Защо кучетата идват, когато извикаме името им

куче дресура Снимка: iStock

Р азпознаването на името е една от най-важните команди, на които трябва да научите вашето куче, ако не и най-важната. Това е необходимо, за да осигурите безопасността на питомеца си, но и не само! Представете си колко трудно би било да се справяте всеки ден, ако домашният ви любимец не реагира, когато го повикате да дойде при вас. Звучи като кошмар, на който не бихте се съгласили, нали?

За щастие, да научим едно куче на името му не е трудно, а това е една от командите, които животното заучава още през първите месеци от живота си, а в последствие реагира незабавно и последователно на нея, независимо дали се намирате навън или на закрито. 

куче дресураСнимка: iStock

Чудили ли сте се някога дали косматите ни другари разбират собственото си име? Да, те идват, когато го изречем, но дали го припознават като свое?

Dogsandcats.bg

Коренът на поведението

Кучетата са вербални животни, които общуват помежду си и чрез  различни знаци на езика на тялото. А като бонус – имат и способността да разбират някои основни човешки думи. 

Обикновено четириногите реагират на няколко основни фактора: навик, храна или тон на гласа. Те научават думи чрез комбинация от дедуктивни разсъждения и положително подсилване. Ето защо животното отговаря на вашите команди и изпълнява определени трикове. Идеята е да научите домашния си любимец, че когато извикате името му и той реагира, тогава ще му се случи нещо прекрасно!

Животните научават имената си чрез класическо обуславяне, което може да се постигне чрез положително подсилване. Но не, те не разпознават името си като такова. Или с други думи – 

да, косматите ни другари отговарят на името си, но не се класифицират с него.

Съществуват много дебати относно това дали това кучетата действително могат да се припознаят като тези, които са повикани. Дали е възможно четириногите да се научат да картографират имената си върху тази телесна представа за себе си или може би просто ги научават като „начина, по който ги викаме“, без да имат пълното съзнание за себе си. Какъвто и е да е случаят обаче, трябва да знаете, че кучетата реагират на припомняне, защото могат да четат контекста и езика на тялото ни. И има много начини да помогнете на вашия космат другар да разбере, когато говорите с него.

куче дресураСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Вече установихме, че да научите домашния си любимец да идва, когато бъде повикан, е най-важният урок, който можете да му предадете. Но какво ще стане, ако той просто не се съобрази или не ви отрази? 

На първо място, не трябва да приемате този отказ като обикновено лошо поведение, а по-скоро – като липсва на успешно обучение от ваша страна. Ако искате да насърчите кучето си да идва, когато извикате името му, забравете за наказанията или повишаването на тон. Вместо това се фокусирайте върху последователно преподаване, търпеливо повторение и положително подсилване.

Започнете с кратки, петминутни тренировки всеки ден, като задължително произнасяте името на животното, осъществявайки зрителен контакт с него. Не пестете похвалите и лакомствата, за да му покажете, че се е справило добре. След като направите упражнението няколко пъти, увеличете разстоянието между вас и питомеца си, като използвате същия положителен тон. 

куче дресураСнимка: iStock

Уверете се, че не използвате името на кучето си за наказание или когато сте разочаровани от него. В противен случай животното ще започне да свързва името си с негативни чувства или действия. А по този начин, както се досещате, няма да е нетърпеливо да дойде при вас. Погрешно е да установявате тази жизненоважна команда, натоварвайки я с отрицателен заряд, защото тя ще предизвика у косматия ви приятел чувство на страх, когато я чуе. А това е точно това, което не искате да се случва.

Един съвет от нас: Когато сте в парка, никога не позволявайте на кучето ви да се разхожда без каишка, докато не е усвоило командата за отзоваване. И се подсигурете с шепа от любимите му лакомства за поощрение (за всеки случай!). Ако домашният ви любимец е зает да подуши особено примамлива миризма, да поздрави друго четириного или да се заиграе в купа натрупани листа, например, изчакайте го, а след това си върнете вниманието му като го повикате. 

куче дресураСнимка: iStock

В заключение, ако искате да знаете дали вашето куче знае името си или не, просто го повикайте и вижте как ще реагира. Ако се обърне към вас и ви погледне в очите, отговорът е да. А ако не... е, ще ви се наложи да се постараете малко повече! С малко ежедневно обучение, последователност и положително подсилване ще можете да постигнете точно това, което искате.

Вижте още: 

6 често срещани грешки при дресурата на куче

 

 

Виж още