Защо кучетата ближат всичко около себе си

куче близане Снимка: iStock

К учето ви поздравява ли ви с лигава целувка веднага щом влезете у дома? Въпреки че облизването на хора и предмети се смята за нормално кучешко поведение, ако то е прекомерно или натрапчиво, насочено сякаш към всичко, което животното вижда, това може да е сигнал за поведенчески проблем, свързан с тревожност, скука или заболяване.  

Макар, убедени сме, да го смятате за безкрайно сладко и мило (както и самите ние!), важно за всеки собственик на домашен любимец е да разпознае кога питомецът му се държи различно. Защото, що се отнася до скъпите ни кучета, колкото по-скоро се свържем с ветеринарния си лекар и установим наличие на определен медицински проблем, толкова по-добре! 

куче близанеСнимка: iStock

Нормално ли е кучето ми да ближе всичко около себе си?

Кучетата облизват хора, други животни или предмети като начин да изследват заобикалящата ги среда, да се поздравяват и да покажат обич.

Dogsandcats.bg

А понякога вашият домашен любимец може да докосне с език определена повърхност у дома, като кухненски под или маса, където са паднали трохи или има други хранителни остатъци. 

Защо кучетата ближат всичко

Има много възможни причини защо едно куче облизва всичко около себе си. Най-често срещаните от тях са следните.

Кучето търси внимание

Ако сте обърнали повече внимание на домашния си любимец, когато ви е близнал по ръката или лицето, например, кучето може да е запомнило тази ви реакция и да продължава да ви дава „целувки“ със същата цел. 

куче близанеСнимка: iStock

Защо кучето ми е тревожно?

Куче, което облизва прекомерно всичко около себе си, може да страда от тревожност или обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). В този случай животното ближе мебели, спално бельо или други неподходящи предмети до степен, до която дори да се самонарани. Ветеринарният ви лекар може да помогне да стесните основните причини за появата на поведението.

Пика при кучета

Пика е актът на ядене на нехранителни продукти. Може да е в резултат от недостиг на хранителни вещества или да се „отключи“ поради скука или тревожност. Някои кучета облизват натрапчиво определени предмети, а след това ги изяждат. Ако забележите подобно поведение, не губете време, за да уведомите ветеринарния си лекар, че косматият ви другар е привлечен и яде неща като пръст, боклук, камъни, играчки или други предмети от бита.

куче близанеСнимка: iStock

Кучета, които усещат гадене

Определени медицински проблеми могат да предизвикат облизване при кучетата. Когато то е прекомерно, може да се дължи на гадене. Четириного с разстроен стомах може да докосва с език различни предмети в опит да накара неприятното усещане да изчезне. Гаденето може да е резултат от няколко различни фактора, сред които:

  • Промяна в диетата
  • Страничен ефект от някои лекарства
  • Недиагностициран медицински проблем, най-често – чернодробно заболяване, проблеми с червата или надбъбречните жлези
  • Разстройство на нервната система
  • Чревни паразити
  • Зъбно заболяване

Бълхи, алергии и други кожни заболявания 

Ако кучето ви е хванало бълхи, то може да има неприятен сърбеж по цялото си тяло, който да предизвиква дискомфорт. В този случай може да забележите, че животното ближе и хапе кожата си.

куче близанеСнимка: iStock

Други възможни причини за прекомерното облизване включват алергии към определени протеини, непоносимост към лекарства или фактори на околната среда, като трева и полени. Четириногите с алергии често облизват лапите си, а наличието на дерматит („горещи точки“), краста, трихофития и гъбични инфекции също могат да доведат до облизване. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако подозирате, че кучето ви има кожен проблем.

Кучешка болка и облизване

Понякога облизването може да е признак на болка. Знаем, че кучетата са склонни да ближат външни рани, а по-възрастните домашни любимци, които имат артрит, могат да облизват възпаления си крайник или става. Ако имате наблюдения, че нещо подобно се случва с вашето куче, посетете ветеринарния си лекар, за да обсъдите подходящо лечение.

Облизване от скука

Освен тревожни разстройства или медицински проблеми, кучето ви може да се облизва от скука, тъй като е принудено да стои само по цял ден. За да противостоите на това поведение, опитайте се да промените начина, по който общувате с домашния си любимец, като награждавате моментите, когато се въздържа да оближе нещо и му осигурите повече упражнения и внимание, когато сте у дома. Можете да помислите и да наемете човек, който да разходи или да прави компания на питомеца ви, ако ви се налага дълго време да отсъствате от дома си. В допълнение, играчките-пъзели със скрити вътре лакомства и постелките за близане могат да ангажират вниманието на домашния ви любимец.

куче близанеСнимка: iStock

Привързаните кучета и облизването

Ако кучето ви обича да ви облизва, а ветеринарният ви лекар е изключил медицински причини, то може просто животното да проявява привързаност, приятелство или подчинение. В случай, че това поведение не ви допада, не бързайте да наказвате косматия си другар. Вместо това, игнорирайте облизването и се опитайте да накарате животното да се съсредоточи върху нещо друго като упражнения, лакомства или играчка.

В заключение, макар и да се смята за нормално кучешко поведение, ако облизването на кучето е насочено към много предмети, себе си или собственика си и се превърне в прекомерно, това може да сигнализира за здравословно състояние или поведенчески проблем. Собствениците на домашни любимци могат да се справят с прекомерното близане, като се консултират с ветеринарния си лекар, за да разберат причината защо това се случва. 

Вижте още: 

Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

Защо кучето яде котешки изпражнения

 

Виж още