Защо кучето яде котешки изпражнения

куче яде Снимка: iStock

Л юбимите ни кучета имат един навик, който може да е труден за разбиране и дори – да звучи крайно неприятно за стопаните им. Не можем обаче да отречем факта, че животните понякога ядат изпражнения – свои или тези на други животни.

Какво казва науката?

Според учените, интересът към изпражненията – кучешки или котешки, е напълно естествен за домашните ни любимци. Не бива да забравяме, че четириногите ядат всякакви предмети и отпадъци – боклук, камъни, хартия… Котешките екскременти може би са поредното нещо в списъка със „забранени“, но безкрайно интересни неща за косматия ни другар. Но и не само.

Ето няколко възможни причини, поради които вашето куче може би демонстрира подобно поведение:

  • Майката яде изпражненията на малките си, за да поддържа зоната за кърмене чиста, а кутретата могат да започнат да имитират това поведение. Добрата новина е, че започнал в невръстна възраст, този навик има тенденцията да избледнява с годините.
  • Скука, стрес или защото го смятат за нещо като деликатес. Кучетата имат по-малко вкусови рецептори от хората и това може да е част от причината да изглеждат по-малко селективни от нас по отношение на това какво да сложат в уста. 
  • В някои случаи може да има основна медицинска причина, като липса на достатъчно хранителни вещества в диетата на животното. Не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да изключите това като възможност.

Въпреки че за вас изпражненията миришат отвратително, вероятно е домашният ви любимец да долавя аромат на храната, която котката е погълнала по-рано през деня. Знаем, че като хищници мъркащите домашни любимци следва да получават по-богата на протеини формула. А тя от своя страна може би е по-апетитна за кучетата. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Понякога яденето на изпражнения, наричано още копрофагия, може да бъде резултат и от диетичен дефицит, но в повечето случаи това е просто проблемно поведение, което може да се превърне в лош навик. 

Вредни ли са котешките изпражнения за кучето ви?

Яденето на всякакъв тип изпражнения – котешки, кучешки или на друго животно, носи потенциална опасност домашният ви любимец да се зарази с вредни бактерии и паразити. Най-често срещаните от тях като салмонела, например, могат да се предават и на хора. 

Освен това – чрез котешките екскременти в организма на четириногите могат да попаднат няколко различни вида вътрешни паразити. И това, че самата котка не показва признаци на паразитна инфекция, не значи, че заболяването не е там.

Добрата новина е, че кучето ви трябва да изяде голямо количество екскременти, за да се стигне до здравословни проблеми и запушвания.Въпреки това – ако домашният ви любимец е погълнал съдържанието на котешката тоалетна – наблюдавайте и следете поведението му. Ако ви изглежда, че има затруднения с изхождането или изпражненията му са с необичайна консистенция или цвят – свържете се с ветеринарния си лекар. 

коткаСнимка: iStock

Макар да няма преки рискове или здравословни последици, яденето на котешки изпражнения е потенциално опасен навик, срещу придобиването на който трябва да се борите. 

Как да предотвратите яденето на котешки изпражнения

Най-лесният начин да попречите на вашето куче да яде котешки изпражнения, според ветеринарните лекари, е да ограничите достъпа на животното до котешката тоалетна. Поставете я на място, където четириногото не достига. Ако не можете да държите кучето си далеч – инвестирайте в модел тип покрита кутия със затворена горна част, за да ограничите достъпа му до вътрешността й. 

котешка тоалетнаСнимка: iStock

За съжаление, докато в дома си има как да контролирате поведението на кучето, то борбата срещу изпражненията на кварталните котки е извън вашите възможности. Единственото, което можете да направите, е да се скарате на животното в момента, в който го „хванете в крачка“. Опитайте се да отблъснете кварталните котки, ако влизат и се изхождат в двора ви. И не на последно място – погрижете се за редовното вътрешно обезпаразитяване на любимеца си.

Помнете – копрофагията е неприятна, но яденето на котешки изпражнения далеч не значи непременно, че нещо не е наред с вашето куче. Макар да е естествено поведение обаче, това носи със себе си някои рискове, които не бива да пренебрегвате. 

 

Вижте още:

Какво показва вида на екскрементите на кучето

Защо е важно да почистваме след кучето си

Виж още