Защо кучетата ни будят сутрин, още преди алармата да е звъннала

куче Снимка: iStock

Д ремвате си дълбоко, сънувайки, че се намирате на някой от любимите си плажове или ваканционни дестинации, когато внезапно се събуждате от недотам толкова приятните звуци на лай и хленчене в близост до лицето ви. Доста вероятно – придружени и от мокър нос или нежно потупване на вашето кученце с лапа. 

Ако сте собственик на домашен любимец, то добре знаете, че четириногите могат да бъдат оприличени на нещо като подвижни космати будилници, които често ни изваждат от сладките сънища часове преди истинската аларма да звънне. Вероятно сте се питали– защо домашните любимци го правят?

кучеСнимка: iStock

Както и при други, привидно озадачаващи кучешки поведения, може да се наложи да се проявите като детективи, събиращи различни улики и анализиращи факти, за да разберете кое кара косматия ви другар да ви буди сутрин. Знаем, че е досадно, но за щастие има начини да пренасочите това нежелано поведение на домашния ви любимец към по-положителни канали. За целта обаче, първо трябва да установите причината за ранната активност на четириногия ви спътник. 

Dogsandcats.bg

Защо кучето ви буди рано?

Има няколко причини, поради които вашият домашен любимец може би обича да ви буди рано, когато навън е още светло, а слънцето все още не се е показало. Това може да включва скука, необходимост да се облекчат, глад, жажда, страх и вълнение, споделя Кей Грам, треньор на кучета и съдия към Американския киноложки клуб. 

кучеСнимка: iStock

Спрямо вашата реакция пък, зависи дали кучето ще продължи да се държи като истински ходещ будилник.

Не бива да забравяме, че нашите домашни любимци повтарят това, което работи. Така че – ако поведението на събуждането ви е подсилено от вашето ставане и задоволяване на нуждите на животното, то неминуемо ще го повтори. 

Как да се справите със сутрешното събуждане 

Когато си имате работа с настойчиво куче, което обича да ви буди сутрин, най-добре е да го игнорирате – поне в повечето случаи. Ключовият момент се състои да осъзнаете, че всички домашни любимци повтарят това, което е сработило веднъж. Тоест – ако с определено поведение животното ви е събудило, то има всички основания да продължи да го прави. Ако не обърнете внимание на кучето, игнорирайки опитите за събуждане, навикът постепенно ще бъде прекъснат. 

Както споменахме, важно е да определите и причината за събуждането, преди да започнете да игнорирате кучето си. Ако, например, животното ви буди, защото има нужда да свърши работите си навън, защото не може да се стиска повече, това е нещо, което трябва да уважите. Или, казано с други думи – да станете, за да позволите на питомеца си да се облекчи. 

кучеСнимка: iStock

Начини да прекъснем желанието на кучето да ни буди рано

Тъй като причините за ранното сутрешно събуждане на кучето ни могат да варират, има и способи, чрез които можем да предотвратим това поведение, след като то веднъж е започнало. В допълнение към игнорирането (когато събуждането е неспешно), помислете и за следните опции:

  • Използвайте автоматична хранилка, за да се погрижите домашният ви любимец да има гранули за закуска или да се подсили при нужда през нощта. Така ще стопирате събуждането на кучето поради пристъпи на глад рано сутрин.
  • Изведете кучето си на разходка точно преди лягане. Оставете му достатъчно време, за да изпразни пикочния си мехур, защото някои животни обичат да ходят до тоалетна по няколко пъти. 
  • При нужда – използвайте пелена като вид закрито място за гърне, което вашето куче да използва през нощта, за да предотвратите ранното събуждане. 
  • Уверете се, че кучето ви има тиха зона за спане далеч от  прозореца, където външните шумове могат да нарушат съня му.
  • Осигурете на четириногото достатъчно играчки, с които да се занимава през нощта, ако му стане скучно и за това реши, че трябва да събуди и вас.
  • Прекарайте качествено време с кучето си през деня и му позволете да спи в близост до вашата спалня през нощта. Така то няма да се чувства пренебрегнато и съответно – да реши, че иска да ви събуди, за да прекара време с вас. 

кучеСнимка: iStock

Умореното куче е щастливо (и спокойно) куче

Защо упражненията помагат вашето куче да не ви буди рано сутрин? Една от основните причини домашните любимци да са нетърпеливи стопаните им да отворят очи е, че им е скучно, самотно или се вълнуват от идеята, че заедно с вашето ставане следва и разходка. 

Ако домашният ви любимец има много задържана в себе си енергия, решението на проблема е съвсем просто: повече разходки и игри. Физическата активност ще измори животното и ще доведе до желание на тялото му да се отпусне след това. Ако имате възможност и времето навън позволява, правете повече разходки през деня. 

кучеСнимка: iStock

Кога трябва да посетим ветеринарен лекар?

Вашето куче едва наскоро е започнало да ви буди рано сутрин? Ако случаят е такъв, то е добре да посетите ветеринарния си лекар, за да изключите възможно заболяване като инфекция на пикочните пътища или когнитивна дисфункция – при по-възрастните кучета. 

Често четириногите се опитват да събудят стопаните си и, когато се чувстват тревожни или изпитват друг вид дискомфорт. И понякога тези състояния могат да са индикация и за наличие на здравословен проблем. Както винаги – ако имате съмнения, че нещо с домашния ви любимец не е наред, консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още:

Защо кучето ни се взира през прозореца

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Виж още