Защо кучетата линеят?

куче козина Снимка: iStock

В ъпреки че линеенето е нормално за почти всички кучета, понякога, когато загубата на козина е прекомерна, скубането може да е признак за нещо по-сериозно. Един кратък поглед към това защо четириногите линеят, както и какво се счита за нормално, може да ви помогне да се ориентирате дали имате насреща си потенциален проблем. 

Причини, поради които кучетата се скубят

Козината на кучето му помага да контролира телесната си температура, като едновременно с това предпазва кожата му от слънцето и други елементи, свързани с околната среда.

куче козинаСнимка: iStock

Когато козината спре да расте, животното естествено линее, за да я смени. Количеството и честотата на скубането зависят от няколко основни фактора, включително:

Dogsandcats.bg
 • Здравословното състояние на кучето
 • Породата на кучето
 • Сезон и среда

Въпреки че за четириногите линеенето е естествен процес, загубата на козина може да бъде причинена и от стрес, както и от здравословен проблем. Ето някои от най-честите причини за линеене при домашните любимци и за какво трябва да внимавате. 

куче козинаСнимка: iStock

Сезонно линеене

Кучетата, особено породите с двойна козина обикновено губят подкосъма си през пролетта и есента, пишат PetMD.

Силно линеещите породи включват:

 • Бордър коли
 • Лабрадор ретривър
 • Бигъл
 • Немска овчарка

Това, което може да изглежда като обилно линеене, може да е напълно нормално за някои кучета, но може и да е резултат от основно здравословно състояние. Ако забележите прекомерно скубане, свържете се с ветеринарния си лекар, за да уговорите час за преглед.

куче козинаСнимка: iStock
 

Линеене, предизвикано от стрес

Ако е имало голяма промяна в средата, в която живее вашето куче, количеството косми, които то отделя, може да се увеличи. Стресът при домашните любимци, подобно на този при хората, има и физически прояви. 

Ако смятате, че четириногият ви другар се скубе прекомерно поради стрес или безпокойство, обсъдете ситуацията с ветеринарния си лекар

Кожни проблеми

Някои кожни заболявания също могат да доведат до линеене и поява на плешиви петна. Такива са заразяване с паразити (бълхи, въшки или акари), трихофития, дерматит и някои видове гъбични инфекции, имунни заболявания и рак също могат да причинят загуба на козина. 

куче козинаСнимка: iStock

Ако забележите кожни раздразнения, като подутини, струпеи или обрив, в допълнение към загубата на коса, незабавно го обсъдете с ветеринарния си лекар.

Алергии

Алергиите са друга причина за линеенето при кучетата. Някои храни, лекарства, домакински почистващи препарати и консумативи за груминг могат да предизвикат алергични реакции при домашните ни любимци.

Алергиите попадат в четири категории:

 • Атопия (генетична)
 • Екологични или сезонни алергии
 • Хранителни алергии
 • Алергии към бълхи

Всички те могат да доведат до загуба на козина и плешиви петна. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите причинителя на алергена и да назначи най-ефективното лечение. 

четка за кучеСнимка: iStock

Кога линеенето е „нормално“?

Няма точно определение за „нормално“ що се отнася до линеенето при кучетата. Има толкова много променливи, които могат да променят и да повлияят на количеството скубане при едно куче. За това, най-добрият начин да разберете дали линеенето на питомеца ви е признак за здравословен проблем, е да посетите ветеринарния си лекар – в случай, че имате опасения. 

Можем ли да управляваме линеенето на кучето си?

Въпреки че не можете да предотвратите нормалното линеене при здравите кучета, можете да поискате от ветеринарния си лекар или грумъра си препоръки за продукти, които да са подходящи за вида на козината на питомеца ви. Някои от тях значително могат да намалят количеството косми из дома ви. 

куче козинаСнимка: iStock

Ако се притеснявате, че четириногият ви другар губи козина поради нашествие на вредители, състоянието на кожата му е лошо, изпитва стрес или има медицински проблем, работете с ветеринарния си лекар, за да установите какво причинява прекомерното линеене и го лекувайте по подходящ начин. 

 

 

Виж още