нормалното има своите причини и не бива да бъде пренебрегвано.

При съмнения, за някои от изброените състояние, не губете време да се свържете с ветеринар. Нашият съвет е – наблюдавайте домашния си любимец, колкото по-добре познавате „нормалните“ за него неща, включително външният вид и текстурата на изпражненията му – толкова по-лесно ще ви бъде да установите, че нещо не е наред и да реагирате своевременно.

 

Вижте още:

Защо е важно да почистваме след кучето си

Виж още