Защо кучетата носят играчките си в леглото

куче играчки Снимка: iStock

В ашето куче носи ли играчките си в леглото? Ако го прави, то знаете колко сладко нещо е това: домашният ви любимец взима любимото си плюшено животно, пренася го през стаята, по коридора и след това го заравя „на сигурно“ под одеялото на легълцето си. 

Да, картинката изглежда действително много сладка и изпълнена с обич, нали?

Защо кучетата носят играчките в леглото си?

Повечето кучета обичат да държат нещата, които харесват, на сигурно място. Леглото е „неговото владение“ – това е кътчето на косматия ви другар, което той възприема за най-безопасно и лично в целия ви дом. За това и, ако домашният ви любимец не е в настроение да играе с определена играчка в даден момент, той може да реши да я занесе в леглото си, за да я скрие от вашия поглед, докато не реши, че му се играе отново. Подобно с начина, по който кучетата заравят кокалите и остатъците от лакомствата си, животното прави същото с играчките. Премахнати от полезрението ви, те ще го чакат точно там, където ги е оставило. 

куче играчкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Водено от естествените си инстинкти за съхранение на ресурси, оцеляване и замяна (в конкретния случай - на играчките с плячка), криенето на играчките е начинът на четириногото да се подсигури и запаси.

Така, един вид, то си гарантира, че ще има нещо под ръка във времена, когато ще има нужда. И въпреки че не планира „да яде“ играчките, които е натрупало, тъй като те едва ли имат толкова добър вкус, колкото храната, която му давате, това вероятно е плацебо с цел задоволяване на инстинктите за съхранение на храна. 

куче играчкиСнимка: iStock

Самотата може да бъде мощен мотиватор

На някои кучета им липсва компания. Те действително не са създадени, за да бъдат самотни същества и са много по-щастливи, когато вие или други от техния вид са наоколо. В следствие на опитомяването, днешните домашни любимци нямат достъп до това, което иначе би било естественото им семейно устройство – глутницата. Бъдете сигурни, например, че ако се намираше в дивата природа, косматият ви другар би си дремвал притиснат в другите, а не сам. И ако една мека играчка му дава утеха, възможно е животното да я носи в леглото си, за да се гушка в нея. Действително – можете ли да откриете нещо лошо в това?

куче играчкиСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Понякога женските кучета могат да станат много мрачни. Ако майчинският им инстинкт е силен, те често могат да се привържат твърде силно към някоя мека играчка и да я използват като заместител на малките си. Ако домашният ви любимец копнее да създаде поколение и носи различни предмети в леглото си, мислейки си, че гнезди, то може да страда от симптоми на фалшива бременност. 

Насърчаването на поведението от ваша страна, също може да е сред мотиваторите, каращи кучето ви да носи любимите играчки в леглото си. Ако, например, когато е било кутре, вие сте използвали някоя от тях, за да го насърчите да дремва в собственото си легло, вместо на дивана или при вас, сега, когато същият този предмет е наблизо, това може да му действа успокояващо.

куче играчкиСнимка: iStock

Някои неща, над които да се замислите

Фалшивата бременност при кучетата се причинява от сериозен хормонален дисбаланс, който може да бъде пагубен за здравето на животното. Лесно е да пренебрегнете симптомите, тъй като всичко се случва във въображението на питомеца ви, но тази ситуация често изисква медицинска помощ. 

Ако мислите, че домашният ви любимец страда от фалшива бременност, добре е да потърсите съвет и да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Сред промените в поведението на четириногото, които могат да са индикация, че е изпаднало в подобно състояние, са липса на сън – кучето изглежда сякаш не може да се унесе, без любимата играчка в уста. В този случай, привидно сладкото поведение до сега, може да е прераснало в натрапчиво поведенческо разстройство или животното да страда от тревожност при раздяла. Консултацията с професионалист ще ви даде представа как да се справите с проблема и да предотвратите по-нататъшната му ескалация. 

куче играчкиСнимка: iStock

Кучетата носят играчките в леглото си и това е съвсем обичайно явление. Въпреки че е сладко и забавно обаче, понякога това може да е знак за нещо много по-тревожно. Ако косматият ви другар не обича да спи сам, можете, разбира се, просто да му позволите да се качи на леглото до вас и да се гушнете. И ако го направите, силно се надяваме, животното да не хърка!

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да копаят дупки

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

Виж още