Разбира ли кучето колко време ви е нямало

булдог Снимка: iStock

В сички ние сме се разчувствали поне веднъж, гледайки видео на куче, което се събира с любимия си човек след месеци раздяла. Тези клипчета са толкова емоционално наситени, че рядко ни карат да си зададем въпроса – могат ли домашните ни любимци да измерват времето, през което не сме с тях?

Да, ние чудесно знаем разликата между час, ден, седмица, месец или година поради начина, по който преживяваме, записваме и помним времето. Но способни ли са четириногите ни приятели на същото?

Добрите спомени ни помагат да разказваме времето

Има много фактори, които допринасят за начина, по който ние хората преживяваме времето. Основни сред тях са и нашите спомени. Именно способността ни да запомняме с години дадени събития, места и преживявания, ни помага да правим ясна оценка спрямо това как минава времето. 

Dogsandcats.bg

Хората имат добри епизодични спомени, което значи, че можем да си припомняме пак и пак конкретни събития, да ги свързваме с други и да предвиждаме бъдещи. Имаме способността да създадем хронология в главите си, с чиято помощ да подредим спомените си в ред, а това ни дава ясна преценка за това колко време е минало. Една минута се чувства различно от час, ден, седмица, година, десетилетие и т.н. въз основа на нашите специфиюни епизодични спомени. 

Как стои въпросът при кучетата? 

Ако отглеждате куче, то със сигурност сте наясно колко важна е ежедневната рутина за домашния ви любимец. Животното сякаш знае всеки ден, с точност до минути, кога е дошло време да ставаме, да го разходим, да хапнем или поиграем. Буквално понякога и без часовник можем с точност да се ориентираме за времето спрямо навиците и поведението на четириногия ни приятел.

куче само вкъщиСнимка: iStock

Означава ли това, че кучетата могат да конструират времеви линии, както хората правят с епизодични спомени?

Възможно е, но не е задължително. Има много начини, чрез които кучетата разбират времето и това рядко е свързано с епизодичните им спомени.

Ритъм и модели

Повечето форми на живот на земята имат така наречените „циркадни ритми“, които играят ролята на естествени биологични часовници, обвръзани с продължителността на деня. Кучетата разчитат на този ритъм, уповавайки се на естествените си нужди от храна, сън и други дейности. 

Косматите ни приятели са много добри и в създаването на асоциациимежду определени събития и последиците от тях. За това е важно да им покажем, че вършат нещо грешно в момента, в който го правят, а не да ги наказваме след това. Дори и няколко секунди са достатъчни животното да спре да прави тези връзки, а това обезсмисля мъмренето постфактум. 

Другият начин, чрез който кучетата разбират времето е, чрез разпознаване на образци. Тук се включват различните сетива на домашния ви любимец. Как работи? 

Кучето може да усети аромата ви, когато сте у дома, нали? Когато си тръгнете/излезете, ароматът ви изчезва или се разсейва. Щом се върнете отново – по едно и също време всеки ден, вашият домашен любимец може да предвиди с точност дори кога ще минете през вратата въз основа на това колко точно наситен е вашият аромат. 

самотно кучеСнимка: iStock

Животните могат да определят и кога е време за ядене въз основа на количеството дневна светлина, което виждат през прозореца. 

Но какво да кажем за епизодичната памет?

Биологичният часовник на кучето и разпознаването на модели могат да повлияят и на начина, по който домашният ви любимец се държи, учи нови неща и се адаптира. Но едва ли му помагат да разбере точно колко време ви е нямало у дома. 

Какво казва науката?

За съжаление кучетата не могат да ни кажат дали знаят колко време ни няма. За това ни остава да се уповаваме на резултатите, получени от изследователи по темата. Към момента те са доста оскъдни – почти няма реални проучвания относно това дали домашните ни животни могат да правят разлика относно продължителността на времето. 

През 2011 година известна светлина по въпроса хвърля експеримент на шведски изследователи, които чрез скрити камери са записали реакциите на кучетата при вида на стопаните им, остъствали съответно половин, два и четири часа. 

Експериментът показа, че кучетата реагират по-ентусиазирано ако техните собственици ги е нямало за по-дълго време що се касае за разликата между 30 минути и 2 часа. При другите времеви интервали – когато хората им ги няма два или четири часа обаче, поведението им е идентично.

Изводът е, че за момента не може да се даде категоричен отговор на въпроса разбират ли кучетата разликата във времето. 

Проектиране на човешки реакции върху домашните любимци

Ако попитате някои стопанин на куче дали животното реагира различно спрямо времето, през което го е нямало, несъмнено ще получите най-разнообразни отговори. Понякога обаче, съзнателно или не, ние проектираме собственото си безпокойство и страхове, прехвърляйки ги на кучето си. Да, несъмнено много кучета страдат от тревожност при раздяла, но едва ли тя се дължи на точния брой часове, през които ви се е наложило да ги оставите сами. 

щастливо кучеСнимка: iStock

Има ли истина в трогателните клипчета онлайн?

Вече говорихме за въпросните видеа, в които домашни любимци се събират със своите стопани след дълъг период на раздяла. И да, те наистина реагират по-ентусиазирано, защото не са виждали своите хора повече от ден, дори седмици, месеци или години. Но къде точно е границата – едва ли някой може да ни каже. 

Може би един ден ще можем да дадем отговор на въпроса – по какъв начин домашните ни любимци измерват времето. За сега обаче, можем да знаем със сигурност следното: ние ще им липсваме винаги, когато не сме наоколо и това няма да се промени! 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Виж още