Защо кучето ми лае при всеки случаен шум

куче Снимка: iStock

С трува ли ви се познато: Домашният ви любимец лае посред нощ, защото е чул нещо, което възприема като въображаема заплаха? Вие, разбира се, се будите, включвате лампите и проверявате, но не откривате нищо. Няма как да не се запитате – чува ли кучето ми действително нещо или реагира прекалено? И кое го кара да го прави?

Защо кучетата лаят?

Тъй като домашните ни любимци не могат да говорят, цялата комуникация, която те осъществяват е невербална. Кучетата общуват с други четириноги чрез езика на тялото и различни сигнали, които често ни се виждат странни или непонятни. Когато обаче искат да „кажат“ нещо на стопанина си, те се опитват да използват, до някъде, словесни методи – какъвто е лаенето.

кучеСнимка: iStock

Според последни изследвания, 

Dogsandcats.bg

лаят се използва много рядко като способ за комуникация между две кучета и е предимно поведение, предназначено за общуване с хората.

Така че – можете да бъдете уверени, че домашният ви любимец наистина се опитва да „говори“ само с вас, когато лае. Дори и да не искате да чуете какво има да ви каже точно в…4 сутринта.

Чуват ли кучетата нещо, което ние не?

Възможно и доста вероятно е косматият ви приятел да чува звуци, които вие не долавяте. Според специалисти звуковият обхват на кучето е между 67-45 000 Hz, докато човешкият е приблизително 

кучеСнимка: iStock

64-23 000 Hz. Този широк диапазон показва, че до ухото на домашния ви любимец достигат неща, които вие не можете да при никакви обстоятелства. За това – може би действително четириногото чува нещо, което вие - не и иска да ви информира. Сякаш ви казва: „Чу ли това?“

Дали кучето ви не реагира пресилено?

Отговорът на този въпрос зависи от индивидуалността на отделните кучета. Някои животни са по-тревожни и нервни, други – плашливи и обичат да се крият зад стопаните си, щом са уплашени. Именно при тези от втория тип си струва да възприемате лая малко по-сериозно.

Не забравяйте, че за животно, което живее в дивата природа, оцеляването в голяма степен зависи от бързите реакции и адекватно преценяване на потенциалната заплаха. Така че – ако реакцията на домашния ви любимец ви се вижда пресилена – това е далеч по-добре, отколкото да реагира недостатъчно. Неуспехът да разпознаете потенциалната заплаха и да сте нащрек може да е последната грешка, която да направите – ако сте, разбира се, в дивата природа.

кучеСнимка: iStock

Можем ли да накараме кучето да не лае при всеки шум, който чуе?

Както вече споменахме, трудно е да преценим кога животното лае, защото действително чува нещо тревожно или не. Можем да се опитаме да променим това поведение на домашния си любимец като внимаваме да не възнагражваме лая му или чрез заместване – когато започне да лае веднага му дайте друга команда, която да ангажира вниманието му, а след това го наградете за добре свършената работа. 

кучеСнимка: iStock

Помнете – когато четириногият ви приятел сякаш ви алармира, бъдете търпеливи и се опитайте да запазите спокойствие. Не му се карайте. Кучето просто се опитва да се погрижи за вашето и своето оцеляване! Някой би казал, че то просто си върши работата...

 

Вижте още:

10 вида шум, които стряскат кучето ви

Уморяват ли се някога кучетата да лаят

Виж още