Защо кучетата гонят коли

кучета Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е глутница безстопанствени кучета да подгонят колата ви щом преминавате през непознат квартал, нали? А някога задавали ли сте си въпроса кое предизвиква това поведение у четириногите? И още повече – какво биха направили ако успеят да достигнат и „хванат“ автомобила ви?

Защо кучетата преследват движещи се коли?

В основата на въпроса е и отговорът му – защото се движат. 

Животните преследват преминаващите покрай тях автомобили по същите причини, поради които други от тях се впускат да гонят малки животни, котки или други кучета. Естественият им инстинкт ги кара да искат да достигнат потенциалната си плячка. Макар че невинаги е само с цел лов – може и кучето просто да иска да си поиграе.

Dogsandcats.bg

Интересен факт е, че подобно на преследването на по-малки животни и гоненето на коли е самото забавление за животното. На него му доставя удоволствие да тича, за да „хване“ обекта на интереса си и да поиграе с него. Кучето няма съзнателното намерение да наранява.

кучеСнимка: pixabay.com

Какво представлява хищническата агресия

При някои породи четириноги можем да сме сигурни, че не се касае само за безобидна игра. Такива са пастирските кучета, тези, селектирани за лов и териерите. При тях преследването е единствено с цел лов и те преследват плячката си с цел да я убият.  

Последователността на това кучешко поведение е следната: търсене, дебнене, преследване, улов, ухапване, убиване, ядене/занасяне на ловеца. Това се нарича още хищническа агресия, но звучи по-страшно и опасно, отколкото всъщност е. Защото това не е непременно агресивно поведение, а по-скоро спада към инстинктивното и е естествено за някои породи кучета.

Хищническата агресия има някои предупредителни знаци. Кучето се „спуска“ към жертвата си безшумно (в другия случай, когато става въпрос за игра лае ентусиазирано, върти опашка отривисто), след което – щом тя попадне в обсега му то започва атаката. Ще познаете по езика на тялотона кучето – леко приклякване, свиване на ушите назад и опит за захапване. Ако животното успее да захапе добре жертвата си, то последиците от атаката му могат да бъдат смъртоносни за другото животно. 

Важно е да наблюдавате поведението на домашния си любимец и ако забележите признаци на хищническа агресия, да се постараете кучето да е под ваш контрол по време на разходките си навън. По този начин ще гарантирате неговата, а и безопасността на всички други животинки около него. 

кучеСнимка: pixabay.com

Модификация на поведението при хищническа агресия

Ако вашето куче преследва и лови малки животни и други домашни любимци с цел – плячка, то задължително се налага да поработите върху поведението му. Решението да го държите вързано навън би решило до някъде проблема, но не го елиминира напълно.

Важно е да запомните, че хищническото поведение не е злонамерено или отмъстително – то е биологично задвижвано и естествено за някои породи кучета, макар в градски условия тези им инстинкти да се възприемат като неприемливи и дори – опасни. Въпрос на време е да се стигне до инциденти с котката на съседите ви, например, за това е необходима намеса от страна на стопанина. 

Фактът, че хищническата агресия не е придобито или заучено поведение, я прави по-трудна за подчиняване. Въпреки това с повече търпение, упражнения и най-вече – позитивен подход, включващ награди и поощрения при добро поведение, можете да постигнете известни резултати. Добре е да знаете, че ще ви бъде по-лесно за отучите кучето си да гони коли или хора на велосипеди, отколкото малки животни и гризачи. 

 

Вижте още:

Как кучето усеща, че е близо до дома, когато се вози в кола

Защо кучетата гонят котки

Виж още