Защо кучетата ни побутват с лапа, когато ги галим

куче лапа Снимка: iStock

П очти всички собственици на кучета познават добре този сценарий: в момента, в който спрете да галите или чешете кучето си, то започва да ви побутва с лапа, сякаш иска да ви каже „хей, продължавай, харесва ми това, което правиш“. И вероятно смятате това поведение на питомеца си за изключително сладко. И, за да не го разочаровате, продължавате да го галите – за да изпълните мълчаливата му команда! Действително ли жестът с лапа на косматия ви другар обаче, има такъв подтекст? Питали ли сте се защо кучетата правят това? 

куче лапаСнимка: iStock

Понякога (е, добре, доста често!) сме толкова очаровани от поведението на домашните си любимци, че рядко се замисляме какво точно стои зад него. И как да е иначе – кучетата са огромна част от живота ни! Ние ги обичаме и искаме да ги разберем – в цялата им емоционална и поведенческа палитра. Е, закачането с лапа определено е един от тези знаци, или казано по-точно – форми на комуникация в кучешкия свят. 

Кучетата „говорят“ с „ръцете си“

Когато ние говорим, очевидно е, че използваме за целта устата си. Но също сме склонни да бъдем експресивни и да включваме и ръцете си, за да допълним комуникационния канал. Е, това не е много по-различна ситуация от тази при домашните ни любимци, които използват лапите си, за да изразят чувствата и желанията си. Според д-р Сара Вутен, четириногите ни „говорят“ с безшумни сигнали, в които често включват и жестове с лапите си. И, оказва се, не е никак трудно да ги разтълкуваме!

Dogsandcats.bg

куче лапаСнимка: iStock

Може би го правят, защото, след като ви побутнат с лапа, докато ги галите, то ще бъдат възнаградени с още повече внимание и одобрителен смях, усмивка или дори гушкане! Във всички случаи, вероятно косматият ви другар свързва този си жест с позитивна реакция от ваша страна. И съответно – е готов да го повтори при всяка възможност. 

„Моля, продължавай да ме галиш"...

Това определено е една от основните причини кучетата да ни закачат с лапи, докато ги галим, коментира още д-р Вутен. Те всъщност просто искат да ни кажат, че се радват на обичта, която им даваме! Четириногите ни другари са силно социални животни, които се радват на човешко внимание. Да не споменаваме и, вероятно вече сте предположили, че галенето ги кара да се чувстват добре. Изследванията показват, че допирът е сред начините, които социалните животни използват, за да изградят добри взаимоотношения. За това и, когато галите и милвате кучето си, вие не само стимулирате нервните окончания, което изпраща сигнали за удоволствие и наслада в мозъка му, но и осъществявате форма на комуникация, която кара питомеца ви да се чувства по-близо до вас. Освен това – има успокояващ ефект!

куче лапаСнимка: iStock

Молба за внимание

Друга причина кучетата да ни побутват с лапа, когато ги галим или в мига, в който спрем да го правим, е защото искат внимание. Може би сте чували или чели, че дори само контактът с очи с домашния ви любимец освобождава окситоцин, свързващ хормон, отговорен за облекчаване на стреса.

Учените са установили, че въпросният хормон се отделя, когато майка гледа новороденото си бебе. Освен при продължителен зрителен контакт с кучето, окситоцин се отделя и, когато докосваме, чешем или милваме косматия си другар. Тъй като успокоява и създава чувство за комфорт, домашният ви любимец намира преживяването за приятно. И може да ви побутва с лапа, сякаш иска да каже „продължавай да ми обръщаш внимание“.

куче лапаСнимка: iStock

Любопитен факт е, че

според последни проучвания, кучетата предпочитат да бъдат галени пред това да ги хвалим на глас. Така че – продължавайте смело да чешете питомеца си зад ушите!

Побутването с лапа е преди всичко форма на комуникация и жест, чрез който домашните ни любимци изразяват желанията и нуждите си. Можете да бъдете сигурни, че когато косматият ви другар ви закача с лапа, докато го галите, това е неговият начин да ви подкани да не спирате. Животното видимо се наслаждава на връзката си с вас, чувства се комфортно и спокойно. И тъй като самото галене на домашния любимец помага на вас да се освободите от стреса и да се почувствате по-добре, то всички печелят, нали?

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да копаят дупки

Защо кучето се държи като обезумяло след баня

 

 

 

Виж още