Защо кучетата ближат тротоара по време на разходка

куче разходка Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да сте на разходка и да се обърнете за момент само, за да видите кучето си да облизва тротоара? Първоначалната ви реакция, подозираме, в да дръпнете животното от мястото, привлякло вниманието му. Ако това ви звучи познато, то може би подобно на нас се питате:

Защо кучето ми ближе тротоара, бетона или цимента по време на разходка?

Има няколко причини защо кучетата облизват тротоара по време на разходка. Като цяло облизването е естествено поведение за четириногите. Домашните ни любимци обичат да облизват стопаните си, докато се гушкат, за да покажат обич и привързаност, например. Облизването, най-общо казано, е свързано с поведение на грижа, но и не само. Когато четириногото ближе грапава повърхност като бетон, то е водено от малко по-различна мотивация. 

куче разходкаСнимка: iStock

Ето няколко причини, поради които домашният ви любимец ближе тротоара по време на разходка.

Dogsandcats.bg
  • Хранителен дефицит

Понякога, когато ближат бетона, кучетата може да се опитват да компенсират определен дефицит в диетата си. Макар да ни е трудно да повярваме, че циментовата настилка на тротоара е най-доброто вещество за заместване на хранителни вещества, за опитомени животни, каквито да домашните ни любимци, това може да изглежда като правилният избор. Просто, защото е по-различно от всичко останало. За съжаление обаче, питомецът ви няма да получи никакви допълнителни витамини и минерали от близането на тротоара.

куче разходкаСнимка: iStock

Що се отнася до хранителните дефицити – може да бъде трудно да разберете дали кучето ви има такъв, без да го заведете на ветеринарен лекар. Само за ваша информация, хранителните дефицити всъщност са по-често срещани и по-високи при четириноги, които се хранят с домашно приготвена храна, отколкото при тези, които консумират главно търговска. 

  • Пика

Пика е хранително разстройство, което засяга много кучета. То се характеризира в близане, дъвчене и консумация на продукти, които не са предназначени за целта. Според учени от Калифорнийския университет, Пика обикновено е вторичен хранителен, медицински или поведенчески проблем. Това разстройство може да накара четириногия ви другар да яде всичко – от чорапи до играчки. И съответно – да облизва неща, които далеч не са предназначени за тази цел. 

Вижте още: Пика

  • Стомашно неразположение

Понякога натрапчивото облизване може да бъде признак на гадене. Когато домашният ви любимец ближе определено място отново и отново, това може да е индикация, че стомахът му е разстроен. Това е така, защото гаденето често кара организма да произвежда излишна слюнка, която от своя страна води до прекомерно близане. За това, ако кучето ви изненадващо е започнало да ближе тротоара и не спира, това може да се дължи на пристъп на стомашно разстройство. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Харесва му вкуса или мириса

Друга често срещана и по-малко сериозна причина защо кучето ви ближе бетона е, че харесва вкуса или миризмата му. Домашните ни любимци имат невероятно силни сетива относно вкус и мирис. Изчислено е, че обонянието на четириногите е от 10 до 100 хиляди пъти по-силно от човешкото. И дори вие да мислите, че на въпросния тротоар няма нищо, това може да противоречи драстично с виждането на косматия ви другар. Защото, само допреди час, на същото това място може да е имало вкусен хот-дог, неволно изпуснат от някой минувач, например. 

куче разходкаСнимка: iStock

Освен да помирише нещо вълнуващо, оставило своята видима или невидима следа на тротоара, кучето ви може да е открило остатъци от вкусно лакомство или храна, пропити в самата настилка. Незабележими за нас, но толкова примамливи за косматия ви спътник!

  • Любопитство

Кучетата и особено кученцата са любопитни създания. Ако домашният ви любимец не е свикнал с конкретен тип настилка, бетон или цимент, той ще го подуши и вероятно – оближе, за да го усети с всичките си сетива. 

Кучетата нямат същите тактилни способности, които ние с ръцете си, така че често залагат на облизването като начин на възприятия. Обикновено, ако е водено от любопитство, кученцето ще оближе земята, но за кратко. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Скука

Последното нещо, което може да обясни защо вашето куче ближе тротоара е, че просто му е скучно. Усещането за нещо различно като текстура върху езика на животното може да е приятно и да му помогне да разнообрази разходката си. 

Имаме ли причини за притеснение?

Ако кучето ви ближе тротоара само за кратки периоди от време, това вероятно не е нещо, за което да си струва да се тревожите. Действително, на животното може просто да му е скучно или да търси нещо по-интригуващо. А може и да е намерило нещо ароматно и вкусно. 

В случай, че близането продължи за по-дълги периоди от време или ви изглежда натрапчиво, това може да е индикация, че нещо не е наред. Ако питомецът ви изглежда като обсебен от близането на тротоара, добра идея е да посетите ветеринарния си лекар. 

 

Виж още