Защо кучетата обичат да копаят дупки

джак ръсел Снимка: iStock

В секи стопанин на куче неизбежно се сблъсква с момента, когато любимецът му проявява поведение, лишено от логика, трудно обяснимо и най-вече – доста разрушително. Като копаенето на дупки, например. 

Важно е да отбележим, че само чрез разбиране и осмисляне на причините за възникване на определено държание можем да работим в посока стопирането му. За това, преди да обвините кучето за съсипаната си морава или унищожената, прилична на бойна зона цветна градина, помислете – защо то сякяш упорито иска да прекопае двора ви?

Възможните причини кучето да копае дупки са:

 • Тревожност при раздяла със стопанина 
 • Скука
 • Скриване на кокали или играчки
 • Охлаждане
 • Предразположеност на породата
 • Опит за бягство
 • Лов
 • Търсене на внимание

Независимо каква е основната причина, караща вашето куче да копае дупки, важно е да знаете, че след като то е приключило с ровенето и щетите вече са нанесени – наказанията са ненужна мярка, която няма да произведе желания ефект.

Dogsandcats.bg

Не само, че по този начин не работите в посока осъзнаване на това какво подтиква любимеца ви към този тип поведение, но може да има негативен ефект - ако копаенето е мотивирано от страх или безпокойство, например. 

Опитайте се да разрешите проблема с няколко прости стъпки, но ако все пак резултат няма, най-добре ще е да се опитате да обособите безопасна зона в двора си, където да приучите кучето да копае. Ако се касае за инстинкт, то можете да:

 • Покриете зоните, които не искате кучето ви да разкопава, с найлон или друг вид защитна преграда.
 • Направете зоната за безопасно копаене примамлива за любимеца ви, като тайно закопаете различни играчки и лакомства там. След като вашето куче открие някое от тях – похвалете го за добре свършената работа!
 • Ако кучето ви копае извън безопасната зона, реагирайте в момента, в който го прави, а не – след като е приключило. Скарайте му се с проста и ясна команда „Не!“ и го заведете до зоната, където това е разрешено.
 • Направете местата, където не искате животното да се „изкушава“ да копае непривлекателни за него – покрийте ги с камъни или найлон.

Най-честата причина, поради която кучето копае в двора ви, освен вродения инстинкт, присъстваш в ДНК-то му и срещу който трудно ще се преборите, е скуката или прекалено дългата раздяла с вас. Ако животното остава дълго време само в двора без да има човешка компания, то се отегчава, а това често отключва подобно деструктивно поведение. За това:

 • Погрижете се домашният ви любимец да има на разположение достатъчно играчки, с които да се забавлява на двора.
 • Не го оставяйте за прекалено дълги периоди без компанията си. Това, че е навън не значи, че няма нужда от вашето присъствие и внимание!
 • Особено, докато кучето е малко или на прага на зряла възраст (до 5-6 години), осигурете му достатъчно физическа активност, чрез която да изразходва енергията си. Поне по две разходки на ден, от минимум половин часа всяка, биха свършили чудесна работа.

Тези правила рядко важат за представителите на семейството на териерите, в чиято природа е заложено да копаят дупки. От по-големите породи пък, желание за ровене се наблюдава при Немските овчарки и Хъскитата. Освен това, имайте предвид, че животното може да наблюдава как вие градинарствате и да имитира вашите действия. 

джак ръселСнимка: iStock

Ако кучето копае, за да се опита да хване потенциална плячка като гризачи и вредители, които на свой ред оставят издайнически дупки из грижливо поддържаната ви градина, то на първо място се опитайте по хуманен начин да се справите с тях. В България най-често имаме къртици и попово прасе, като в никакъв случай не прилагайте продукти или методи, които биха могли да са токсични за домашния ви любимец.

Търсене на внимание

Кучетата често търсят определени реакции у своите собственици, особено ако се чувстват пренебрегнати. Това е начин на поведение, чрез който четириногите ни приятели по естествен път се опитват да ни кажат „Хей, и аз съм тук, обърни ми внимание.“. 

Понякога, дори и да знае, че ще бъде наказано ако направи нещо, животното въпреки това предпочита да действа, защото така смята, че ще си взаимодейства с вас по-добре. Помнете – при кучетата дори негативната реакция е по-добра от никаква.

Можете своевременно да стопирате тези навици като отделяте време за забавления, игри и тренировки с вашето куче, накарайте го да се чувства обгрижвано и то няма да търси вашето внимание по подобни, неприемливи и разрушителни начини.

Копаене за комфорт

Това е типично поведение през топлите дни, когато кучетата стават особено изобретателни в желанието си да се разхладят. Често те си изкопават дупка, за да усетят на откритите части от тялото си хладината под нагорещената земя. Понякога, макар и по-рядко, го правят и през зимата, за да се предпазят от вятър или дъжд. 

Възможно е и кучето да копае дупки не, за да лежи в тях, а за да скрие нещо, обикновено - за ядене, което не е изяло или кокалче, което иска да си остави за после. Това е вроден инстинкт за запасяване с храна, който обаче се наблюдава все по-рядко с оглед на това, че все повече четириноги живеят в апартаменти, където практически не разполагат с двор.

хъскиСнимка: iStock

Копаенето на дупки е типично за някои породи кучета, а други го правят, водени от различни причини. Ако внимателно следите знаците и поведението на животното, лесно ще разберете какви са подбудите му и при желание – ще го тренирате да спре да рови в двора ви!

 

 

 

Виж още