Защо кучетата избягват да ходят по определени повърхности?

куче под Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да забележите, че по време на разходка домашният ви любимец предпочита да ходи по определени повърхности за сметка на други, които категорично избягва? Ако ви звучи познато, то бързаме да ви успокоим – не сте единствени. Това е така, защото има определени настилки, които четириногите просто не харесват. И те категорично ще откажат да поставят лапата си върху дадената повърхност. Или ако го направят, ще ви отправят онзи поглед, който казва: „Имах ти доверие и ето как се отнасяш с мен!“.

куче подСнимка: iStock

Ако сте любопитни кои са видовете повърхности, които най-често отблъскват кучетата (и съкращават разходката ви), продължете да четете. 

Защо кучетата привидно се страхуват и отказват да ходят по определени видове подови настилки?

Всичко се свежда до природата. Кучетата са еволюирали, за да се движат по различни терени – те могат да тичат, скачат, ровят и да се търкалят в мръсотията от зори до здрач. Именно заради това, лапите им са еволюирали, за да им служат идеално… когато говорим за почва и естествена настилка. 

Dogsandcats.bg

Лапите на домашните ни любимци имат груби подложки, които ги предпазват от пръчки и камъни, както и нокти, благодарение на които бързо набират скорост и копаят дупки. Някои четириноги дори имат ципи между пръстите си, които им помагат при плуване. Всъщност, не би било пресилено да кажем, че лапите на кучетата са чудесни за почти всяка естествена повърхност – от сняг го скалисти хълмове и дори вода.

куче подСнимка: iStock

А сега си представете следното: разполагате с такъв вид оборудване, прикрепено към краката ви и се опитвате да ходите по напълно гладка повърхност. Това е нещо като да поставите селскостопанска машина върху ледена пързалка: да, може да работи, но гледката няма да е никак красива. 

Кои са повърхностите, които създават най-много проблеми на кучетата?

По същество, колкото по-далеч се отдалечавате от естествената повърхност, толкова повече се увеличава вероятността кучето ви да я избягва. Ето списък с най-проблемните подови настилки, по които четириногите може да откажат да ходят:

  • Полиран мраморен под
  • Гладък под от твърда дървесина
  • Хлъзгав запечатан бетон

Всички тези настилки са много гладки, лъскави и не са удобни за движение за кучетата. В момента, в който те стъпят на тях, те започват да се хлъзгат, което води до поява на тревожност и опити на животното да се върне обратно на твърда земя. При това – възможно най-скоро! 

Друг недостатък на изброените повърхности е, че са много лъскави и отразяващи. Да вижда собственото си отражение може да изплаши домашния ви любимец, вероятно защото му изглежда така, сякаш стъпва по нещо, различно от земята.

куче подСнимка: iStock

И накрая, има различна миризма. Средствата за почистване на тези повърхности често включват препарати с аромат на лимон или бор, оцет, алкохол или амоняк. Все силни миризми, които обичайно отблъскват четириногите.

Преди да вдигнете пораженски ръце – има и няколко решения!

Няма как кучето ви да избягва всяка къща с дървен под. Така че – какво можете да направите, за да сведете до минимум дискомфорта, който явно животното изпитва? Ето няколко прости решения:

Започнете запознаването на кученцето си с гладки повърхности, докато е малко. Това ще гарантира, че няма да бъде изненадано, когато попадне на мрамор или ламинат в бъдеще. Добавянето на лакомства за насърчаване също помага!

Преминете към по-малко ароматни почистващи препарати. Има различни продукти, които са по-малко агресивни към чувствителния нос на домашния ви любимец. 

куче подСнимка: iStock

Подрежете ноктите. Това ще даде на вашето куче по-добро сцепление, тъй като ще позволи на подложките му да лежат по-здраво на пода. Същия ефект ще има и да направите пътека с килими и постелки, която да води животното до различните стаи в дома ви. 

Килим и плочки с малко текстура -  така домашният ви любимец ще се чувства по-сигурен и ще се разхожда с по-голямо удоволствие.

Виж още