Защо кучетата лаят по движещи се коли?

куче коли Снимка: iStock

К учетата, нашите щастливи, любящи, игриви спътници! Колкото и да ги обичаме обаче, понякога домашните ни любимци правят неща, които не можем да си обясним докрай. Като лаенето и гоненето на коли, например. Някога чудили ли сте се защо четириногият ви другар го прави? Независимо дали претендира за територията си или просто му е скучно, може да има различни причини, поради които косматият ви другар преследва коли и ги лае. 

куче гони колаСнимка: iStock

Естествен инстинкт при лов?

Когато кучето ви лае по други четириноги или хора, за това обикновено има различни причини. Домашният ви любимец може да претендира за територията си, да лае за внимание, да е заел отбранителна позиция или просто да казва „здравей“. Куче, което лае по движещ се обект като кола, обаче, едва ли се опитва просто да поздрави.

Лаенето и преследването на кола може да стимулира естествения инстинкт на кучето за лов и плячка. Хищническата агресия на четириногото ще го накара да преследва всичко, което минава с ускорена скорост покрай него. В съзнанието на животното това е просто плячка, която трябва да бъде заловена! 

Dogsandcats.bg

куче гони колаСнимка: iStock

Кучетата обикновено приключват преследването на границата на своята територия

Забелязали ли сте някога, че когато кучето ви преследва кола, то я гони само до определено място, а след това внезапно спира? Това е така, защото автомобилът (или възприетата заплаха) е напуснала територията му, обхващаща дома и двора ви. 

За това и често се случва следния сценарий: когато кола се приближи до дома ви, домашният любимец започва да лае, за да я „изпрати“ с предупреждение, че навлиза в неговата територия. И тъй като автомобилът потегля по пътя си, питомецът ви вярва, че заканата му е проработила. Което засилва и затвърждава поведението. 

куче колиСнимка: iStock

Колите често носят странни, нови миризми

Колите носят миризмите на други хора и четириноги. Това е и една от причините четириногите често да уринират (маркират) автомобилни гуми. Ако се появи нов аромат, вашият космат другар ще иска да го изтрие от своята територия. 

Кучетата често лаят, защото им е скучно

Ако кучето ви лае не само по колите, но и по всичко, което се движи, това може да е признак на скука. Уверете се, че домашният ви любимец получава достатъчна умствена и физическа стимулация – само така ще води пълноценен и здравословен живот. А колите… Те са примамливи стимули за отегчените четириноги! Шумни, миризливи и бързи! Те имитират поведението на плячка в дивата природа и питомецът ви инстинктивно ще се отдаде на преследване – просто, за да разнообрази деня си!

куче колиСнимка: iStock

Как да спрем кучето си гони движещи се коли?

Да лаеш по колите е едно, но да ги гониш си е направо опасно. Кучетата, които тичат след движещите се автомобили излизат на улицата и се излагат на риск да бъдат блъснати. Важно е да направите всичко възможно, за да предотвратите и ограничите подобно поведение. 

Как да го направите? Още от първия момент, когато кучето ви прояви интерес към движеща се кола, пренасочете вниманието му към нещо също толкова забавно. Вземете със себе си малко от любимите му лакомства по време на разходка. И когато изглежда, че четириногият ви другар е насочил цялото си внимание към преминаваща наблизо кола – извикайте го по име, а ако се обърне към вас – наградете го. Правете това всеки път, когато минава кола, така че животното естествено ще започне да прави асоциация с обръщане към вас и надежда да получи лакомство за това! А ако всичко се свежда до скука, осигурете на питомеца си обилна физическа активност и достатъчно умствена стимулация. 

куче колиСнимка: iStock

Независимо дали кучето ви защитава територията си или просто няма какво друго да прави, винаги има начин да спрете гоненето и лаенето по коли. А в най-добрия случай – да предотвратите това поведение изобщо да започне. 

Вижте още:

Уморяват ли се някога кучетата да лаят

Защо кучето ми лае при всеки случаен шум

Виж още