8 храни, които предизвикват газове при кучетата

кученце Снимка: iStock

И ма кучета, които толкова рядко изпускат газове, че самите те са безкрайно учудени и дори – смутени, когато това се случи. Разбира се, това може да е крайно комично за стопаните им. Но има и други домашни любимци, чиито собственици знаят, колко „смъртоносни“ могат да бъдат миризмите, произведени от животните невъзмутимо и почти без звук.

За да си спестите тези неприятни моменти (поне доколкото можете) съставихме за вас списък с най-разпространените хранителни продукти, които предизвикват газове при косматите ни приятели

Разбира се, тук говорим за случайни и инцидентни случаи – ако домашният ви любимец изпита коремни болки, дискомфорт и изпуска системно тежки газове, то следва да се консултирате с ветеринарния си лекар за повече информация и помощ.

  • Мляко и млечни продукти

Подобно на много хора, и кучетата усвояват по-трудно млякото и млечните продукти. Това води до проблеми с газовете, тежест в стомаха и цялостен дискомфорт за животното. За това и кашкавалът не е сред храните, които е препоръчително да давате на домашния си любимец под формата на лакомство.

Dogsandcats.bg
  • Развалена храна за кучета

Тази точка важи главно за сухата храна, преседяла отворена известно време. Когато гранулите са на няколко седмици или месец, консумацията им води не само до поява на газове, но може да причини и други, по-сериозни стомашни проблеми на кучето, включително диария. Не забравяйте да следите за срока на годност, обозначен на пакета, а ако не е упоменат на опаковката – не ги давайте повече от месец след отварянето на домашния си любимец. Уверете се и, че ги съхранявате с херметически затворен стъклен или метален съд. 

суха храна коткиСнимка: iStock

  • Соя

Соята има своите полезни свойства при консумация от хората, но не по същия начин стоят нещата при четириногите ни приятели. Стомахът на кучетата ни не е в състояние да разгради вида протеин, които се съдържа в нея, в резултат на което се стига до отделяне на неприятни миризми.

сояСнимка: pixabay.com

  • Остатъци от масата

И преди сме споменавали за възможните рискове и опасности, свързани с даването на остатъци храна от масата за кучето ви. Въпреки че не всички човешки храни са вредни за домашните ни любимци, в по-голямата си част те са преработени, а това не се отразява добре на стомасите на животните. 

Четириногите нямат диетични изисквания що се отнася до приема на въглехидрати, макар че и реално нямат нужда от тях. За това – въпреки че хлябът, царевицата и овеса са безопасни за консумация от животните, доста е вероятно да им докарат и газове. 

  • Някои зеленчуци

Отново – въпреки че са полезни за домашния ви любимец, някои зеленчуци могат да му докарат неприятни газове и подуване на стомаха. Сред „първенците“ в тази класация са броколи, карфиол и брюкселско зеле. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

  • Твърде много лакомства

Много стопани се „огъват“ пред умолителния поглед на домашния си любимец и са склонни да му дадат повече от предвидените лакомства за деня. Не бива да забравяте, че те не са формулирани да се дават в по-големи количества на кучетата, а излишъкът на някои вещества в тях може да причини на животното газове, диария и разстроен стомах. 

  • Всички видове боб

Ако давате на домашния си любимец остатъците от вечерята си, избягвайте те да включват боб. Известен с това, че води до подуване на корема при хората, този ефект на боба засяга и кучетата ни. Неспособността на четириногите ефективно да разграждат тази храна е обяснението за „ароматните“ газове, които ще последват ако я консумират. 

кучеСнимка: iStock

  • Бюджетни марки кучешка храна

Евтината храна за домашни любимци, пълна с различни пълнители и консерванти, може да се отрази зле на храносмилателната система на вашето куче. 

 

Вижте още:

Нормално ли е кучетата да се оригват

 

Виж още