Защо кучетата не бива да ядат шоколад

куче шоколад Снимка: iStock

В секи собственик на куче може да разбере кога кучето му е изяло нещо, което не трябва. И докато някои забранени и скришно хапнати лакомства могат да причинят само стомашно разстройство, шоколадът може потенциално да бъде фатален, ако бъде погълнат от косматият ви другар. 

Могат ли кучетата да ядат шоколад?

Не. Кучетата не могат да ядат шоколад. Ако има една храна, която специалистите посочват категорично да избягвате да давате на домашния си любимец под каквато и да е форма или количество, това е именно шоколадът. Това е така, защото организмът на кучетата не е в състояние да преработи две от основните съставки в него: кофеин и теобромин. 

куче шоколадСнимка: iStock

Колко точно шоколадът е опасен за кучетата?

Рискът домашният ви любимец да се почувства зле от яденето на шоколад зависи от теглото на животното, вида и количеството на консумирания шоколад. ‌ Метилксантините, клас химикали, съдържащ кофеин и теобромин, се намират в различни количества в различните видове шоколад. Най-концентрирани те са в тъмния шоколад и този за печене, докато млечният шоколад има по-малко от тях. 

Dogsandcats.bg

Като цяло, леки симптоми на отравяне с шоколад се появяват, когато кучето консумира едва 20 мг метилксантини на килограм телесно тегло. Сърдечните симптоми – при 40 до 50 мг/кг, а гърчовете се повявяват при 60 мг/кг и нагоре. Най-общо, за токсична доза шоколад се приема около 30 мг млечен шоколад на телесно тегло. 

куче шоколадСнимка: iStock

В интернет можете да откриете различни калкулатори за токсичност на шоколада, с чиято помощ онлайн можете да получите точна визуализация на връзката между количеството и вида на консумирания шоколад спрямо телесното тегло на домашния ви любимец. Така ще знаете кога да не губите излишно време и да позвъните на ветеринарния си лекар. Например, ако вашият 60-килограмов питомец е изблизал трохите от шоколадовата торта от чинията ви, не е нужно да се паникьосвате. Но ако домашният ви любимец с тегло 10 килограма е изял блокче шоколад, това може да му причини дискомфорт и се смята за потенциално опасна ситуация. 

Защо шоколадът е токсичен за кучетата?

‌Шоколадът е токсичен за кучетата поради това, че теоброминът се обработва изключително бавно от храносмилателната система на кучето ви. По същество, теоброминът инхибира активирането на аденозиновите рецептори, които са отговорни за това да ни карат да се чувстваме сънливи. Тоест, той действа като стимулант, когато бива погълнат от кучетата ни. 

куче шоколадСнимка: iStock

Теоброминът причинява повишена сърдечна честота, хиперактивност, повръщане и диария. Симптомите на шоколадова токсичност при четириногите варират в зависимост от теглото на животното и вида на сладкото, което то е погълнало. 

Какво трябва да направя, ако кучето ми е изяло шоколад?

Ако домашният ви любимец е ял шоколад и показва признаци на отравяне, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. Ако е извън работно време – позвънете в близката спешна ветеринарна клиника. 

Клиничните признаци на отравяне с шоколад включват: 

  • Повръщане
  • Диария
  • Повишена жажда
  • Задъхване
  • Безпокойство
  • Прекомерно уриниране
  • Ускорен пулс
  • Мускулни тремори
  • Гърчове
  • Сърдечна недостатъчност

кучеСнимка: iStock

Следващият път, когато домашният ви любимец ви отправи онзи умоляващ поглед, докато хапвате шоколад, спомнете си прочетеното по-горе. В случай, че имате съмнения – шоколадът е токсичен за кучетата, дори и в малки количества. Дръжте сладките и десертите в дома си на места, недостъпни за косматия ви другар и ако имате съмнения, че неволно или не, животното е консумирало шоколад, не губете време, а незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. 

 

 

 

Виж още